Šincl (ČSSD): V předlohách ministra Kalouska se ukrývají jedovaté bonbónky

13.07.2012 14:58

Zvyšování snížené sazby DPH a další tzv. propříjmová opatření této vlády má za následek neustálé zdražování potravin a léků, zvyšování nákladů na bydlení. Toto vše povede k ještě větší chudobě nízkopříjmových skupin obyvatel, jako jsou senioři či osoby zdravotně postižené apod. Toto je pro mne nepřijatelné.

Šincl (ČSSD): V předlohách ministra Kalouska se ukrývají jedovaté bonbónky
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vážení členové vlády, vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené poslankyně, vážení poslanci. Před dvěma dny jsem zde vystupoval k tomuto sněmovnímu tisku, který obsahuje balíček rozpočtových opatření, kterým předkladatel chce dosáhnout v následujících letech konsolidace veřejných rozpočtů. Ve svém vystoupení jsem kritizoval především část týkající se DPH, především další skokové navýšení její snížené sazby na 14 %, která nejvíc ovlivňuje životní úroveň rodin s dětmi, důchodců a dalších skupin obyvatelstva. Do této skupiny snížené sazby totiž spadají hlavně potraviny včetně nápojů, dětské pleny, knihy, noviny a časopisy a také třeba i omalovánky pro děti.

Důsledky tohoto dalšího zvýšení snížené sazby DPH jsou jasně vidět. Lidé na to reagují tak, že se snižuje spotřeba domácností a utrácí se logicky méně, než ministerstvo, pane ministře, čekalo a stát tak již nyní vybírá méně peněz, než původně počítal. Sociálně slabí začínají kupovat to nejlacinější, kupují málo kvalitní potraviny, jen aby přežili. Toto postupně ohrožuje jejich zdravotní stav. Dramaticky se zvýšil počet lidí, jimž se vyplatí jet raději na nákup do Německa, Rakouska či Polska. Pan ministr financí na to reagoval tak, že zde tvrdil, že přes toto skokové zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 % k žádnému masivnímu přeshraničnímu obchodu potravin a dalšího zboží se sníženou sazbou nedochází a vlastně je vše v nejlepším pořádku. A pak zde dle stenozáznamu se snažil vše bagatelizovat a hlavně odklonit naši pozornost k sazbě základní, kde rozdíly v okolních sousedních zemích jsou minimální. Sdělil nám tady, že ČR má 20 %, Německo 19 %, Polsko 23 %, Slovensko 20 %, Rakousko 20 % a je to vlastně úplně v pohodě. Snažil se nás zde také přesvědčovat, že jestli je v zahraničí zboží levnější, tak je to asi z jiných důvodů než z důvodu daňových vlivů.

Mrzí mne, že pan ministr financí používá takové metody a neříká nám celou pravdu. Podstatnou informaci prostě odklonil, tak jak je u mnohých ministrů této vlády zvykem. Bohužel je to zase jinak. Lidé do sousedních států začínají jezdit hlavně a především pro potraviny a jiné zboží, které je ve snížené sazbě DPH, kde existují výrazné rozdíly ve srovnání s ČR, kde sníženou sazbu dokonce plánujete navýšit na 15 %. Mnoho takových lidí osobně znám. Jen pro přesnost mi dovolte uvést, že v Německu je snížená sazba DPH 7%, tj. dvakrát nižší než u nás, v Polsku jsou snížené sazby DPH dokonce dvě: snížená a supersnížená - 8 % a 5 %, na Slovensku je to 10 %, v Rakousku je to 10 % - na rozdíl od naší, opakuji naší skvělé 14procentní sazby a plánované 15procentní sazby.

Zvyšování snížené sazby DPH a další tzv. propříjmová opatření této vlády má za následek neustálé zdražování potravin a léků, zvyšování nákladů na bydlení. Toto vše povede k ještě větší chudobě nízkopříjmových skupin obyvatel, jako jsou senioři či osoby zdravotně postižené apod. Toto je pro mne nepřijatelné, a proto jsem sněmovní tisk 695 jako celek navrhl k zamítnutí. I přestože jsem tzv. doživotním optimistou a idealistou, tuším, jak především koaliční poslanci k tomuto mému návrhu přistoupí. Proto jsem současně předložil ještě dva pozměňovací návrhy ve snaze alespoň zčásti odstranit jiné tzv. Kalousky miny, které se skrývají v tomto balíčku.

Jsem přesvědčen, že mezi koaličními poslanci je řada rozumně uvažujících poslanců, a tak jsem si naivně myslel, že to udělá některých koaliční poslanec, například ze sociálního výboru. Bohužel jsem se nedočkal a předložil jsem to tedy já. Jde o návrh na vypuštění části 8 a 9 návrhu zákona, změna zákona o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře.

Jak je již totiž zcela běžné u ministra financí, tak v těchto předlohách se téměř pravidelně ukrývají různé skryté jedovaté bonbónky. Snad si mnozí z vás ještě vzpomenou na jiný ukrytý bonbónek v jiném Kalouskově balíčku; myslím tím například jisté zdanění náhrad.

A proto všem doporučuji být u materiálu, připraveného panem ministrem, vždy ve velkém střehu.

Tentokrát se v tomto Kalouskově balíčku objevil návrh zrušit ve stínu nesmyslných plošných škrtů klíčovou sociální dávku - příspěvek na bydlení, a současně také dávku v hmotné nouzi - doplatek na bydlení. Toto opatření se přitom dotkne přibližně 170 tis. občanů České republiky.

Jak je již zvykem, pravicová vláda pod taktovkou pana ministra financí provádí tento škrt ve vší tichosti, bez jakékoliv debaty s opozicí, odbornou veřejností či lidmi, jimž nepromyšlená redukce státního příspěvku výrazně zkomplikuje život. Toto zrušení klíčové sociální dávky bude mít přitom zcela zásadní a dramatické dopady v oblasti státní sociální podpory. Návrh stanoví nepřekročitelné limity tohoto příspěvku a drasticky omezuje jeho možné příjemce.

Předmětná oblast bohužel nebyla součástí vnějšího připomínkového řízení. Do vládního návrhu se dostala až po jeho konání, tudíž bez odborné diskuse, čímž vláda porušila své vlastni vnitřní normy a legislativní pravidla.

Navrhované zrušení sociální dávky si vláda navrhuje nahradit novou dávkou v hmotné nouzi, příspěvkem na náklady bydlení, ale ta v žádném případě rušené dávky plně nenahradí ze tří základních důvodů:

- Tato dávka bude podstatně nižší než dávky zrušené.

- Na tuto dávku dosáhne sotva polovina dnešních příjemců, jen ti, kterým budou činit náklady na bydlení minimálně 50 % jejich příjmu.

- Nárok na dávku budou mít lidé pouze za předpokladu, že nebudou vlastnit žádný majetek. Až potom budou mít nárok na pomoc od státu.

V situaci, kdy za půl roku bude ukončen proces deregulace nájemného, rostou ceny energií, zvyšuje se cena potravin a léků a klesají reálné důchody, je zřejmé, že toto opatření se nejvíce dotkne důchodců. Přitom objektivní schopnost důchodců zvýšit si svůj příjem se blíží nule a jsou tak odkázáni pouze na starobní důchod a případné sociální dávky. Jde o lidi, kteří celý život platili sociální pojištění a daně a nyní se dočkají, pane ministře, pravděpodobně jen chudinských dávek.

Tímto návrhem jsou také ohroženy rodiny s dětmi a střední třída jako celek. Pro mnoho rodin je příspěvek na bydlení poslední sociální dávkou, na kterou mají ještě nárok.

Pravicovou část Poslanecké sněmovny, která zde zastupuje různé podnikatelské skupiny, upozorňuji na to, že toto ovlivní například i různé majitele bytového fondu. Část jejich nájemců se postupně dostane do platební neschopnosti. Tak na to by snad mohli slyšet.

Ve svém pozměňovacím návrhu jsem navrhl vyjmout bez náhrady 8. a 9. část sněmovního tisku číslo 695, neboť je

1. věcně nepřipravená

2. s přílišným negativním dopadem na osoby s nízkými příjmy

3. hlavně věcně nesouvisí s daňovými změnami, které jsou jádrem sněmovního tisku 695.

Proto žádám všechny rozumné poslance v této Poslanecké sněmovně o jeho podporu.

Současně navrhuji pro jistotu opakování druhého čtení.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…