Sobotka (ČSSD): Nesouhlasíme s dokončením ekologického supertendru

13.09.2011 20:06

ČSSD od počátku kritizovala postup, jakým způsobem se ještě vláda Mirka Topolánka rozhodla řešit otázku starých ekologických zátěží.

Sobotka (ČSSD): Nesouhlasíme s dokončením ekologického supertendru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vyhlášení soutěže na celý balík sanací starých ekologických zátěží podle názoru ČSSD snížilo transparentnost celého procesu, omezilo počet účastníků a tím i možnost otevřené cenové soutěže.

Topolánkova vláda podle našeho názoru úmyslně nasadila maximální očekávanou cenu ve formě součtu všech poskytnutých ekologických garancí. Tento součet se pohyboval na nerealistické částce 120 miliard korun. Vláda si před vyhlášením tendru nepořídila vlastní nezávislý odhad skutečných nákladů, které bude potřeba na sanace vynaložit.

Sociální demokracie doporučovala postupovat při sanacích cestou většího množství soutěží na menší objem zakázek tak, aby byla umožněna otevřenější soutěž a tím nalezena cesta k férové ceně, kterou stát bude muset za sanace zaplatit. Topolánkova vláda bohužel naše doporučení nerespektovala.
Upozorňuji rovněž na skutečnost, že transparentnost tendru na tzv.ekologickou superzakázku zpochybnil sám Petr Nečas a to ještě před volbami do Poslanecké sněmovny v květnu 2010.

Podobně negativně se k ekologické superzakázce stavěli před volbami i představitelé strany Věci veřejné. Ze všech těchto důvodů ČSSD nesouhlasí s tím, aby vláda v napjaté rozpočtové situaci hazardovala s miliardami korun daňových poplatníků tím, že poskytne na sanace nepřiměřené množství finančních prostředků a na úkor veřejných rozpočtů tak umožní případnému vítězi tendru nepřiměřený zisk.

ČSSD žádá vládu Petra Nečase, aby výběrové řízení ukončila bez vyhlášení vítěze a hledala jinou cestu k transparentní a úsporné sanaci starých ekologických škod.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Více:
Nečas dál pochybuje o ekotendru. Posílily to i nabízené ceny

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace