Štengl (SPOZ): Politikaření do diplomacie nepatří

27.05.2013 18:57

V nedělních Otázkách Václava Moravce řekl Karel Schwarzenberg, že pokud jde o velvyslance, nejedná se o konkrétní jména, ale o spor o kompetence. Je to klasická ukázka zástupného problému, aby byla zdůvodněna blokace jmenování velvyslanců.

Štengl (SPOZ): Politikaření do diplomacie nepatří
Foto: spoz.cz
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Nemohu souhlasit s takovým postupem. Zaprvé proto, že spory o kompetence jsou to poslední, co naše země v této nelehké době potřebuje, ale především proto, že o žádný spor jít nemůže, protože prezident kompetenci jmenovat velvyslance má a ministr zahraničí nemá.

Diplomacie má sloužit výhradně zájmům České republiky a nesmí být klackem pro řešení vnitřních sporů. O prezidentovi Zemanovi je dlouhá léta známo, že je zastáncem proexportní politiky a ekonomické diplomacie. Není pochyb, že prezidentem navržená jména jednoznačně sledují tento cíl. A trucovité výhrady ministra zahraničí tuto snahu blokují.

Pokud pan ministr nechce požádat Ústavní soud o názor, je zřejmé, že se rozhodnutí Ústavního soudu obává a jeho současné hrátky jsou pouhým politikařením.

Navrhované osobnosti na posty velvyslanců, nejen na Slovensku a v Ruské federaci, jsou projevem našeho respektu k těmto zemím, který bude nepochybně opětován. Strana Práv Občanů ZEMANOVCI je proto přesvědčena, že urychlené vyřešení tohoto problému je v zájmu občanů České republiky. Vymyšlený pseudoproblém o kompetence poškozuje naši ekonomiku a znehodnocuje dobré jméno České republiky v zahraničí.

Výše uvedené neplatí, stal-li se pan kníže přes noc prezidentem nebo premiérem.

Zdeněk Štengl
předseda Strany Práv Občanů ZEMANOVCI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.