Tejc (ČSSD): Premiér Nečas se o odchod elitních polcistů sám významně přičinil

07.10.2011 13:49

Stanovisko ČSSD k odchodům elitních policistů.

Tejc (ČSSD): Premiér Nečas se o odchod elitních polcistů sám významně přičinil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Premiér Petr Nečas je podle svých slov znepokojen odchody elitních policistů, kteří se podílejí na vyšetřování nezávažnějších korupčních kauz nedávné minulosti i současnosti. Být znepokojen a pověřit ministra vnitra jednáním s konkrétními policisty je však velmi málo. Premiér se sám svým jednáním o vznik této situace významně přičinil, především souhlasem s okleštěním rozpočtu MV a návrhem na jmenování Radka Johna do pozice ministra.

Pokud premiér a ministr vnitra myslí vážně své obavy o odchody zkušených policistů, měli by podle mého názoru garantovat především tyto kroky:

1. V tomto volebním období nebudou na centrální úrovni prováděny žádné organizační změny, které by ve svém důsledku vedly k masivním personálním změnám a ochromení činnosti policie. Takovou reorganizací myslím především zřízení Národního kriminálního úřadu a slučování útvarů policie - např. ÚOOZ, NPC či ÚOKFK.

2. Rozpočet Policie ČR pro rok 2012 bude oproti návrhu navýšen alespoň o 3 mld. Kč na 30 mld. Kč (v letošním roce je rozpočet 29 mld. Kč). Tato úroveň bude garantována i pro rozpočty 2013 a 2014.

3. Dojde k navýšení počtu tabulkových míst v celostátních útvarech tak, aby mohly být vytvořeny pozice podobné asistentům elitních vyšetřovatelů. Ti by měli výraznějším způsobem odlehčit vyšetřovatelům od administrativní zátěže. Podobný model (byť logicky jinak nastavený) funguje u soudů a na státním zastupitelství.

4. Ministerstvo vnitra a vláda umožní získávat policii informace důležité pro trestní řízení v případě nejzávažnější trestné činnosti - získávání informací o telekomunikačních údajích a zřízením registru účtů. Byli to zástupci ODS, kteří iniciovali zrušení možnosti získávat důležité údaje o telekomunikačním provozu u Ústavního soudu ČR, místo toho aby připravili novelu zákona. Ministr vnitra Jan Kubice pak zabránil společně s premiérem zavedení registru účtů.

5. Ministerstvo vnitra připraví změnu služebního zákona tak, aby obsahoval možnost uzavřít konkurenční doložku, která nebude umožňovat tak jako dnes snadný přechod z policie do soukromé sféry. V některých případech totiž vyvstává otázka, zda policista odchází z důvodů na straně státu nebo jen přijímá lukrativní nabídku v soukromém sektoru za „práci", kterou pro obchodní subjekt dělal již jako policista. K takovým podezřením nutno počítat i odchod podřízeného Jana Kubice v ÚOOZ Luďka Žákovce, který odešel pracovat pro vyšetřovaného Tomáše Pitra.

Odchodem policistů vyšetřujících významné korupční kauzy dochází k oslabování schopnosti policie složité případy šetřit. Nově příchozí potřebují nejméně několik měsíců na studium spisů a proniknutí do konkrétní kauzy. Zejména pokud odcházejí policisté s několikaletými zkušenostmi, přichází stát nejen o odborníky, ale i prostředky, které investoval do jejich vzdělání. Ještě větší škody pak mohou způsobit ztráty a vyzrazení důvěrných informací třetím osobám.

V případě, že vláda nebude naplňovat výše uvedené body, bude to důkazem o jejím nezájmu vyšetřit kauzy, jako jsou Pandury, Tartra, Opencard a další.

Jeroným Tejc, poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD

Dále čtěte:
Zaorálek (ČSSD): „Elitní detektivové" jako mucholapky Otty Pavla 

##PROFIL 275##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích