VV: Vláda porušila závazek. Snížení valorizace důchodů nepodpoříme

04.05.2012 16:14

Postoj Věcí veřejných ke snížení valorizace důchodů.

VV: Vláda porušila závazek. Snížení valorizace důchodů nepodpoříme
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Věcem veřejným se sice podařilo prosadit do dohod před vládním rozpadem, že nedojde ke zmrazení důchodů, avšak vláda svému závazku v rámci důchodové reformy o zavedení slíbeného principu mezigenerační solidarity nedostála. Mezigenerační solidarita by umožňovala dětem, aby přispěly ze svého sociálního pojištění 1% na důchod svých rodičů, což by pro důchodce znamenalo částku v průměru 200 Kč měsíčně ke stávajícímu důchodu.

Tím současný vládní kabinet nedodržel svou garanci, která je mimo jiné přislíbena v programovém prohlášení vlády, ale i v dodatku Koaliční smlouvy. Ve svém programu ho má rovněž strana TOP 09, která nejenže slibovala zavedení mezigenerační solidarity, ale dokonce veřejnosti slíbila možnost odpisu 2% pojistného.

Z důvodů nedodržení tohoto vládního závazku poslanecký klub VV nepodpoří navrhované snížení valorizace důchodů a navrhne zamítnutí v prvním čtení.  
Pokud projde tento vládní návrh zákona do druhého čtení, jsme připraveni navrhnout pozměňovací návrh, který mezigenerační solidaritu zavede.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Veciverejne.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…