Vladimír Dlouhý: Muslimské vánoce v Bruselu

18.11.2012 17:03

Bruselská radnice nevztyčí tradiční vánoční strom. Obává se, že by to mohlo urazit početnou muslimskou menšinu. Tak kde to je ten Brusel? V křesťanské Evropě? Není to ten Brusel, hlavní město Evropské Unie, která vznikla ve snaze překonat národnostní a náboženské animozity a nastolit ovzduší tolerance a pochopení?

Vladimír Dlouhý: Muslimské vánoce v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Militantní vůdce islámské menšiny v Belgii před časem prohlásil, že pro nevěřící Evropany nemají muslimové špetku pochopení a soucitu. A Belgičanům vzkázal, že jestli se jim muslimské zvyky a názory nelíbí, ať Belgii klidně opustí. To by mohlo působit jako lokální půtka pomateného náboženského fanatika. Ale krok bruselské radnice svědčí o něčem jiném. Problém je vážný. Co když teď praští do stolu křesťanská většina (a že by k tomu měla věru pádný důvod) a usoudí, že pro muslimské hosty návštěva jejich země skončila. Sbohem. Ti už se zjevně cítí v Belgii doma více než Belgičané, takže o nějakém odchodu nebudou chtít ani slyšet. Zato začnou hlasitě křičet cosi o diskriminaci, pošlapávání svatých práv jejich víry a možná sem tam položí nějakou tu bombu na podporu svých argumentů.

A nejde jen o Brusel. Norská kolegyně mi vyprávěla, že na ulicích Osla (a to nejen v převážně muslimských čtvrtích) došlo k případům, kdy mladí islámsští fundamentalisté napadali nejen muslimky, ale běžné Norky, že nezakrývají obličej. Policie zasáhla, soudy daly mírný trest, ale nic víc se nestane. Potíž je v tom, že onen útočící muslim žije v Norsku již řadu let a má norské občanství a například vyhostit nelze.

Aby bylo jasno. Na rozdíl od mých některých kandidátských kolegů, na svých billboardech nevzpomínám „domov můj“ či „naší korunu“ ani neútočím na nepřispůsobivé. Chci, abychom měli svoji národní hrdost a současně byli moderní, velmi otevřenou společností. Ale otevřenost, boj proti předsudkům a xenofobii neznamená vyklidit pole agresivním cizím vlivům. Zastavme tento nebezpečný nesmysl. Zastavme to nejen ve jménu naší kultury a historie, ale i ve jménu  demokracie: pokud to neudělají demokratické síly, lidé si brzy zvolí nebezpečného fanatika, který se může inspirovat třeba Adolfem Hitlerem. Zastavme to i ve jménu spolupráce se vším pozitivním, co islám nabízí (že toho není málo). Ale zastavme to rychle a rozhodně.

Česká republika není zatím zemí, kam by se přistěhovalci hrnuli. Může se to ale změnit. Naštěstí je ještě čas, třebaže ten nejvyšší. Čas na demokracii, která vedle práv zná i povinnosti a dokáže si je vynutit. Jak ve vztahu k vlastním občanům včetně menšin všeho druhu, tak k přistěhovalcům a hostům. Demokracie není slabá. To už dokázala v dějinách řadě totalitních a fundamentalistických režimům. Musíme to dokázat i vlastním občanům. A současně vzkažme bruselským radním: vztyčte tradiční vánoční stromeček, dokud je čas!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dlouhý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…