Žaloudík: Od nadstandardů pro některé k podstandardům pro mnohé

15.08.2012 6:24

Ještě se nedořešily vnucované nadstandardy pro některé ani nakoupení nadstandardního lékaře pacientem a už zde máme plíživý nástup podstandardů pro mnohé, včetně dosud nenarozené.

Žaloudík: Od nadstandardů pro některé k podstandardům pro mnohé
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ne že by někdo k podstandardní práci odborně nutil lékaře, ale přehodí se na ně odpovědnost za financování péče, zejména  na ty v první linii. Limity na péči, včetně objemu laboratorních a specializovaných vyšetření, se jim hodí na krk tak utaženě, aby onu nepopulární filtraci zbytného provedli oni. Případně, aby se nějak vyrovnali také s tím, když nezbude na všechna vyšetření nezbytná, byť rozumně indikovaná. Je to příkladná ukázka politiky našich, celkem čím dál víc zbytných pojišťoven, jak řešit plánované redukce a nevysvětlovat pojištěncům, že dostanou méně, nepřiplatí-li více i na to, co bývalo dříve standardem. Jinak, že totiž obdrží podstandard, čili méně než dříve, což se ale nemá říkat a kdo to říká, není kamarád.  

Objevují se zprávy i obavy, že v důsledku změn pravidel, kdy laboratorní vyšetření půjdou z nákladů praktiků a ti si pro své nemocné laboratorní vyšetření nakoupí, mohou lékaři s vyšetřeními nepřiměřeně šetřit. Třeba také na těhotných a dosud nenarozených, neboť nový systém plateb prý právě gynekology motivuje, aby neutráceli například za drahá vyšetření genetických vad dítěte. Sto tisíc rodiček ročně znamená přes dvě stě tisíc bytostí a to není málo osudů, o které lze mít starost nejen mezi příbuznými.

Než dospějeme k době normální, kdy pojišťovny vysvětlují rozsah svých pojištění svým pojištěncům samy bez zneužívání a delegování lékařů, je třeba si zopakovat i leccos z medicíny. Třeba že existují těhotenství fyziologická, riziková a patologická. Lékaři jsou vzděláváni mnoho let k tomu, aby to uměli odlišit, diagnostikovat a zdravotní problémy i s předstihem řešit. Pakliže to někteří neumějí, je třeba je označit a vyhodit. Pakliže to sice umějí, ale konají proti pravidlům medicíny a v rozporu s potřebami nemocných či klientů, je třeba je popotahovat, případně zavřít. Nicméně drtivá většina lékařů je zodpovědná, solidní a koná v zájmu svých pacientů či klientů, nezřídka i nad rámec svých povinnosti. Takto jednoduché to umí být za normálních okolností.

Za nynějších méně normálních českých okolností, kdy ministersko-pojišťovenský průmyslově-účetní komplex tlačí jednu skupinu lékařů proti druhé, lékaře proti občanům a část ohebnějších lékařů i k nesolidnostem, musí být ve zvýšeném střehu zdaleka nejen opozice, ale i lékaři a zejména pak sami občané. Aby se jim dostalo čeho má a pokud není jasné, nač mají nárok, aby se to řádně vyjasnilo. Mlha přede mnou, mlha za mnou, zní totiž jako v pohádce nyní heslo ministersko-pojišťovenského průmyslově-účtařského komplexu. Žádné slůvko není v tomto označení zbytečně, ještě možná chybí dodat komplexu reformního či spíše už poreformního. Ten nás už donutil skončit s rozvojem, bude problém i s udržením standardu, a do toho je mlženo nabídkou nadstandardů. Už jsme bývali v metodách řízení zdravotnictví dále a jednou to budeme muset dohnat. Čím dříve, tím lépe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…