Zaorálek (ČSSD): Imunitu k politickému boji zneužívá sám Kalousek

13.02.2013 16:32

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 13. 2. 2013.

Zaorálek (ČSSD): Imunitu k politickému boji zneužívá sám Kalousek
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Děkuji.

Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já budu poměrně jednoduchý. Chtěl bych pouze reagovat na vlastně opakované výroky pana ministra Kalouska, který vlastně dnes znovu zopakoval to, co tady řekl minule, že chce zrušení imunity proto, protože se imunita v této Sněmovně stala předmětem politického boje.

Tak jsem si položil otázku, kdo tady tu imunitu učinil předmětem politického boje. Říkal jsem si "Udělal jsem to snad já? Nebo to udělala opozice? Nebo to udělala nějaká z vládních stran, že tady z imunity učinila předmět politického boje?". A pak jsem samozřejmě na to přišel. Jediný, na koho jsem si vzpomněl, že učinil imunitu předmětem politického boje, byl vlastně ministr Miroslav Kalousek. (Tleskají poslanci ČSSD.)

Samozřejmě je to v souvislosti s vydáním naší kolegyně paní poslankyně Vlasty Parkanové, kde zatímco já mohu říci, že jsem celý ten případ se snažil posuzovat s chladnou hlavou, protože to byla moje kolegyně, se kterou jsem spolupracoval, a neměl jsem nejmenší úmysl si s ní vyřizovat nějaké politické účty. Na to to bylo příliš vážné, tak jsem to - myslím - posuzoval stejně jako mí kolegové, jestli tam nedochází k nějaké šikaně nebo k něčemu takovému. My jsme tam nic neshledali. Soudci v tom případě jsme se necítili být, tak jsme prostě udělali to jediné, co nám tady přikazují pravidla hry, že jsme řekli, ať to rozhodnutí učiní ten, kdo je k tomu kompetentní. My jsme to dále zkoumat nemohli.

Ale pokud si dobře vzpomínám, tak to byl právě Miroslav Kalousek, který kolem toho rozpoutal opravdovou bitvu politickou. V podstatě zaútočil na nás, skoro na všechny v této Sněmovně, dokonce i na policejního prezidenta Lessyho. A podle mne dokonce celé své funkce, vysoké funkce ve vládě použil k tomu, aby tomu zabránil.

My jsme vlastně byli svědky opravdu politického boje, který se týkal rozhodnutí o imunitě, ale opravdu jediný, který si takto zřetelně vybavuje, je ten, který nám kuriózně předvedl právě pan ministr. Mohu říci, že navzdory tomu, že tady byl takovýto pokus debatu o imunitě použít k politickému zápasu o svou kolegyni, která je s ním v politické straně, tak se vlastně Sněmovna nelekla a rozhodla poměrně racionálně, střízlivě, a na tohle nepřistoupila. Takže vlastně institut imunity tady nakonec - přes pokus pana Miroslava Kalouska - fungoval řádně.

Já bych tady chtěl rozlišit dvě věci. Já jsem chtěl opravdu velmi jednoznačně odmítnout tvrzení pana Kalouska, že tady Sněmovna zneužívá debatu o imunitě k politickému boji. To si myslím, že pravda není, a jediný, kdo se o to pokusil, byl právě pan ministr Kalousek. Kdyby on debatu o imunitě začal tím způsobem, který já si tedy umím představit, kdyby řekl, že si myslí, že imunita se historicky vyvíjí a před dvěma sty lety že to bylo něco, co bylo určeno k ochraně poslanců před panovníkem, který bohužel měl občas v těch časech nebo ještě předtím ve zvyku občas pár poslanců popravit nebo poslat do vězení, takže ti poslanci drželi proti tomu panovníkovi pohromadě, kdyby řekl, že se tohle dnes už změnilo, že dnes už taková solidarita není, že tady spíše fungují bloky vládní a opoziční, a kdyby řekl, že díky tomu to dnes podle mne nefunguje, protože my stejně všechny vydáváme, kdyby použil tuto argumentaci, tak bych řekl budiž, bavme se o tom, protože to není podle mne zas tak úplně liché. Já bych si takovouto debatu představit uměl.

Ale to, co řekl přesně, a ten důvod, který on uvedl, že v této Sněmovně byla imunita zneužita k politickému boji, ten bych chtěl odmítnout. To znamená, ne tu obecnou myšlenku, ale to, že tohle je důvod. Ten důvod je pro mě nepřijatelný. Tahle Sněmovna v této věci neselhala. Já si na to nepamatuji, aspoň kam mi teď moje paměť sahá. Opravdu jediný případ představuje pan ministr Kalousek sám.

Já jsem to řekl pro pořádek, aby nevznikaly pochyby. Veřejnost to sleduje a může si myslet, že to opravdu tak je, že my tady skutečně děláme politické boje. A já tvrdím, že neděláme. V tomhle smyslu může mít Sněmovna čisté svědomí. (Potlesk zleva.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.