Zelení: Vyzýváme k podpoře Karla Schwarzenberga

19.01.2013 10:41

Strana zelených vyzývá své voliče a příznivce, aby podpořili Karla Schwarzenberga. Současně ho vyzývá, aby se zasadil o nápravu důsledků amnestie.

Zelení: Vyzýváme k podpoře Karla Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených se rozhodla vyzvat veřejně své voliče a příznivce, aby ve druhém kole prezidentské volby podpořili Karla Schwarzenberga.

Jeho protivník, Miloš Zeman, je pro zelené zcela nepřijatelným kandidátem: ochranou životního prostředí otevřeně pohrdá, je neprůhledně provázán s domácími i zahraničními lobbisty a jeho éra v čele české vlády, doba opoziční smlouvy, dala základ klientelistickému a korupčnímu prostředí, s jehož následky se potýkáme dodnes. Jeho zvolení by fakticky znamenalo přímé pokračování politiky Václava Klause. S ní je třeba se rozejít.

Vyzýváme k volbě Karla Schwarzenberga, přestože současnou vládu, ve které působí, vnímáme velmi kriticky. Svým mlčením toleroval nezvládnutou důchodovou reformu, škrty v podpoře nejslabším občanům, omezování sociálních práv, obsazování resortu kultury nekompetentními ministry, vyvádění prostředků z veřejné sféry do soukromých rukou i protiekologickou politiku vlády včetně oslabování zákonů na ochranu životního prostředí. Podpora neoliberálních reforem vlády poškodila jeho důvěryhodnost nabytou v minulých desetiletích podporou protitotalitní opozice a občanské společnosti.

Jsme však přesvědčeni, že v druhém kole voleb je Karel Schwarzenberg vhodným kandidátem pro ty, kdo chtějí pro Českou republiku dobré jméno ve světě, schopnost partnersky jednat s Evropskou unií a prezidenta, který je otevřenější občanské společnosti a vnímavější k potřebě hledat dlouhodobá a trvale udržitelná řešení než současný prezident Klaus i protikandidát Zeman.

Strana zelených vyzývá všechny voliče a sympatizanty zelených a zvláště ty, kteří sdílí podobné výhrady k jeho vládnímu působení, aby byli velkorysí a v zájmu budoucnosti České republiky Karla Schwarzenberga volili také.

Amnestie udělená prezidentem Klausem představuje bezprecedentní útok na samotné základy právního státu. Článek 2 amnestie zajišťuje definitivní beztrestnost pachatelům nejzávažnějších hospodářských trestných činů.

V této souvislosti vyzýváme Karla Schwarzenberga, aby se jasně distancoval od premiérovy kontrasignace amnestie a podpořil všechny kroky, které povedou k objasnění okolností její přípravy a vyvození důsledků pro všechny, kdo se na její přípravě podíleli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.