„Turbodiplomy“ Nerudové, minulost Babiše a Pavla... Černé na bílém. Kdo má teď největší šance na Hrad?

17.12.2022 15:52 | Komentář

POLITOLOGOVÉ Nerudová přirovnávána ke slovenské kandidátce, Středulovy šance v politických debatách i obtížné pozice prezidentských adeptů, kteří nejsou v čele průzkumů. Politolog Lukáš Jelínek shrnul dosavadní předvolební dění a rozebral, jaké má kdo šance a co lze očekávat.

„Turbodiplomy“ Nerudové, minulost Babiše a Pavla... Černé na bílém. Kdo má teď největší šance na Hrad?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta na téma zahraničně-bezpečnostní politika.

Kandidátka Danuše Nerudová čelí kritice, že je spoluodpovědná za to, co se za jejího rektorování dělo v brněnské Mendelově univerzitě ohledně takzvaných rychlotitulů (nebo turbotitulů), které z ní putovaly do Rakouska i do Německa – a že nereagovala na situaci dostatečně rychle. U většiny voličů ji to ale podle politologa Lukáše Jelínka nepoškodí: „Kdo by na to mohl být citlivý, jsou mladí voliči nebo studenti. Ostatní voliče tato kauza netrápí, je pod jejich rozlišovací úroveň a spokojili se s vysvětlením, že odpovědnost nesl děkan a že rektorka reagovala, jak měla, byť se zpožděním. Tato kauza je vlastně z hlediska dopadů na její kandidaturu bagatelní,“ uvedl Jelínek.

Podpora Nerudové v průzkumech stoupá, dotahuje na expremiéra ANO Andreje Babiše i na generála Petra Pavla, některé odhady dokonce mluví o tom, že je na prvním místě. Souvisí její obliba nějak s oblibou prezidentky Slovenska Zuzanou Čaputovou, která se hlásí ke slušné a věcné politice? „Nějaká spojitost tady být může. Z favoritů byla známa nejméně, zatímco Andreje Babiše voliči znají už dost dlouho a Petr Pavel ohlásil kandidaturu jako první a už předtím objížděl republiku v rámci debat, takže byl celkem známý. Nerudovou znali jen fajnšmekři a ti, kdo měli nějaký vztah k Mendelově univerzitě nebo ke Komisi pro spravedlivé důchody, kterou vedla,“ připomněl Jelínek. A že v okamžiku, kdy se veřejnost začala seznamovat s její prací, rodinou, přirozeně vylétla nahoru právě proto, že existuje poptávka po politicích nové generace.

Vítr ze Slovenska vane Nerudové do plachet

„To je nejen věkem, ale i tím, že nebyla nijak zapojena do politického života – a zároveň je poptávka po ženách. Spousta voličů se zhlédla v Zuzaně Čaputové, a to hraje Nerudové do karet. Jakkoliv její kampaň působila nemastně, neslaně a soustředila se na představení sebe a svojí rodiny, v tuto chvíli už vydává i zásadní politická vyjádření a to vše dohromady ji přirozeně vyneslo v průzkumech některých agentur na první příčku,“ vysvětluje Lukáš Jelínek. Sám čekal její vzestup později, ale věřil, že se na první místo dostane, protože má prý ve srovnání s favority konkurenční výhodu – vlastnosti a charakteristiky, které jsou u řady voličů zajímavější než u Petra Pavla nebo Andreje Babiše.

Stejně jako má Čaputová na Slovensku pověst političky, která se do ničeho nezapletla, není s nikým jedna ruka a má tendenci ve svých projevech vést politiky k pořádku, slušnosti, morálce a poctivosti, tak podobnou rétoriku zvolila Nerudová. „Sama se brání tomu srovnávání, ale nemůže uniknout. Ve skutečnosti je za toto srovnání ráda, sice ne všichni jsou z Čaputové nadšeni, ale přeci jen veřejné mínění na Slovensku je s ní coby s nejvyšší ústavní činitelkou spokojeno – a to je i vítr, který vane do plachet i Nerudové,“ uvažuje.  

Další kandidát Petr Pavel původně tvrdil, že by v druhém kole podpořil Nerudovou, ale v posledních dnech svůj názor změnil. Důvodem podle Jelínka je, že Nerudová vede poměrně výraznou kampaň v západním americkém stylu a neskrývá svoje ambice o tom, jak by prezidentkou být chtěla. „Dokonce ve volební kampani pracuje s faktory jako je její věk nebo ženství a v některých situacích se podle mě vymezuje vůči Petru Pavlovi ne úplně korektně a citlivě. Toho si musel Pavel všimnout a také proto vznesl nějaké pochybnosti o jejích kvalitách či o způsobilosti být prezidentkou. Na druhou stranu se s odstupem času nechal slyšet, že by ji podpořil, a podobně asi zareaguje i ona, ačkoliv sama hovořila, že kdyby měla jiného kandidáta, bude to spíše Pavel Fischer,“ poznamenal Jelínek.

Ukazuje se také, že v případě Nerudové a Pavla se jedná o dva podobné kandidáty, kteří soupeří o to, kdo bude stát ve druhém kole s Andrejem Babišem, což se bez nějakých šťouchanců neobejde.

Středula má šanci uspět v diskusích

Už minule se analytik vyjádřil k tomu, nakolik může Babiše nebo Pavla zasáhnout jejich minulost, čehož může Nerudová využít. „Tam se asi samozřejmě nejvíce nabízí jejich minulost komunistická i koketování s tajnými službami. To je věc, kterou třeba Nerudová proti Pavlovi nevyužívá otevřeně, ale počítá s tím jako s jeho slabinou. Pavel už byl ve vysokých pozicích v české armádě i v Severoatlantické alianci a může být vnímán jako člověk, který se do politiky stejně jako Andrej Babiš namočil,“ porovnal Lukáš Jelínek. Podotkl rovněž, že se jedná o generační souputníky a i zde vnímá snahu Nerudové se vůči této generaci vymezit. To jsou věci, které je spojují, ale jinak má mnohem více společného Petr Pavel s Nerudovou. Například se vymezují vůči Andreji Babišovi a mají podporu stran vládní koalice.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Další kandidát, předseda odborářů Josef Středula, čelí problému, že se o opoziční a levicové hlasy uchází více kandidátů, z nichž je nejviditelnější Andrej Babiš. Voliči mohou v tomto ohledu slyšet i na Jaroslava Baštu, takže Středulova pozice bude v této konkurenci obtížná. „Navíc je vidět, že je limitován finančními možnostmi kampaně, která není tolik viditelná jako u jeho soupeřů, a proto i více zaostává. Před několika měsíci jsem si myslel, že bude patřit ke třem nebo čtyřem nejvýraznějším kandidátům,“ podotkl Jelínek. Domnívá se také, že Středulovou šancí jsou debaty, které se budou odehrávat před volbou a v nichž může Středula využít jednak rétorické schopnosti a pak i schopnosti argumentační.

„Jako předseda odborů má zmapovanou náladu v České republice, vyzná se v klíčových sociálních otázkách a pokud má možnost se prezentovat, bude mít příležitost v debatách. Zásluhou mediálních debat mohou preference stoupnout, ale ohrozit vedoucí trojku bude pro Středulu velmi obtížné,“ míní Jelínek.

Obtížné to budou mít i ostatní kandidáti včetně Pavla Fischera nebo Marka Hilšera, kteří sice mají politickou zkušenost, kterou by dokázali zúročit, ale potřebovali by, aby někdo z favoritů vypadl a čelo pelotonu aby se změnilo. Pak by mohli nastoupit do čela, ale zatím se nezdá, že by k tomu došlo. Ačkoliv tedy dávají najevo své schopnosti v Senátu a jak se vyznají v domácí i zahraniční politice, stigmatizuje je, že už kandidovali, ale voliči hledají nová jména. Přílišné šance nedává Jelínek ani profesorovi, lékaři a biochemikovi Tomáši Zimovi. Jednak proto, že mezi favority už je akademička Nerudová a být emeritním profesorem samo o sobě nestačí, ale voliči mají navíc zkušenost se šéfem akademie Jiřím Drahošem, který se nedokázal na Pražský hrad dostat.

Pokusil by se Babiš prezidentskou funkci zestraničtit?

Pro ParlamentníListy.cz se Jelínek rovněž vyjádřil k ambicím Andreje Babiše něco řídit – a tedy k úvaze, zda mu prezidentská funkce nebude (v případě vítězství) kvůli omezeným pravomocím příliš těsná.

„Všiml jsem si dvou názorů. Jeden říká, že se Andrej Babiš poté, co dosáhl všeho v byznysu a v domácí politice, chce s politickým angažmá rozloučit úspěchy v zahraniční politice a zúročit, že se jí věnoval. Domluví se anglicky, německy i francouzsky, má kontakty a myslím, že své úsilí upře tímto směrem. Druhý názor, který je mi bližší, říká, že se prezidentskou funkci pokusí v případě úspěchu výrazně zpolitizovat a zestraničtit, protože si spočítal, že jakkoliv vláda Petra Fialy není populární, koalice je stmelená,“ upozornil Jelínek.

Nezdá se proto, že by se v pětikoalici nacházela trhlina, která by v dohledné době vedla k předčasným volbám. „A pokud Babiš chce ovlivňovat politické dění, dostane se k této možnosti snadněji skrze zvolení prezidentem, než čekáním na premiérskou funkci. Kdyby dodržel svůj slib a přestal by být předsedou hnutí ANO, stále by byl reprezentantem politického hnutí, které založil a vypiplal. Být oponentem Fialovy vlády z Hradu... Pojal by funkci zase úplně jinak, než jsme zvyklí, nebo jak by ji pojali například Petr Pavel nebo Danuše Nerudová. A z Pražského hradu by se stalo aktivistické politické centrum, a to by ho bavit mohlo,“ podotkl analytik.

Nakonec vysvětlil, že Babišova motivace překračovat hranice prezidentských pravomocí by mohla být ještě silnější než u Miloše Zemana. Babišovou ambicí se může stát využití funkce jako politického nástroje a měl by dost důvodů, aby se snažil s Ústavou ČR pracovat co nejkreativněji. „On sice ve vyjádřeních říká, že mu stačí současné pravomoci a nepřekračoval by je, ale podobné sliby jsme slýchali od Václava Klause i od Miloše Zemana. V okamžiku, kdy dosedne do křesla prezidenta, se jeho optika změní. A tam by mohl Andrej Babiš nejenom vládě, ale i dalším institucím zavařovat více a častěji než Zeman,“ dodal Lukáš Jelínek. 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Východní vítr je krutý !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejaromir kouril , 17.12.2022 18:05:25
Na Pražský hrad jedině pana A.Babiše , bude jej volit v přímé volbě ,méně jak 3 mil . občanů , nemáme jiné volby . Jediný kandidát na presidentské křeslo který je dostatečně prověřený jak léty tak i svými politickými skutky , jak v domácí , tak i zahraniční politice , ostatní jsou jen ubohé loutky , které musejí kopat za své chlebodárce nebo sponzory ...!

|  6 |  1

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…