A co právo na život? Zbořil drsně ke ,,koronavirovému" rozsudku proti Babišovi a spol. I k hercům

27.04.2020 10:01 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA A co právo na život? „Soudce Výborný se snad nechal až příliš unést vědomím své nedotknutelnosti a vzal na sebe odpovědnost za možné následky svého rozhodnutí, které ale mohou být pro někoho osudové,“ komentuje aktuální dění politolog Zdeněk Zbořil. V souvislosti s debatami o původu viru zmiňuje, že tato válka informací bude možná nejen intenzivnější, ale hlavně nebezpečnější než koronavirus samotný. Věnuje se také jednomu lehkému napomenutí provincie z metropole nebo rozhodnutí ČSSD „pro“ Haška. Dává za pravdu Davidu Prachařovi: „Alespoň se ukázalo, komu a oč jde. Zda jen o ty miliony, nebo o ‚kulturu‘, a co si pod slovem kultura představuje.“

A co právo na život? Zbořil drsně ke ,,koronavirovému" rozsudku proti Babišovi a spol. I k hercům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítli, že by vláda udělala chybu, když část restriktivních opatření přeměnila z krizových rozhodnutí na opatření Ministerstva zdravotnictví. Některá mimořádná opatření ve čtvrtek zrušil soud jako nezákonná, podle něj měla vláda rozhodovat na základě krizového zákona. Podle ministryně financí Aleny Schillerové rozhodnutí soudu nebude mít vliv na případné spory o náhradu škody.

„Zdá se mi to dost jednoduché. Ještě na střední škole jsem měl předmět základy československého práva. Sice to bylo za minulého režimu, ale měli jsme profesory vyhozené tehdy z PrFUK a vystudované za první republiky. Ti nás učili, že právní formalismus nesmí být uplatňován na úkor spravedlnosti a opomíjení reality. Proto dnes všechna ta krásná slova o dodržování právních norem a lidských práv, která opomíjejí, že základním lidským právem je právo na život, ve mne budí různá podezření,“ komentuje Zbořil.

„A protože česká justice dnes není známá svým příliš velkým úsilím o nalezení spravedlnosti a některé soudní výroky lze podezírat, že slouží politickému aktivismu, nechce se mi ani věřit paní MF, že nedojde k žalobám těch, kteří se spoléhají na nekonečné soudní tahanice pro současný výkon soudní moci tak typické. Soudce Výborný se snad nechal až příliš unést vědomím své nedotknutelnosti a vzal na sebe odpovědnost za možné následky svého rozhodnutí, které ale mohou být pro někoho osudové,“ dodal. 

Vládu kritizoval v souvislosti s rozhodnutím soudu i předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát. „Řídí nás nemehla? – ano. Dokonce je to potvrzeno soudem. Bylo by to k smíchu, kdyby tihle hlupáci neohrožovali naši zemi chaosem. Zjevně největší nemehla od listopadu 1989: s čím kdo zachází, tím také schází,“ komentoval Laudát současné dění s tím, že nikdy po roce 1989 jsme nebyli k chaosu tak blízko. „Angažmá estrádníka na Ministerstvu zdravotnictví hrozí přerůst v největší ‚estrádu‘, jakou jsme už dlouho nezažili. Já jsem tuhle partu nevolil a odmítám nést podíl na náhradách škod, které způsobili,“ dodal na sociální síti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…