Analytička: Politika je pro dospělé, děti s červenými kartami v ní nemají co dělat. Počmárané kavárny? To jim nevyšlo

26.04.2016 11:35

Mediální analytička Irena Ryšánková se zamýšlí nad posledními událostmi nejen kolem prezidenta Miloše Zemana. Pro ParlamentníListy.cz též vyslovuje svou hypotézu, pokud jde o čerstvé útoky proti pražským kavárnám. ,,Situace ve společnosti je totiž taková, že lidé nevěří už ničemu. Ani počmáraný zdi," uvádí Ryšánková doslova.

Analytička: Politika je pro dospělé, děti s červenými kartami v ní nemají co dělat. Počmárané kavárny? To jim nevyšlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti násilí a fašismu jako reakce na vandalský útok na pražské kavárny

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí

Začněme děním kolem prezidenta Miloše Zemana. Při jeho návštěvě Berouna se na debatě s tamními občany objevila i skupina demonstrantů, kteří na místo dorazili z Prahy i jiných částí země a značně hlasitě dávali najevo svůj nesouhlas s hlavou státu. Lze na tom vidět něco špatného, když pouze dávali najevo svůj názor?

Proč by nemohli dávat najevo svůj názor? Jediné, co mne zaráželo, byly nedospělé děti s červenými kartami a hanlivými nápisy vůči prezidentovi. Politika je boj dospělých, v němž nemají děti co dělat. To je jako v nedávné neslavné éře, kdy soudružky učitelky nutily děti odsuzovat veřejně své rodiče kulaky. Generace Pavlíků Morozovů je děsivá; a přesně to si nevědomky ti, kteří posílají své děti na demonstrace s nápisy, jimž nemohou rozumět, vytvářejí. To nejtupější z bolševismu je v některých lidech stále zažrané.

Jakým způsobem se s tím prezident vyrovnal?

Pro Miloše Zemana je takto primitivní, nekreativní nesouhlas „červenokaretníků“ intelektuální výzvou, hraničící s rozkoší. On je diskuzní sadomasochista, který, seč se usilovně pětadvacet let snaží, stále ještě nenašel svou dominu.

Objevovaly se výtky, že Miloš Zeman na otázky svých odpůrců vlastně neodpověděl a tazatele jen odbyl. Třeba na otázku, proč je tak pročínský a proruský, odpověděl, že čínského prezidenta hostila britská královna a rakouský prezident Fischer zase jel nedávno do Moskvy za Putinem.

Říci někomu, že je vůl, lze i bonmotem. Jaká je jednotka pročínskosti? Jeden americký dolar? To dost těžko, čínského prezidenta přijal americký prezident a uspořádal pro něj státní večeři.

Někteří na to reagovali, že tazatele jen „utírá“ a nereaguje na samotný dotaz.

Co chcete po lidech, kteří nedokáží rozumět svému mateřskému jazyku? Co je na Zemanově odpovědi nesrozumitelného? Že to není odpověď žáčka první třídy, „Pročínský a proruský jsem, protože…“?

Je to tak, anebo jak to celé vidět? Je takový postup nelegitimní nebo neslušný?

Protože jiná než „nelegitimní nebo neslušná“ být Zemanova odpověď nemůže?

Jednak, pokud vím, Zeman vždy ústy svého mluvčího zve své odpůrce k debatě, čehož nikdy nevyužili. A co chcete odpovědět na to, že je někdo „pročínský a proruský“? Ano, čínského prezidenta hostila britská královna. S pompou, kterou si neumíme představit. To je fakt. Za Putinem jezdí kde kdo a dokonce i modla Angela Merkel se s ním baví. To je také fakt. Žijeme v reálném světě, kde morální ideály romantiků vystřídala ekonomika. Války, které USA vedou už pětadvacet let, nejsou o ideálech, ale o zdrojích surovin a odbytištích. Proč ti, kteří protestují proti Číně – což je jejich svaté právo – nevyhodí své mobily, počítače, tablety, obleky, ledničky, pračky, myčky a sušičky? To všechno totiž vyrobili v Číně, a to s pravděpodobností hraničící s jistotou. To bych pak uznala jako protest. Ale svolávat se k protičínské demonstraci chytrými mobily vyrobenými v Číně?

Zemanova odpověď byla za a) pravdivá, za b) cynicky pravdivá, za c) eurounijně cynicky pravdivá. Vyřčená téměř spisovnou čili „slušnou“ češtinou. Legitimní a slušná. Co víc očekávat od prezidenta, který chce pro svou zemi prosperitu z podílu na největším globálním byznysu 21. století?

Změnilo se nějakým způsobem klima ohledně protestních akcí vůči prezidentovi ve smyslu výzev umělců, intelektuálů a dalších? Narážím teď na vystoupení zpěváků Dusilové a Kollera v živém vysílání ČT, ale i další akce.

Klima protestních akcí oslovuje a rozohňuje stále stejný okruh už přesvědčených, kteří Zemana nevolili, neuznávají a protestují proti němu jak kočovný cirkus všude, kam jede. Kdybych byla voličkou TOP 09, asi bych také podporovala „svého“ kandidáta, i když prohrál. Smířit se s prohrou neumí každý… „Karlovi“ voliči jsou živým příkladem toho, jak by dopadla demokracie při vítězství nerespektování demokratických procedur.

Považujete za správné, že prezident v reakci na to pouze zesměšnil Lenku Dusilovou s tím, že je to „chudák holčička“, která si musí tři věty číst z papírku? A kdo tím víc získal, umělci z „kavárny“, nebo prezident, který tak mohl potěšit své fanoušky?

Ano, klima se změnilo. Myslím, že se „tvůrčí pracovníci, intelektuálové a pracující inteligence“, jak se kdysi říkalo, dostali do stadia, kdy jsou to oni, kdo skutečně rozděluje společnost. Pokud jde o Lenku Dusilovou, mohu-li se spolehnout na veřejné zdroje, ona sama odjela do Číny, aby si zde nějaké „rudé“ peníze vydělala. Proč tedy to zinscenované pokrytectví? Peníze nesmrdí? A pokud páchám morální revoluci, nečtu ji z papíru, proboha. Tři burcující věty se naučím za deset vteřin, pokud jim rozumím a pokud jim věřím… Pokud je neumím zformulovat sama.

Nejen na setkáních prezidenta s občany po republice se stále víc opakuje jedna věta: kandidujte znovu na prezidenta i pro druhé funkční období. Do toho zaznívá i z úst některých opozičních politiků, že Zeman v podstatě nemá konkurenta, že ho nikdo nemůže porazit a sám prezident nebo jeho mluvčí občas jemně naznačí, že se o této variantě stále více uvažuje. Bude podle vás Miloš Zeman znovu kandidovat?

Ano, v podstatě nemá konkurenta. Ano, nikdo ho nemůže porazit, pokud neudělá chybu. A Zeman chyby nedělá. Podle mne kandidovat bude. Věděl to už od chvíle, kdy začal své spanilé jízdy do regionů a našel zde plná náměstí.

A existuje možnost, jak ho porazit?

Možnost jej porazit určitě je. Ale abych pravdu řekla, nevím jak. To je půvab volebního boje. Jeho tradiční voliči z první volby jej budou z valné většiny volit. Spektrum voličů se rozšířilo o ty, kteří nesouhlasí se Sobotkou a prounijní migrační politikou části této vlády. Neustálé poukazování médií a Sobotkova „novolevicového“ liberálního okolí na to, jaký je Zeman odporný a hnusný, společnost rozděluje. Stoupenců Sobotky ani „idealistů“ kupodivu nepřibývá. Zvětšuje se ale množství těch, kteří sympatizují se Zemanem jako slabším. Gratuluji analytikům, kteří nerozpoznali bumerangový efekt a nedokáží z něj vyvodit odpovídající závěry pro další kroky premiéra.

Jak to nyní vypadá s TOP 09? Miroslav Kalousek stále častěji vystupuje víc a víc ostře a několik nedávných průzkumů dokonce přisoudilo jeho straně jen něco přes pět procent.

To je statistická chyba, nebo reálný vliv těch, kteří měli ještě nedávno prezidentského kandidáta v druhém kole voleb a reálnou šanci zvítězit?

Václav Klaus mladší odmítl možnou spolupráci ODS s topkou komentovat s tím, že se stejně Kalouskova strana nedostane do Parlamentu. Jak to, coby dlouholetá pozorovatelka přímo ve Sněmovně, vidíte?

Souhlasit s Klausem je v mediálních kruzích už dlouho zločin. Musím nicméně uznat, že TOPka je velmi dobrá opozice. Myslím tím zejména přípravu na jednání ve Sněmovně. Za tím je skutečně hodně práce. Na druhé straně je ale pravda, že některé projevy Miroslava Kalouska vzbuzují údiv i u dlouholetých matadorů. Kdo podle mne může mít šanci, jsou Starostové. A to sami. TOP 09 bez podpory Starostů není nic než konzervativně pravicová frakce KDU-ČSL, o kterou už ani katolíci nejeví tolik zájmu jako kdysi. Doba se změnila stejně jako papež. Z Petra Gazdíka se vyklubal velmi šikovný místopředseda Sněmovny. Umí ji řídit s vtipem a přehledem. On by mohl „na sebe“ Starosty do Sněmovny vytáhnout.

Sociální demokracie se může velmi brzo ocitnout v obrovských problémech kvůli dluhu 337 milionů vůči advokátu Altnerovi. Na stole je pravomocný rozsudek, představitelé ČSSD nejprve říkali, že zaplatí, a strana si vzala úvěr. Nyní zaplatit nechtějí s tím, že vyčkají na rozhodnutí Nejvyššího soudu, což někteří právníci označují za ignorování práva. Co si o jednotlivostech celé kauzy myslíte? Může případná uskutečněná platba výrazněji straně uškodit díky nutnosti šetřit na volebních kampaních?

Myslet si o jednotlivostech můžete, co chcete, ale ty jednotlivosti tvoří celek. A ten bude formován právním názorem Nejvyššího soudu. Případně Ústavního soudu. Závazný smluvní vztah je základem závazkového práva už od starého Říma. Pacta sunt servanta… Smlouvy se mají dodržovat a sliby plnit. Myslím, že sociálním demokratům ubližuje postoj jejich předsedy na téma „my jsme si nic nepůjčili“ a sama neochota něco vrátit, jakkoliv je Altnerův požadavek z říše snů a o dobrých advokátských mravech ani tísni klienta se prozatím u soudu nemluví. Představitelé strany, která není schopna hnout s problematikou exekucí, ačkoliv ohrožuje nejvíce jejich voliče, se vyhýbají platbě ze závazného smluvního vztahu a riskují divokou exekuci veškerého majetku vládní politické strany. Zvláštní...

Jaký mají vliv různá názorová křídla v ČSSD na volby? Konkrétně lidé kolem Jiřího Dienstbiera a ministryně Marksové a jejich pohled na migrační krizi, který je vlastně zcela opačný než u většiny řadových členů sociální demokracie i většiny voličů?

Migrační krize formuje nyní názor o politiku se nezajímajícího občana daleko více než jakékoliv jiné téma. Ohrožení „cizotou“ mobilizuje, i když konvičkovci to téma přehánějí a karikují. Lidskoprávního Dienstbiera v ČSSD podporuje pouze Sobotka, pár idealistů a možná tak desetina členů ČSSD. Voličů ještě méně. Ti jsou rozčarováni, což by teoreticky mohla být příležitost pro komunisty, ale není. Sobotkovi nicméně Dienstbier kazí vše dobré, co ve vládě i v krajích sociální demokraté dělají.

Nebude třeba Bohuslav Sobotka chtít voliče uchlácholit tím, že by některého ze „sluníčkařkých“ ministrů odvolal, a tím tomuto názorovému proudu ve straně přistřihnul křídla? Nakolik je touto otázkou ČSSD zatížená, když za ni často veřejně hovoří frakce, která je se svými názory v menšině?

Sobotka nechce ztratit tvář před svým zrcadlem, a proto Dienstbiera neodvolá. To už by to udělal. „Sluníčkářské křídlo“ má potenciál sociální demokracii hlasy odvést. Ale nejen ono, i lavírování samotného předsedy sociálním demokratům škodí. Mám trochu pocit, že Sobotkova frakce v sociální demokracii nezastává k migraci jako současnému traumatu české politické scény důvěryhodný a logický postoj. Dienstbier je dobrý krtek, pracující na porážce ČSSD zevnitř. O Chovancovi sice mnozí hovořili jako o zrádci zrádců, ale on je dnes tím, kdo reálně zajišťuje, že migrační vlna se Česku vyhýbá. Zachraňuje ČSSD kůži tiše, aniž zachraňuje Sobotku samého před sociálními demokraty. Teoreticky se může dočkat jako politický realista možnosti vést stranu po Sobotkovi. Silnější figuru nyní sociální demokracie nemá. Pravda, část voličů ČSSD se může přelít k radikálům od Konvičky či k Úsvitu. Či k někomu, kdo se nezakecá, jak vidíme nyní v Rakousku a v Polsku.

Jak může prouprchlická rétorika zmiňované části ČSSD ovlivnit krajské volby? Jaké jsou možné scénáře? Má Andrej Babiš dost témat a energie, aby regiony ovládl?

Andrej Babiš má dost témat, dost energie a stále ještě dost peněz. Otázka je, zda má dost kvalitních lidí. Bohužel nemám pocit, že by ANO nějak výrazně oslovovalo nové osobnosti. Možné scénáře netuším, ale oranžová smršť to nebude. Hejtmani mimo Haška a Foldyny – který se hejtmanem chce stát – neumí politicky komunikovat. Jsou to spíše státní úředníci než politici. Spravují regiony. Někteří lépe, někteří hůře. Schvalují výběrová řízení na dodavatele silnic, rozdělují peníze hasičům či opravují střechy školek. Ale jaký politický názor prosazuje například hejtman Karlovarského kraje (člen ÚVV ČSSD, místopředseda KVV ČSSD), hejtman Královéhradeckého kraje (bývalý místostarosta města Broumov a senátor) či Zlínského kraje (tři volební období otrokovický starosta, dvě volební období hejtman)? Znáte alespoň jejich jména? Tipuju, že senátorská i hejtmanská kampaň bude tento rok ovládána centrálními politickými tématy, zejména bruselskými rozdělovacími limity, brexitem, rozvratem Ukrajiny a neslavnou rolí EU. Bezprogramové ANO mírně zvítězí a komunisté, pokud v květnu dojde ke změně předsedy, budou mít tak dva hejtmany. Možná tři. Lidovci budou mít určitě Čunka, i když si s ním nebudou vědět rady. ODS nebude mít nikoho. Jiné tváře nejsou.

Jak je to s tím tolik diskutovaným rozdělováním společnosti? Tomáš Halík míní, že tragicky společnost rozděluje prezident Zeman a jemu podobní, údajně populističtí, politici, kteří za to skončí v propadlišti dějin.

Populus je česky lid. Zastávat názor lidu by měl každý politik. Názory Tomáše Halíka jsou jeho soukromými názory. Moje sousedka si myslí pravý opak. Oč je kněz Halík, se kterým se neztotožňují ani jemu nadřízení biskupové, v ryze občanském názorovém sporu víc, než moje sousedka?

Europoslanec Zahradil naopak říká, že společnost rozdělují zklamaní a frustrovaní intelektuálové jako Halík.

No, i člen ODS může mít někdy pravdu… Alespoň v Praze. Kdo je Halík, nevědí už ani v Berouně. Ale Jan Zahradil sám je v posledním roce neviditelný, neslyšitelný stín bývalé ODS.

Karel Schwarzenberg na to opáčil, že kdyby se Miloš Zeman „choval normálně“, nikdo by proti němu nic neměl. Můžete tohle téma rozdělování společnosti šířeji zanalyzovat?

Společnosti rozdělují především ti, kteří se nejsou schopni srovnat s tím, že demokraticky vyhrál někdo jiný. To je česká demokracie. Pokud chci věci změnit, musím pracovat na změně. Na změně důvodů, pro které má demokratická většina těch, co k volbám přišli, jiný názor. Ne na změně lidu za jiný lid. Vykřikovat o propadlišti dějin je znakem bezmocnosti vůči současnosti i vůči budoucnosti. To je strach ze smrti.

Upřímně řečeno, dost dobře si neumím představit, čím chce Halík oslovit lidi, kteří nepatří do jeho farnosti, do jeho církve, do jeho názorové skupiny. Vždyť je prvním imámem mezi katolíky… Má smysl demonstrativně oslovovat už oslovené a přesvědčovat už přesvědčené? Ne.

Ještě jedna otázka ke zcela jinému tématu. Komunisty čeká za pár týdnů volební sjezd. Na předsedu samozřejmě kandiduje stávající šéf strany Vojtěch Filip, ale silným konkurentem mu bude někdejší místopředseda Josef Skála. Hovoří se o tom, že členská základna je se současným vedením značně nespokojená a chce změnu, kterou by představoval právě Skála. Jak to může dopadnout, má se Filip obávat, že o křeslo přijde?

Filipovi komunisté jakoby zmizeli. Jsou nevýrazní. Už nejsou ani „béčkem“ sociální demokracie… Nejsou ničím. Jejich kmotra, lobbistka Mrencová, dostala podmínku. Tu kritizoval už Miloslav Randsdorf… Ransdorfova vdova dávala vinu Filipovi, ale stejně tak mohla jmenovat stínovou předsedkyni partaje Mrencovou. Tedy je možné, že za pár týdnů členská základna bude chtít někoho „autenticky“ levicového, kdo stranu vrátí „zpátky ke kořenům“ od Šmeralova konceptu „široké lidové fronty“ a spojení s romantickými formami antikapitalismu k pojmenování a prosazování vlastní cesty. Pro Šmerala byl komunista sociální demokrat, který nezpochybňoval konečné cíle marxistického socialismu. Jsem přesvědčená, že Skála má šanci, pokud členská základna usoudí, že je potřeba stárnoucí stranu zbavit neschopnosti a názorově vrátit nalevo. Komunista by neměl chtít kapitalismus kultivovat, ale zničit. Skála ovšem není Semelová, nebude se při tom klanět u Gottwaldova hrobu. Skála rozumí mezinárodnímu rozměru současných problémů radikální levice a ví, že bojovat bitvy 19. století ve století 21. už je passé. Filip už zapomněl, co je to radikální, a KSČM pomalu zapomíná, co je to levice.

Těmito dny hýbe kauza posprejovaných kaváren a metra. Co si o tom myslíte?

Jako jestli to byli nácci, nebo ne? Slečna Marplová říkávala: „Nevěř tomu, co je nabíledni.“ Ano, mohli to být nácci. Mohla to být i banda opilců, na nácky si hrající. Mohl to být někdo, komu šéfuje muž v hnědé bundě, na nácky si hrající. Mohli to být sami zastánci HateFree, kteří vidí, že jejich nepřítel, „hejtr“, oslovil veřejnost argumenty, které se ukázaly pravdivější než ty jejich. False flag operations (operace pod falešnou, cizí vlajkou, pozn. red.) mohou být v naivně symbolické rovině překvapivě účinné. Nevíme nic. Upřímně řečeno mi to na pravé nácky připadá trochu moc koordinované a trochu moc sofistikované. Až příliš jazykově kultivované. Ale třeba to skutečně byli oni. Pokud ale to oni nebyli a viníci očekávali, že rozjedou „širokou společenskou diskusi“, jakou by ráda rozvedla o fašismu třeba AFA, trochu jim to nevyšlo.

Situace ve společnosti je totiž taková, že lidé nevěří už ničemu. Ani počmáraný zdi.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…