Babiš dostal vejcem. Co na to voliči? Jen ho to posílí. Expert ale varuje: Tohle by byl průšvih...

10.08.2021 21:09

„Pokud radikálové chtěli oslabit Andreje Babiše, tak hozenými vajíčky ho naopak posílili. Vždycky to posílí terč, toho napadeného, protože společnost si pak řekne – tak tohle ne, to je něco nepatřičného. Ti váhající voliči pak mají tendenci právě toho napadeného podpořit a volit ho. Nemluvě o tom, že váhavé podporovatele to většinou upevní v podpoře pro daného politika,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček. Věnoval se v rozhovoru pro PL.cz i poklesu preferencí koalice Pirátů a Starostů. „Piráti a Starostové propásli start, neobjevili se příliš v terénu, nepodařilo se jim vyložit svá témata a byli jenom reaktivní. V otázce daní, migrace, kandidátů na vládu,“ konstatoval.

Babiš dostal vejcem. Co na to voliči? Jen ho to posílí. Expert ale varuje: Tohle by byl průšvih...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Odpůrci protiepidemických opatření vlády házeli vejce na premiéra.

Ještě na jaře vládli pelotonu volebních preferencí, nyní se propadli až na třetí místo. Vypadalo to, že koalice Pirátů a Starostů porazí dosud dominantní ANO. V březnu měla tato koalice podle Kantaru 34 %, kdežto ANO 22 %. Nyní však podle posledního průzkumu mají jen 20 % (ANO 26 %) a jsou až třetí za koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Na příčiny tohoto trendu se ParlamentníListy.cz zeptaly politologa Jana Kubáčka. „Férově musíme říci, že první měření, která se objevila, s 34 procenty, byl velmi zvláštní výsledek. Nevím, jak moc odpovídal reálnému zájmu a povědomí o značce. Bylo to vypálení během jednoho měsíce do neskutečných výšin oproti veškeré konkurenci. Těžko se takovéto číslo obhajuje a tento trend drží,“ konstatoval.

Druhou věcí je, že se Pirátům a Starostům dle Kubáčka nedaří nastolovat vlastní témata a neustále reagují buď na Andreje Babiše a jeho výpady vůči nim, anebo někdy dokonce reagují až následně na koalici Spolu. „Piráti a Starostové propásli start, neobjevili se příliš v terénu, nepodařilo se jim vyložit svá témata a byli jenom reaktivní. V otázce daní, migrace, kandidátů na vládu. Kdy nejdříve se řešilo, že tam mají jen jednu ženu v čele kandidátek do voleb a pak když řešili kandidáty do vlády, tak to mnozí vnímali jako rozebírání již jistých pozic. Působilo to kontraproduktivně. Chybí jim zápal a regionální angažovanost, kterou měli v minulosti v kampaních. Kdy se objevovali s konkrétními tématy v místech, která se k nim vázala. Dařilo se jim témata nastolovat a ostatní na ně reagovali. Teď se dostali do defenzivy, kdy působili rozpačitě, neustále něco obhajovali, vysvětlovali, dementovali,“ všímá si.

„Bohužel v Česku platí, že na každém šprochu pravdy trochu. Tím, jak něco průběžně vysvětlovali, tak společnost byla přesvědčená, že na tom něco je a že ten problém jde za Piráty. Nemluvě o tom, že tam bylo rozpačité vystupování. Problém je, když Ivan Bartoš s něčím přijde a pak jeho další kandidáti do Sněmovny, stínoví ministři, tato vyjádření posouvají jinam nebo rozporují,“ upozornil Kubáček.

Udělali jsme chybu, že jsme se věnovali defenzivě

Předseda STAN Vít Rakušan vysvětloval současný propad preferencí v Právu. „Udělali jsme chybu, že jsme celý náš tým zahltili tím, že jsme se věnovali defenzivě. Tiskli jsme letáky proti hoaxům. Sledovali jsme všude, co se o nás řekne, a proto se vytratila pozitivní emoce a prezentace našich témat,“ uvedl s tím, že zůstali pouze u hesla Vrátíme lidem budoucnost, ale už intenzivně lidem nesdělovali, jak to chtějí udělat.

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Předseda Pirátů Ivan Bartoš vidí za propadem fakt, že Piráti a zvláště on se stali nejvíce napadaným politickým subjektem. „Babiš se snaží každý den Piráty nakopnout a o Starostech úmyslně nemluví. Chce z voleb udělat referendum o Pirátech, ale my kandidujeme v koalici, budeme pokračovat v kampani a z klesajících preferencí neděláme závěry,“ řekl Právu. Ivan Bartoš svede v Ústeckém kraji nejsledovanější souboj s Andrejem Babišem. Věří, že vše napraví další fáze kampaně. „Pojedeme do regionů a začneme vysvětlovat program. Výhrady ke kampani byly i od odborníků, my jsme se nad tím zamysleli a jedeme dál,“ konstatoval. On sám například v pondělí 10. srpna zavítal do Kadaně, Klášterce nad Ohří a Loun. V ten samý den se ovšem hlásil z Loun i Andrej Babiš.

Na klesající podporu reaguje koalice Pirátů a Starostů také změnou taktiky. Chce vsadit na méně konfliktní Starosty. Nová strategie má podle Seznamu Zprávy klást důraz na to, že koalici tvoří dvě svéprávné strany. K tomu jí má pomoci veterán politického marketingu Martin Charvát, který chce kampaň oživit. „Není to o jediném člověku, nemá nás spasit. Ale máme koncept refreshe kampaně, řekli jsme si velmi otevřeně, co se zatím povedlo a co ne, a že do našeho volebního týmu by zapadl člověk, chcete-li spin doktor, který má čuch na témata, ale je také expertem na vizuální styl, jisté zjednodušení, zpřehlednění a zacílení témat,“ sdělil Seznamu Zprávy Vít Rakušan s tím, že nyní se také zaměří na zdůrazňování Starostů.

Nehrozí však někde, že v regionu známější Starostové přeskáčou ve volbách díky kroužkování na kandidátce výše umístěné Piráty? „Máme zakázanou výzvu ke kroužkování, ale ne podporu kandidátů od jiných například známých starostů či osobností. Také jsme se snažili neumisťovat na kandidátky očividné skokany, ale silné kandidáty dávat rovnou do popředí kandidátek,“ vysvětlil v Právu Rakušan.

Jak se na „nebezpečí“ kroužkování, přeskákání známých Starostů přes Piráty, dívá politolog Jan Kubáček? „Vyloučit se to nedá, ale teď už je to jedno z mála dobrých řešení mezi špatnými. To nejméně špatné. Kdyby už na začátku kampaně se prezentovaly obě dvě větve, oba dva typy politiků a jejich témat, tak se odprezentují vesměs v pohodě ke svým cílovým skupinám, kampaň je pestřejší a obě značky se upevní. Teď, kdy v reakci, pod tlakem, v defenzivě se začnou zaměřovat na regionální podstatu kampaně a regionální tváře, hrozí to pověstné kroužkování,“ potvrdil.

Hned ale doplnil: „Piráti však teď nemají žádné lepší alternativy než ve městě hodně prezentovat pirátskou linku a pirátské kandidáty – a napříč republikou mimo velká města se zaměřit na popularitu místních osobností, regionálních politiků. Dokonce je pro ně nutností, aby vybičovali komunální politiky k místní kampani, volebním doporučením, apelům, dopisům. Mnozí voliči totiž váhají a jediné, na co jsou ochotni ještě slyšet, je na místní osobnosti, na místního starostu či starostku a jejich osobní doporučení,“ domnívá se. „Přijde mi, že Piráti se chytili za nos, vracejí se k podstatě, k začátku. Tím ale, že už se píše skoro polovina srpna, tak vedlejším efektem bude posílení Starostů. Stále je tu ale jistá šance, jak konsolidovat sílu, jak udržet energii, protože kdyby to drželi jenom pirátsky, tak už táhnou za kratší konec provazu,“ myslí si Kubáček.

Házení vajec – velmi nebezpečný trend. Už létaly i kameny

V sobotu se odehrála událost, která by mohla zamávat s atmosférou předvolební kampaně. Poklidný mítink Andreje Babiše v Průhonicích se změnil v neklidný, ve chvíli, kdy se střetli odpůrci očkování a vládní politiky s policií. Vše začalo tím, že kolem třetí odpolední jeden z Babišových odpůrců začal na premiéra, který ve stánku na průhonickém náměstí podepisoval svým fanouškům předvolební knihu, házet vajíčka. Babiše trefil jednou, ostatní vykryla jeho ochranka, která premiéra odvedla do nedaleké cukrárny, jež Babišovi patří, neboť v Průhonicích bydlí. Přítomní policisté po krátké honičce útočníka dopadli, povalili na zem a odváděli v náramcích do auta. Což se ale hrubě nelíbilo několika desítkám demonstrantů, kteří do Průhonic přijeli protestovat proti očkování. Napjatá situace trvala asi půl hodiny do příjezdu těžkooděnců.

Sám Babiš událost popsal na twitteru: „Přišla parta, která začala narušovat akci, byli agresivní, začali házet vajíčka. Dostal jsem vajíčkem do hlavy, náš kameraman to dostal naplno. Co bylo nestandardní, že nějaká agresivní paní nafackovala jiné paní, která čekala na podpis mé knížky.“

Házení vajíček na české politiky se objevilo i v minulosti. Známé jsou útoky vajíčky na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a na další politiky sociální demokracie v kampani před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009. Něco podobného zažil i prezident Miloš Zeman na pražském Albertově 17. listopadu 2014. Sprška vajec zasáhla také tehdy ještě federálního prezidenta Václava Havla v roce 1991 v Bratislavě. Andrej Babiš má hodně skalních odpůrců; vajíčka na něj s jednou výjimkou z roku 2018, kdy ho navíc vajíčko netrefilo, neházeli.

Hrozí nyní, že předvolební kampaň se zvrhne a vajíčka začnou házet nejen protiočkovací demonstranti? „Pevně věřím, že většinová veřejnost tomuto házení odolá. Začíná to připomínat doby vajíčkových útoků na Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka. To je trend, který mě netěší a nepatří do české politické kultury, protože je velmi nebezpečný. Je návodný a může přivést k podobným aktivitám mnohem radikálnější jedince, pro které bude vajíčko málo a začnou se poohlížet po něčem jiném. Už nám tady v minulosti létaly i kameny,“ obává se Kubáček. Naráží na incident z 21. srpna 2009, kdy při předvolební kampaní na tehdejšího předsedu ODS Mirka Topolánka na koupališti v Hustopečích házeli odpůrci i kameny. Byl tehdy lehce zraněn.

„Chtěl bych jen upozornit ty, kteří tyto varianty zvažují, že to vždycky posílí terč, toho napadeného, protože společnost si pak řekne – tak tohle ne, to je něco nepatřičného. Ti váhající voliči pak mají tendenci právě toho napadeného podpořit a volit ho. Nemluvě o tom, že váhavé podporovatele to většinou upevní v podpoře pro daného politika,“ vysvětlil politolog. „Pokud radikálové chtěli oslabit Andreje Babiše, tak hozenými vajíčky ho naopak posílili. Stejně jako odpůrci ve své době posílili Jiřího Paroubka nebo pak Mirka Topolánka. Jenom k tomu podotknu – doufám, že se toto dít nebude. Je to opravdu nebezpečné, infantilní, nevhodné. Nebezpečí se skrývá v tom, že se pak někdo může rozhodnout, že přitvrdí a začne používat ještě razantnější metody. To by byl fakt průšvih,“ uzavřel pro PL.cz Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…