Babiš je pro Sobotku rizikem. Odborníci vyslali varování

02.11.2013 9:20

POLITOLOGOVÉ Nejen rozkol v sociální demokracii, ale také programové střety s nejasně vymezeným ANO a další skutečnosti jsou velkou neznámou, která může ještě zvrátit předpovědi prognostiků ve věci většinové vlády Andreje Babiše s ČSSD a lidovci. Čeští politologové se rovněž vyjadřují k výhodám slabšího premiéra, byť by nebyl oblíbencem prezidenta.

Babiš je pro Sobotku rizikem. Odborníci vyslali varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Politolog Jan Kubáček před týdnem v rozhovoru pro  ParlamentníListy.cz odhadl, že povolební vyjednávání dopadnou koalicí složenou ze sociální demokracie, hnutí ANO a strany KDU-ČSL. Poté se udál sled dalších politických zvratů včetně rezignace oranžového hejtmana Zimoly, vyjádření Babišova odporu k Michalu Haškovi nebo proklamace jednotného postoje ANO a lidovců k sociálním demokratům a mnoho dalšího, i přesto je Kubáček stále přesvědčen, že jeho předpoklad je stále ten nejpravděpodobnější.

„S tím rozdílem, že  pozice sociální demokracie bude slabší. ANO a KDU-ČSL posilují nejen kvůli problémům a napnelismu v ČSSD, ale i proto, že na to obě strany reagovaly jednotným společným postojem. To samozřejmě jejich váhu zvyšuje,“ dodává. Připomíná tím čtvrteční výsledek povolebních vyjednavačů ANO a KDU-ČSL, kteří se shodli na třech možných alternativách: jednou z nich byla možnost, že do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení nebo žádné z nich. Další vizí je ryzí opozice nebo umožnění menšinové vlády ČSSD.

Menšinová vláda? Pozor na potopu

Politolog Jan Bureš v podstatě varuje před scénářem případné menšinové vlády s podporou těchto dvou stran. Obecně je podle něj vždy lepší, když se koaliční vláda vytváří jako vláda většinová. Tedy taková, která má jasnou většinu ve sněmovně a kde jsou strany přímo zastoupeny ve vládnoucí garnituře. „To všechny účastníky dané koalice zavazuje k určité vyšší míře zodpovědnosti. Kdežto když některá z těch stran není zastoupena ve vládě a takzvaně ji jen podporuje zvenku, tak její vztah k vládě je přeci jen daleko volnější. Může být nejistý a může v určité chvíli ta strana snáze koalici potopit,“ vysvětluje a upozorňuje na úskalí.

Pokud ČSSD, ANO i KDU-ČSL vyjadřují ochotu, že mají zájem přímo do vlády vstoupit a tedy vytvořit standardní koalici, tak to podle něj může jednoznačně dávat šanci k poměrně stabilnímu vládnutí.

Dohodne se levice s podnikateli z ANO?

Přesto i tak existuje stále několik riskantních aspektů. Jedním je už vůbec samotná podoba hnutí ANO, u něhož není stále úplně jasné, jak je na tom programově. „Jestli je vůbec nějak programově vymezené, kolem toho bude myslím ještě hodně diskuzí. V tomto směru vidím právě riziko i vůči vztahu k ČSSD, protože se mi zdá, že ANO je přeci jen strana daleko více doprava. Řada politiků, kteří jsou za ANO zvoleni, jsou podnikatelé, kde nepředpokládám nějak úzkou vazbu, vztah k sociální demokracii. Tam se dají očekávat určité konflikty a střety v případě, kdy sociální demokracie bude navrhovat typická levicová řešení politických a ekonomických problémů,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz a dodává, že riziko je i samotný vývoj sociální demokracie. „V tuto chvíli, kdy ta strana je rozštípnutá na dvě křídla, tak není jistota, že ta strana bude sama jednotná při hlasování v parlamentu,“ rozvádí.

Výhoda slabšího premiéra? Pro Babiše určitě

Jan Kubáček i Jan Bureš sledují rovněž mírné změny zejména Andreje Babiše k vnitrostranickým bojůvkám mezi dvěma sociálně-demokratickými křídly. „Oba dva, Babiš i Bělobrádek, dávají najevo, že se jednoznačně přiklánějí na stranu Bohuslava Sobotky, což je trošku posun. Ještě před pár dny Babiš říkal, ať si to kluci mezi sebou vyřídí a my budeme jednat s tím, s kým oni nám řeknou. Ale dnes poté, co se objevily jednak velké protesty na podporu Sobotky a jednak Michal Hašek výrazně poškodil svou pověst veřejnou lží, tak je jasné, že se oba politici víceméně museli otevřeně vyjádřit na podporu Bohuslava Sobotky,“ shrnuje Jan Bureš. Celou situaci to podle něj v podstatě trochu zpřehledňuje. V tom smyslu, že se zdá, že kdyby Hašek a jeho křídlo uspěli v sociální demokracii, tak by tato strana nyní neměla šanci sestavit vládu. „Kdežto naopak s Bohuslavem Sobotkou v čele tu šanci má. To bych viděl jako vstřícné gesto obou dvou menších stran ve vztahu k ČSSD,“ říká ParlamentnímListům.cz.

Jan Kubáček k tomu ještě dodává, že pro Andreje Babiše je vlastně výhodné mít slabého premiéra a Bohuslav Sobotku bude rozhodně slabším předsedou, než by býval byl Michal Hašek. „Pro něj je ta situace výhodnější už kvůli tomu slovníku, který Bohuslav Sobotka užívá a který je opravdu technokraticky parlamentní. On si tam může udržet pozici toho člověka, kterému je rozumět a který je rázný a který jakoby neztratil kontakt s tou lidovou praxí, takzvaně se životem, takže pro něj je tato varianta výhodnější než by byla s Michalem Haškem, který by se mohl odvolávat na hejtmanskou zkušenost,“ míní politolog Kubáček.

Samotná jednání budou podle expertů na politiku ještě celkem dlouhá. Půjde o porovnávání programů, pak také otázky personálního složení vlády. „Pochopitelně bude velmi důležité i to, jak se k věci postaví prezident. Do jaké míry bude ochoten jmenovat Sobotku, pokud ho sociální demokracie navrhne, nebo do jaké míry se bude pokoušet hledat nějaké jiné řešení,“ připomíná Jan Bureš fakt, že hlava státu není Bohuslavu Sobotkovi na rozdíl od Babiše a Bělobrádka příliš nakloněna. Jasnější složení vlády tak podle Jana Bureše budou lidé znát možná až po jednom až dvou měsících vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…