Babiš porušuje železné pravidlo politiky a Sobotka to ví. Odborník varuje

25.01.2014 15:41

POLITOLOGOVÉ Hlavním důvodem, proč Andrej Babiš není příliš ochotný slyšet na stranické náměstky koaličních stran, je podle politologa Jana Bureše mimo jiné to, že prostě nechce, aby se mu někdo koukal tzv. pod prsty. Ovšem kvůli těmto dohadům o náměstky se prý vyvrbuje jiná věc, která není moc vidět, ale je velmi důležitá: ukazuje se totiž, že koalice bude od počátku nestabilní, když už nyní dochází k neshodám okolo náměstků.

Babiš porušuje železné pravidlo politiky a Sobotka to ví. Odborník varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Spor Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou kvůli náměstkům na ministerstvech může podle některých názorů Sobotku velmi oslabovat. Babiš totiž už vetoval nominanta na prvního náměstka resortu, který by měl mít na starosti daně. Také nechce náměstka na místním rozvoji, který by měl na starosti eurofondy. Sobotka sice v tomto Babišovi ustoupil, ovšem i přesto si oba dva aktéři vyměňují přes média názory. A to vzbuzuje nelibost mezi členy ČSSD.

„Předpokládám, že sociální demokracie jako vítěz voleb má a bude mít v koalici důstojné postavení včetně personálních nominací odborníků soc. dem., nikoli trafikantů, na jednotlivé resorty,“ řekl k tomu deníku Právo kupříkladu Michal Hašek, který spolu s Jeronýmem Tejcem patří k tzv. rebelům strany, neboť se účastnili povolební lánské schůzky. Jenže Právo spekuluje o tom, že právě k těmto dvěma rebelům by se údajně nyní mohli připojit další, pokud by Bohuslav Sobotka nebyl schopen prosadit ještě jiné stranické náměstky do resortů obsazených hnutím ANO.

Že to není jen nějaké plané tlachání, má dokazovat minimálně už to, že se kvůli dřívějším Babišovým diktátům zdráhali hned tři poslanci z ČSSD – Jiří Zimola, Vítězslav Jandák a Jiří Koskuba – podepsat koaliční smlouvu.

Neměl by v tomto příliš ustupovat

O tom, že by ale sociální demokracie měla trvat na principu náměstků koaličních stran, je pak přesvědčeno i mnoho politologů. Mezi nimi je i historik Jan Bureš.

„Já si myslím, že Bohuslav Sobotka by v tomto příliš ustupovat neměl. Měl by trvat na tom, aby vláda byla vytvořena tak, jaké dosud bylo pravidlo, tedy že každá strana má svého náměstka na jiném ministerstvu. Ale je otázkou, zda by to měl být první náměstek,“ zmínil k tomu Bureš pro ParlamentníListy.cz.

„Ono je ale těžké nějak komentovat tuto situaci, neboť Andrej Babiš samozřejmě před veřejností bude vítězit názory typu, že je nesmysl, aby byli vůbec političtí náměstci, nebo že nebude platit ze státního rozpočtu jakési ´politiky´. Přitom železným pravidlem politiky je i to, že v koaličních vládách každá strana chce mít nějakého svého náměstka na daném ministerstvu, když už tam nemá svého ministra. Jde o to, aby onen náměstek tam byl schopen prosazovat programové priority a hlídal, aby se ministr v politice příliš neodchyloval ani od programového prohlášení a ani od dané politické strany. Čili ono to velký smysl má, aby tam ti náměstci z jednotlivých politických stran byli,“ zmínil dále Bureš.

„Pan Babiš ale tomuto příliš nerozumí, on to ignoruje, a navíc tam je určitý zájem, aby mu nikdo moc nekoukal pod prsty,“ vysvětlil Bureš důvody chování předsedy ANO.

ČSSD ovšem podle něj není hloupá, aby nevěděla, že Babišovi v tomto nesmí moc ustupovat.

Pozor! Je nevypočitatelný a s podivnými politickými názory

„ČSSD určitě ví, že pan Babiš je dosti problematický partner, nevypočitatelný a navíc s velmi podivnými politickými názory. Je to neoliberál, který se drží jednoduchých liberálních zásad Václava Klause z počátku devadesátých let. Tedy hájí vlastně to, proti čemuž se sociální demokracie dvacet let vymezovala. Proto sociální demokraté podle mne moc dobře vědí, že mu nesmějí moc ustupovat,“ poznamenal.

Babiš chce podle Bureše ale působit navenek hlavně antipoliticky a ukazovat občanům, jak bude dělat věci jinak, než je zaběhnuto v normální a běžné politice. A v tom je právě kámen úrazu.

„Svou tvář ostatně ukázal už na poslední tiskovce, která byla věnována právě oněm náměstkům,“ poznamenal Bureš k vysvětlení Babišova chování.

Je obchodník, tak licituje

„Na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že je přece jenom obchodník a ví, že základní strategie, která funguje vlastně nejenom v byznysu, ale i v politice, je taková, že nadsadíte nějaké velké nadstandardní požadavky a pak z nich můžete slevovat, když vás koaliční partneři odmítnou a začnou vás tlačit do kouta,“ pronesl dále politolog.

Nemůže to ale nakonec dojít až tak daleko, že se stane Babiš určitým diktátorem nové trojkoalice?

„V politice a zvlášť v koaliční politice nikdy nemůžete mít diktátora. Babiš se jím také stát nemůže, a to už proto, že on sám hlasy nemá na to, aby něco prosadil. On má pouze 47 poslanců, nemá jich 101! To je nutno mít na paměti. Já bych ale navíc ani netvrdil, že Babiš ve všem vítězí. Začal sice v pátek tiskovou konferenci tím, že se mu hrubě nelíbí, že strany chtějí náměstky na jeho ministerstvech – k tomu dokonce použil příměr, že to považuje za blbost – poté ale dodal: ´no tak dobře, my jsme tedy ustoupili a když si to pan Sobotka přeje, tak tam bude mít náměstka´. Proto si myslím, že z jeho strany jde spíše o klasické kompromisní vyjednávání. Budeme si muset asi zvyknout na to, že vždycky vystartuje s nějakým radikálním názorem, který politici buď budou odmítat, anebo to přímo bude nesmysl odborný, čili ho nějakým způsobem budou muset korigovat. Ovšem když budou koaliční partneři chytří, tak mu ustoupí jen v nějakých maličkostech, ovšem neustoupí mu už v podstatných věcech,“ rozebral dále pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Daleko závažnější věcí je ale prý to, co se bude dít v ČSSD.

Těší se na to, až se to Sobotkovi sesype na hlavu

„Ti lidé, co takzvaně prohráli pokus o puč, tak různé tlaky ze strany Babiše samozřejmě mohou využívat k zesílené kritice Sobotky. Já mám skoro pocit, že se dost lidí v ČSSD škodolibě těší na to, až se to Sobotkovi sesype všechno na hlavu,“ zdůraznil k tomu. Podle něj ovšem nelze dopředu a priori spekulovat o tom, zda se případně rozšíří ona „rebelovská“ klika v ČSSD.

„Možné to samozřejmě je, ale nechci nic předvídat. Ona totiž politologie není meteorologie. Musíme mít ale na paměti, že ti lidé, co je spojuje určitý odpor vůči Sobotkovi, mají někdy i rozdílné zájmy. Někteří z nich budou třeba chtít požadovat změny v zákonech, což je cesta k prosazování jejich představ. Budou také možná požadovat, aby nějací jejich zástupci byli i v dalších funkcích – to se ukáže při komunálních a evropských volbách, kde mohou chtít prosazovat své kandidáty. Kam až se to ale bude vyvíjet, tak to se podle mne teprve uvidí. Bude záležet také na výsledku voleb, ať už evropských, či senátních teď na podzim. Pokud by ovšem koalice byla nějak oslabená, tak to může Sobotkovu pozici výrazně ohrozit,“ předpověděl Bureš s tím, že dokonce může spor uvnitř ČSSD vygradovat i tím, že si budou rebelové hrát s myšlenkou nedat důvěru vládě: "Oni ale vědí, že toto skutečně udělat nemohou, to by se totiž znemožnili před celou vládou a před všemi voliči.“

Druhé VV?

Nakonec se politolog zamyslel nad tím, zda se vskutku nemohou lidé z ANO stát druhými „véčkaři“, jak to bylo již mnohokráte po volbách naznačováno.

„Aby se vláda Petra Nečase udržela, tak se právě Věcem veřejným ustupovalo příliš dalece. Kabinet Nečase proto nechal schválit několik návrhů, které si Věci veřejné v koalici prosadily a které se nakonec ukázaly škodlivé pro zemi, včetně prezidentské volby. Takže poučení z VV je velmi jednoduché: je lepší nechat vlastní vládu padnout, než schvalovat nesmysly a hlouposti, které nějaký koaliční partner navrhne. Proto má právě v tomto sociální demokracie pro sebe i jakési poučení,“ dodal na závěr Jan Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…