Bělorus Vystrčil. Co Piráti zapomněli. Zbořil sekl do živého

14.06.2021 4:44 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „My stavíme stavbu, stavba staví nás! Také Boj o zrno! bylo z podobného vrhu.“ Politolog Zdeněk Zbořil doporučuje dát si mokrý hadr na hlavu. V souvislosti s očkovacím maratonem a současnou kampaní na sociálních sítích za očkování proti onemocnění covid-19 vzpomíná i na sběr amerického brouka. A jak je možné, že se neangažuje Jaromír Jágr? „Má už dávno odpracováno.“ Co se týká předvolební kampaně, předpokládá politolog obvinění premiéra „z úradku s bohem nebo ďáblem“. Popisuje i to, proč v uplynulém týdnu předpokládal, že se předseda Senátu prohlásí Bělorusem. Zbořil upozorňuje, čeho si všímat při summitu Biden – Putin v Ženevě.

Bělorus Vystrčil. Co Piráti zapomněli. Zbořil sekl do živého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Předvolební kampaň se vyostřuje a hlavní političtí rivalové nadcházejících voleb, Piráti a hnutí ANO, na sobě nenechávají nit suchou. Poté, co premiér uhodil na Piráty, že „chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty“ a svá slova nestáhl ani po předžalobní výzvě, přichází protiúder. „Vzhledem k tomu, že kvůli pár procentům v krajských volbách nechal inženýr Babiš rozjet epidemii, která stála život víc než 30 tisíc lidí, je strašení migranty v zásadě neškodná kratochvíle. My každopádně takhle hluboko neklesneme,“ uvedl ve svém tweetu poslanec Mikuláš Ferjenčík. Na svém profilu Piráti uvedli, že jediným Babišovým programem jsou právě Piráti. „Mluví o migraci, ale nezvládl ani epidemii, která stála tuto zemi 30 000 životů a obrovské ekonomické ztráty, z kterých se budeme dostávat roky,“ poznamenali na Twitteru.

„Asi je těch 30 tisíc lidí nový argument nejen Pirátů, ale i celé opozice proti Andreji Babišovi. Chtějí ho představit jako ‚vraha‘ spojeného s čínskými ze Spojených států financovanými vědci z Wuhanu. Možná jej ještě obviní z úradku s bohem nebo ďáblem. Třeba i z toho, že tajně poradil pražskému starostovi Hřibovi, aby v létě 2020 uspořádal pověstnou zločinnou garden-party na Karlově mostě v Praze. A ten, jako nedovzdělaný lékař, mu neodolal,“ uvedl politolog Zdeněk Zbořil. „Možná by se Pirátstvo také mohlo naučit trochu víc číst texty v češtině a pochopit, co to je způsob podmiňovací, text apelativní nebo expresivní a zeptat se některé komisařky EU, se kterou je ve styku, zda nedezinformují nebo nešíří ‚škodlivé informace‘. Proti těm právě v těchto dnech zahajuje celá EU svůj nesmiřitelný boj,“ dodal.

I poslanec Patrik Nacher z ANO má vůči Pirátům výhrady: „Navenek to vypadá, že jsou to mladí ajťáci, pravicoví, pracovití, šikovní. Ve skutečnosti pak zjistíte, že ano, jsou pracovití, mnozí z nich jsou ajťáci, ale už nejsou zrovna dvakrát pravicoví. Některé jejich nápady jsou za mě nebezpečné,“ uvedl. Mnohé tyto nápady, když vyplují na veřejnost, dle Nachera pak kamuflují tím, že byly myšleny v rámci diskuse a podobně. „Je ale vidět, že jejich členy jsou i lidé, kteří mají extrémně levicové názory z hlediska pohledu na majetek, dopravu,“ uvádí a všímá si dění v Praze. „Všichni vidíme, jak se uměle ze dvou pruhů vytváří jeden pruh, bavíme se o mýtu, aniž by byl dokončen obchvat. Byly i nápady na měření energií, aby se poznalo, jestli v tom bytě někdo bydlí, nebo ne,“ konstatuje.

„Zase ta nešťastná pravice a levice! To jsou jen zavedená expresivní žurnalistická pojmenování nebo pochvaly či nadávky,“ komentuje politolog. „První prezident ČSR říkal, že existují jen dva typy politických stran – strany slušných a neslušných lidí. Podle mne to stále platí i dnes, v době tak perverzně znásilňované politiky a politology. Snad je lepší ptát se, co chtějí, než jací jsou,“ dodal.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo v ČR zastrašuje. „Analýzy dezinformací“ od dotovaného Američana

10:35 Kdo v ČR zastrašuje. „Analýzy dezinformací“ od dotovaného Američana

45 dotací v celkové hodnotě něco přes 13 milionů Kč obdržel Prague Security Studies Institute (PSSI)…