Co vláda tají. Varování kolem Koudelky. Holec překvapil

19.04.2022 4:44 | Analýza

KONTEXT PETRA HOLCE „Naše skutečné zásoby jsou mnohem menší, než lidem v rámci eutanazie říká vláda,” upozorňuje stran plynu čtenáře ParlamentníchListů.cz komentátor Petr Holec. „Naše ekonomika by nejspíš přešla do válečného přídělového módu,” sdělil k možnosti zavření ruského plynu. Věnuje se též vztahu mezi vládou, médii a šéfem BIS Michalem Koudelkou. A proměně Miroslavy Němcové.

Co vláda tají. Varování kolem Koudelky. Holec překvapil
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Premiér Fiala sdělil nízkopříjmovým občanům, že od začátku roku jim vláda přerozdělila 74 miliard korun a že nepřijatelné zastropování cen pohonných hmot by zaplatila střední třída. Mají dotyčné dvě skupiny vládě děkovat?

Obávám se, že mu nepoděkuje ani jedna. Problém Česka totiž je, že i když jsme v HDP na hlavu předstihli některé chudší západoevropské země, na rozdíl od nich jsme pořád zůstali nízkopříjmovou ekonomikou. Náš průměrný plat je výrazně nižší než třeba ten italský, a ještě ke všemu na něj nedosáhnou dvě třetiny lidí. Navíc jsou u nás nejen některé základní potraviny včetně mediálně vděčného másla dražší než v superbohatém Bavorsku. A všichni Češi teď dobře vidí, jak i vlády bohatších západoevropských zemí, o nichž mimochodem vláda Petra Fialy stále mluví jako o Západu, kam nás chce dovést, plošně a mnohem víc pomáhají všem svým občanům.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Tradičně nejhorší cynismus a odtržení od reality většiny lidí jako obvykle předvedla šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, jíž se poslední dobou rétoricky vůbec daří. Ta lidem řekla, že žití nad poměry skončilo. Chápete to? Politička s příjmem 300 tisíc měsíčně a autem s šoférem a plnou nádrží, která nejspíš ani nezná cenu benzínu, říká lidem s desetinovým příjmem, kteří mimochodem taky platí její plat, že si žili nad poměry. To už je na nějakou cenu.

Výstižný komentář k tomu pro Český rozhlas Plus napsala politoložka Kateřina Smejkalová. Podle ní není plošná pomoc nesmyslné rozhazování, protože náš sociální systém dostatečně rychle lidem nepomáhá ani v klidnějších dobách, natož teď, když rychle chudneme všichni. Proto podle ní neobstojí vládní mantra o adresné pomoci, kterou za nefunkční označili už i vládní Piráti, což vám o ní řekne vše, co jste ani nechtěl vědět. Smejkalová píše, že vláda selhává rétoricky i prakticky.

Babiše označila za primitiva senátorka Němcová za to, že kritizoval Vystrčilovu cestu do Kyjeva. Jiní Babiše napadali za to, když varoval, že mezi ukrajinskými uprchlíky k nám přicházejí i ti bohatší. Je „ochrana“ ve stylu „nesmíte ani ceknout“ pro Ukrajinu prospěšná?

Myslím, že je v současné době kontraproduktivní a že se to nakonec vládě může i vymstít. Jinak senátorku Němcovou nikdo nikdy nepodezříval z nějakých velkých myšlenek, poslední dobou se ale rétoricky utrhla i ze svého obvyklého orbitu, mluví podobně nenávistně jako komunisté v 50. letech. Cesta šéfa Senátu Vystrčila i dalších vládních senátorů do Kyjeva je samozřejmě úplně stejně propagační, jako byla cesta premiéra Petra Fialy do Kyjeva.

Obávám se, že tam brzy budou muset vyrazit všichni zbylí senátoři i poslanci a po nich taky kandidáti na prezidenta, protože nás brzy čekají komunální i prezidentské volby. Fiala i Vystrčil se rádi zaklínají symbolickou důležitostí svých cest, jenže symbolismus má cenu jen tehdy, když dokáže něco změnit. A to zatím žádná cesta nedokázala.

Markéta Pekarová Adamová navrhuje vyznamenat ředitele BIS Michala Koudelku. Ten si s představiteli vládní koalice dlouhodobě „sedne“ a našel v nich zastání: přece prý musíme věřit vlastní kontrarozvědce. Jak tento dlouhodobý vztah popsat? A jak má vypadat vztah mezi šéfem tajné služby a politickou třídou?

„Chudák“ Michal Koudelka se stal předmětem boje mezi prezidentem a vládou a jako vždy se z toho stal kýč. Vlády by samozřejmě měly důvěřovat svým tajným službám, taky ale víme, že tajné služby často dělají svou vlastní politiku na úkor vlád. Na rozdíl od nich ale drží obří výhodu toho, že jsou tajné a nezodpovídají se voličům, takže jim projde téměř všechno.

V Česku je bizarní, jak tajným službám slepě věří „pětikoaliční novináři“, kteří se rádi ohánějí CIA. V USA totiž novináři kolem CIA našlapují hodně opatrně a z dobrého důvodu: stejně jako jiné tajné služby má na rukou nemálo krve a taky ráda lže, aby zakryla některé své méně demokratické akce.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84642 lidí

Ruský exprezident Medveděv pohrozil Evropě, že případný ruský default bude znamenat i evropský default a že v EU hrozí „hořící pneumatiky“. Do jaké míry jde jen o ruské žvanění a do jaké míry je ekonomický osud Evropy spojen s Ruskem?

Medveděv blafuje, protože ruský default neznamená evropský default. Západ není v Rusku finančně významně exponovaný, byť pro některé evropské banky a zvlášť americké hedge fondy, které rády hodně riskují, by to určitě znamenalo citelnější ztrátu. Jak se ale říká, teprve až události jako default vždycky odhalí realitu, jíž často maskují nedostatečná data. A hořící pneumatiky? Na ty by mohlo dojít, kdyby třeba naše vláda vyslyšela volání některých moudrých komentátorů po okamžitém vypnutí ruského plynu.

Naše skutečné zásoby jsou mnohem menší, než lidem v rámci eutanazie říká vláda. Jeho vypnutí by ochromilo náš průmysl, což znamená brutální recesi. Naše ekonomika by nejspíš přešla do válečného přídělového módu. Německá vláda si nechala od skupiny nezávislých ekonomů udělat analýzu, co by to znamenalo pro Německo. A zjistili to samé, plus ztrátu 400 tisíc pracovních míst. A nechtějme radši ani vidět, co by německý plynový black out znamenal pro Česko navázané ekonomicky na Německo.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…