Další úřad Karolíny Peake? Profesorka Dvořáková omdlévá: Stopněte to

19.10.2011 20:10

POLITOLOGOVÉ Tancovala se protikorupční polka, pekly se protikorupční rohlíky a ten klobouk, co mám na hlavě, je také protikorupční... mohlo by se v budoucnu objevit v textu nové Cimrmanovy hry, bude-li nějaká. Když si vláda ČR při svém sestavování dala do názvu protikorupční, patrně ani sami ministři netušili, jakého přesahu toto motto nabude a co vše se bude boji proti korupci podřizovat. Kromě zřízení Vládního úřadu proti korupci vedeného místopředsedkyní VV Karolínou Peake má navíc vzniknout jakási odnož, rovněž protikorupční, tentokrát se má však čistě soustředit na financování politických stran.

Další úřad Karolíny Peake? Profesorka Dvořáková omdlévá: Stopněte to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake

Za jakých podmínek má úřad smysl a jakými kompetencemi by musel oplývat? Námi oslovení politologové podrobili plán místopředsedkyně VV ostré kritice.

Karolína Peake na konferenci o financování politických stran pořádané sdružením CESTA před 14 dny nastínila ParlamentnímListům.cz svoji vizi, kterým orgánem narovnat neprůhledné meandry finančních toků plynoucích ze státu do strany.

Sledujeme téma Korupce

"Nemusí to být nutně úřad, ale v každém případě musí být nezávislý na Poslanecké sněmovně. Největší problém bude v dohledovém orgánu, ten si každý z koalice představuje úplně jinak," uvedla tehdy Peake.

Psali jsme:
Peake vyráží na misi proti korupci a mafii. Má mizerné šance
Pehe a profesorka Dvořáková: Hrozí revoluce. Lidé jsou už zoufalí

Podle politického analytika Patrika Eichlera z Masarykovy demokratické akademie je zřízení protikorupční agentury na kontrolu financování politických stran jen populistický krok.

„Základem boje proti politické korupci, přihrávání veřejných zakázek podnikatelům podporovaným částmi stran, je zákon o státní službě. Schválen byl bezmála před deseti lety a stále neplatí. Pokud paní vicepremiérce vadí kontrola „stran stranami", tedy sněmovnou, může ji svěřit některému státnímu úřadu. Nabízí se ideálně Státní volební komise," soudí Eichler. Novelou zákona by pak prý kromě jiného mohlo být stanoveno, že Státní volební komisi nepředsedá ministr vnitra, ale zvlášť vybíraný, nezávislý právník-úředník.

Související:
Seškrtat peníze pro partaje? Snadný terč pro palbu mimo

Je to neúčelné

Protikorupční úřad pro kontrolu stranických pokladen by podle Peake mohl disponovat i pravomocí odebrat straně příspěvky od státu v případě, že se jí prokáže neprůhledné financování. Jen pro srovnání, polské Centrální antikorupční bureau disponuje daleko širšími pravomocemi než protikorupční úřad Karolíny Peake, včetně použití služební zbraně, vstupu kamkoliv apod. Politolog a právník Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity míní, že zřizování institucí v boji proti korupci je neúčelné, pokud je korupce součástí politické kultury, což u nás je.

„V takovém případě je spíše třeba odbourávat možnosti korupce snižováním moci státních úředníků a ne jejím posilováním. Je třeba klást důraz na nezávislost a akceschopnost běžných orgánů činných v trestním řízení," soudí Mareš.

Podobný názor jako Mareš i Pavel Hynčica z UJEP, ten však navíc považuje Peake za nedůvěryhodnou osobu. " Potírání korupce cestou vytváření dalších protikorupčních úřadů rozhodně nepovažuji za šťastné, může v tom být jen potenciál k dalšímu prokorupčnímu jednání, pokud se úřad stane součástí "systému", který je ohrožován korupčním jednáním. Podezření, která byla vznesena vůči lidem tvořících stranu VV a o kterých se v uplynulém období hovořilo v mnoha směrech, jsou podle Hynčicy velmi vážná. "Karolína Peake byla a  dosud je pevnou součástí společenství "Bárta a spol." a z tohoto důvodu považuji její osobu za naprosto nevhodnou a nedůvěryhodnou, pokud jde o boj proti korupci," uzavřel nekompromisně Hynčica.

Klíč je v kampaních

Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková se rovněž domnívá, že nově vznikající úřad pro kontrolu stranických pokladen je jen nástrojem pro uklidnění veřejnosti. Dvořáková v souvislosti navrhuje jiné řešení. „Je nutné vzít nejdříve klíčové věci; zamezit vysávání peněz ze státu (zákon o státní službě, přerušení penězotoků ze státu ke stranám, tj. zákaz poradců a poradců poradců, podivných expertů, na všechny osoby pohybující se ve státní správě platný zákon o státní službě) a omezit financování kampaní, tj. jít proti prostředkům, které jsou silně zneužívány - zákaz bilboardů, všechna vystoupení a prezentace autorizovány reálně existující osobou, atd," míní pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Nově vzniklý úřad by se podle Peake mohl zabývat i problematikou whistleblowingu. Na neexistenci zákonů ochraňující tyto ohlašovatele korupce dlouhodobě upozorňují občanská hnutí jako Transparency International, Oživení nebo Nadační fond proti korupci Karla Janečka, který si „vzal do štítu" Libora Michálka, úředníka, jenž upozornil na korupci na Státním fondu životního prostředí a byl ministrem Pavlem Drobilem vyhozen.

Psali jsme:
Michálek odhalil korupci, teď dostal odměnu


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…