Dělá to Kalousek, stejně za to může ODS. Čtěte o křiku na pravici

04.04.2013 16:51

POLITOLOGOVÉ Do bitvy o pravicové voliče v příštích parlamentních volbách půjdou ODS i TOP 09 s odlišnými taktikami. ODS se už nyní snaží stylizovat do pozice lidštějští strany a lákat zpět své voliče nejen z řad živnostníků. Naproti tomu TOP 09 jistě opráší v prezidentské volbě se tolik blyštící štít knížete, k čemuž může pomoci i Fórum Karla Schwarzenberga.

Dělá to Kalousek, stejně za to může ODS. Čtěte o křiku na pravici
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Obě hlavní koaliční strany začínají proti sobě něco málo přes rok před termínem řádných parlamentních voleb hlasitě řinčet zbraněmi. Platí to i pro jinak zdrženlivého premiéra Petra Nečase, jenž ostře zkritizoval počínání TOP 09 na ministerstvu práce a vyslovil se pro zrušení sKarty, tedy projektu, který rozjel exministr práce a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Když k tomu přidal snahu hájit živnostníky včetně daňových odpočtů, návrh znovu zavést slevy na dani pro pracující důchodce a kritiku ministryně kultury Aleny Hanákové, byl u TOP 09 oheň na střeše.

„Já odmítám létat ode zdi ke zdi jenom proto, že ODS je nervózní ze svých preferencí,“ odmítl ministr financí Miroslav Kalousek znovuzavedení slevy na dani pro pracující důchodce a hodnocení své stranické kolegyně ve vládě označil za otázku vkusu Petra Nečase. „Možná že kdybychom tento vkus přejali a začali veřejně diskutovat o tom, jak kvalitní je to premiér, tak by se vůči němu paní ministryně Hanáková ukázala v mnohem lepším světle. Ale my tento styl zatím neděláme a jsme velmi loajální,“ prohlásil první místopředseda TOP 09 o předsedovi vlády i ODS pro Aktuálně.cz.

Proti TOP 09 se hodí sKarta i zakázky na ministerstvu práce

„Myslím, že ODS chce postupovat ve dvou krocích. Jednak že se bude snažit tvářit jako strana, která hájí zájmy určité voličské skupiny, respektive že si na zájmy této voličské skupiny po třech letech vládnutí vzpomněla a hodlá je nyní nějakým způsobem artikulovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že tento přístup může být vnímán jako dost nevěrohodný, protože ODS už tak mohla činit v předchozích třech letech nebo i dříve za vlády Mirka Topolánka.

„Proto je pro ODS důležitý i ten druhý krok, a to znevěrohodnit TOP 09 poukazováním například na kauzy týkající se ministerstva práce,“ upozorňuje Lukáš Jelínek, že ODS k tomu využívá sKarty, veřejné zakázky na informační systémy, které se na MPSV zadávaly za Jaromíra Drábka nebo za jeho náměstka Vladimíra Šišky, což má veřejnosti ukázat, že TOP 09 není strana s čistým štítem.

Není divu, že se střet na pravici odehrává o bývalý Drábkův úřad

„To pochopitelně nese TOP 09 velmi těžko, protože si zakládá na svém vlivu na ministerstvu práce a sociálních věcí, které patří ve vládě k těm nejdůležitějším. Vždyť jím protéká podstatná část státního rozpočtu a otvírají se tam nejrůznější možnosti pro veřejné zakázky, pro uzavírání smluv a podobně. To, že se střet na pravici v současnosti odehrává do značné míry právě o ministerstvo práce a sociálních věcí a o jeho agendu, považuji z hlediska vlivu ministerstva a jeho významu pro politické strany za celkem přirozené,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

„Rázné vymezování vůči TOP 09 se od ODS dá pochopit s ohledem na to, že jí klesly preference. Ale nejsem si jistý, jestli ti voliči, kteří v průzkumech dávají ODS najevo, že ji už volit nechtějí, se nechají přesvědčit pouze tím, že strana teď najednou dává najevo nějaký odlišný postoj. To je asi málo. Jestli by ODS neměla udělat nějaký razantnější krok, například vystoupení z vlády. Ale to je pro Nečase asi těžko přijatelné, protože by se tím zbortila celá ta konstrukce a oni by nakonec mohli být spíše obviňováni z toho, že tu vládu rozbili,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Premiér otevírá témata, která jsou v rozporu s tím, co vláda dělá

Za problém považuje i to, že témata, která premiér Petr Nečas otevírá, jsou poněkud v rozporu s tím, co vláda dosud dělala. „ODS je držena v určitém klinči ve své vládě s TOP 09, která je zodpovědná za většinu reforem, které jsou nepopulární a které vedly k vysokému zvýšení daní. ODS dnes vidí, že ona je tím, kdo tahá za kratší konec a kdo doplácí na reformy, které realizovala hlavně TOP 09,“ připomíná Jan Bureš paradox, že nepopulární kroky TOP 09 voliči stejně přičítají k tíži ODS.

Není proto divu, že už několik po sobě jdoucích průzkumů volebních preferencí přisoudilo vyšší podporu TOP 09 než ODS. Ke všemu si ještě TOP 09 připravuje zásobárnu voličských hlasů založením Fóra Karla Schwarzenberga. Tam by se měly sdružovat významné osobnosti, které už během přímé prezidentské volby podpořily právě předsedu TOP 09 v boji o úřad hlavy státu.

Spousta lidí z Fóra Karla Schwarzenberga by nebyla schopna volit TOP 09

„Fórum může zaujmout a přilákat veřejnou pozornost, ale nejsem si jistý, jestli zároveň přitáhne i pozornost k TOP 09. Protože Karel Schwarzenberg je do značné míry vnímaný jako sólista, který sice je předsedou té strany, ale není vnímaný jako klasický partajník kalouskovského střihu. Umím si představit, že spousta těch lidí, kteří by rádi spolupracovali s Karlem Schwarzenbergem a hlásili se k hodnotám, které zastává i on, by v žádném případě nevstoupili do TOP 09, nebo by ji ani nebyli schopni volit,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek.

„Existence Fóra může pro volební výsledek TOP 09 určitě nějakou roli sehrát právě kvůli tomu potenciálu, co má Karel Schwarzenberg z prezidentské volby. Navíc pokud bude topka schopna představit nějaké nové tváře v politice, které jsou ale jinak společensky známé a navíc nejsou nijak poskvrněné tématy korupce, tak to může topce pomoci,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Nejde o nějakou past Miroslava Kalouska na nové voliče

Myšlenku založení Fóra Karla Schwarzenberga však politolog Lukáš Jelínek kupodivu nepřisuzuje největšímu politickému stratégovi u nás. „Mně to nepřijde jako nějaká past Miroslava Kalouska na nové voliče, spíš mi to připadá jako snaha Karla Schwarzenberga obklopit se nějakými milými, příjemnými lidmi, na které třeba nenarazí v TOP 09. Působí to jako typický schwarzenbergovský projekt na vytvoření i nějakého jiného prostředí, než známe z TOP 09. Takže já bych Miroslava Kalouska nepodezříval z toho, že architektem tohoto projektu je on,“ dodává Lukáš Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…