Expert promluvil o vážné hrozbě rozpadu Babišových poslanců

27.10.2013 20:05

POLITOLOGOVÉ Ačkoliv lídr hnutí ANO Andrej Babiš nejprve tvrdil, že jeho partaj půjde do opozice, později připustil, že je připraven jednat o účasti ve vládě. Politologové Jan Bureš a Zdeněk Zbořil pro ParlamentníListy.cz hodnotili nejen tento názorový obrat, ale i možné koalice. Řeč byla také o tom, do jaké míry je nyní pravděpodobné brzké konání dalších předčasných voleb.

Expert promluvil o vážné hrozbě rozpadu Babišových poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hnutí ANO získalo ve volbách do Poslanecké sněmovny 47 mandátů, vítězná ČSSD 50 křesel. V sobotu odpoledne během sčítání hlasů Andrej Babiš ještě tvrdil, že chce být v opozici, večer už ale bylo vše jinak a připustil možné vyjednávání o podobě nové vlády, bude-li osloven.

Bez ANO vláda zřejmě nebude

„Nevíme přesně, co se odehrálo v diskusi mezi lídry hnutí ANO. Je možné, že ho část lídrů přesvědčila, že není možné se takto razantně vymezit a počítat s tím, že půjde do opozice v situaci, kdy je jeho hnutí druhou nejsilnější stranou, a rozdíl mezi první a druhou stranou je velmi malý, a tudíž vliv hnutí ANO bude reálně velmi vysoký. Bez postoje hnutí ANO nebude možné zřejmě sestavit žádnou vládu. Postavení tohoto hnutí je teď takové, že všechny možné kombinace utváření koalice musí počítat s tím, že nějakou roli hnutí hrát bude například v závislosti vlády na jeho toleranci," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

S čím Babiš nepočítal?

„Uvnitř hnutí budou na sebe narážet dva momenty, tedy snaha dělat politiku jinak a na druhé straně vypadat seriózně, to znamená, že se budou muset vyjádřit k nějaké formě vlády. Velmi těžká otázka je, co vlastně ten Babiš ve skutečnosti chce? Mám totiž pocit, že byl překvapen tak velkým úspěchem. Hnutí chtělo zřejmě hrát hru razantní opozice a počítalo s tím, že tu bude nějaká politická vláda, nejspíš ve složení ČSSD a KSČM, proti které se bude vymezovat, a budou na tom ještě dál růst. Nepočítali s tím, že budou hrát pozitivní roli a jejich hlasy budou záviset na utvoření vlády," doplnil Bureš.

Pravicoví podnikatelé by měli podpořit levici?

Podle něj jsou nově zvolení poslanci ANO z velké části podnikatelé s pravicovými, dokonce neoliberálními postoji z devadesátých let o tom, že stát je vždy špatný podnikatel. „Představa, že tito lidé se najednou ocitnou v situaci, kdy díky nim bude existovat vláda se sociální demokracií, která je obecně pro ně více méně nepřijatelnou stranou, tak si myslím, že to jejich klub může velmi silně roztříštit. Bude tam řada lidí, kteří nebudou ochotní, aby celkovým výsledkem snažení ANO bylo, že toto podnikatelské hnutí podpoří levicovou stranu u moci," předpokládá Bureš.

Na čem se může ANO a ČSSD shodnout

Bude tak prý záležet na tom, co si vzájemně strany nabídnou. „ČSSD bude muset z jednání s Babišem vyčíst, co vlastně chce Babiš prosadit. Určitě by se mohli shodnout na protikorupčních opatřeních Rekonstrukce státu, ale v sociálně-ekonomických otázkách asi prostor pro nějakou shodu nebude," obává se politolog.

Babišova exkluzivní pozice

„ČSSD se jasně vymezila vůči stranám, se kterými do vlády nechce, což je TOP 09 a ODS," pokračuje Bureš. „Tím pádem jí už zbývá jen ANO a samozřejmě lidovci, kteří ale zase mají málo poslanců. S Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury je to velmi nejistý až riskantní podnik. A když půjdou s komunisty, zase se sociální demokracií nepůjde nikdo jiný. Takže mají velmi úzký manévrovací prostor kvůli tomu, že si zakázali koalici s TOP 09. Jakákoliv vláda proto bude záviset na souhlasu ANO. Babiš je proto ve velmi exkluzivní pozici a zdá se mi, že si bude moci diktovat podmínky spíše on," míní Bureš.

Málo šancí na sestavení stabilní vlády

Jak dále uvedl, nynější  „roztříštěnost" Poslanecké sněmovny podle něj nedává moc šancí na sestavení stabilní vlády. „Těžký deficit české politiky podle mě už dlouho je to, že se tu nedaří sestavit stabilní většinové vlády, které jsou zároveň programově konzistentní. Všeobecně se očekávalo, že by mohla být většina ČSSD a KSČM, která by dala dohromady vládu. To se ale nestalo a v podstatě všechny možné koalice, které teď přicházejí v úvahu, jsou koalice nepříliš sourodé. Každá strana bude muset výrazně slevit ze svých cílů," vyvsvětlil dále pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Do nových voleb se strany nepoženou. Nebudou mít peníze

„Může to nakonec vést ke snaze po stabilitě ve smyslu vytvoření širší vládní koalice, ale to vždycky povede k tomu, že takováto koalice nebude moci dělat nějaké hlubší změny a reformy, protože se programově neshodne. Prostor pro nestabilitu se tak bude zvětšovat. Do předčasných voleb se ale nikdo rok nebo rok a půl nepožene, protože strany na to nebudou mít peníze, nicméně v horizontu dvou tří let se nedá vyloučit, že opět na předčasné volby dojde," řekl Bureš.

Podnikatelský pohled na politiku

Politolog Zdeněk Zbořil k Andreji Babišovi a jeho změně názoru o účasti na vyjednávání o vládě ParlamentnímListům.cz uvedl: „To, v čem Babiš drží slovo, je, že říká, že není politik, ale že je podnikatel a že politiku chce dělat trochu jako krizový manažer. Tím si vlastně připravil půdu pro velmi široký vstup do politiky. Může tak dobře komunikovat i s ČSSD, a dokonce i s komunisty. On je člověk, který je v technice politických procesů sice neobratný, ale všímal jsem si, jak pozorně naslouchal Vojtěchu Filipovi (při debatě vítězů na ČT - pozn. red.). Babiš stojí na startovní čáře, která mu umožní jednat se všemi, anebo se stáhnout do nějaké opozice a kritizovat předpokládané neúspěšné jednání ostatních politických stran o sestavení nové vlády. Sen o levicové či pravicové koalici není bez přitakání hnutí ANO uskutečnitelný," myslí si Zbořil.

„Změna Babišova postoje, o níž se dá uvažovat i do budoucna, že nebude změnou první ani poslední, vychází z velmi realistického a podnikatelského pohledu na českou politiku. To ještě může zamotat všem politickým stranám hlavu," doplnil pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Koalice ANO, lidovců a ČSSD nepravděpodobná

Jedna z možných koalic by mohla být sestavena z ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Ta se však Zbořilovi jeví jako málo pravděpodobná. „Lidová strana nemůže couvnout z církevních restitucí. Je k nim zavázaná svým programem a voliči. Takže koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se mi jeví jako téměř neuskutečnitelná," tvrdí Zbořil.

Další možné varianty koalice jsou buď ČSSD + KSČM + KDU-ČSL/Úsvit, nebo ANO + TOP 09 + ODS + KDU-ČSL, případně ANO + ČSSD například s tichou podporou lidovců. Která z koalic je nejpravděpodobnější, Zbořil podle svých slov neumí odhadnout právě kvůli postoji Babiše. „Zatím se zdá, že jeho hnutí je pro tvorbu koalice nepoužitelné, stejně tak jako Úsvit. O hnutí ANO víme zatím jen to, že bylo proti tomu, co tu bylo, a nechce být ani pravicové ani levicové, protože ODS i ČSSD jsou pro ni stejnými škůdci," připomněl Zbořil.

Spoléhali na hlasy nespokojených s Nečasovou vládou, mýlili se

K volebnímu výsledku ČSSD Zbořil říká: „ČSSD má několik frakcí, možná víc než dvě, možná i víc než tři. Prohrály všechny tyto frakce. To jejich prázdninové hašteření o vztahu k prezidentovi zanechalo stopy na jejich volebním výsledku. Sice vyhráli, ale nemají možnost si diktovat koaliční partnery. Vlastně přestávají být důvěryhodnými, protože ještě před třemi týdny mluvili o třiceti procentech a nakonec skončili ještě hůř než Paroubek. Zkrátka spoléhali na to, že lidé, kteří nesouhlasili s koaliční vládou, budou odevzdávat hlasy jim, ale ukázalo se, že tyto hlasy pohltily jiné strany," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…