Hrad! Došlo prý k zásadní chybě pětikoalice při sepisování smlouvy

17.05.2022 21:35 | Komentář

Hrubé podcenění, pozdní oznámení kandidáta i snaha hochštaplerů. Politolog Lukáš Jelínek zhodnotil, co se děje kolem uchazečů o funkci prezidenta a také zatím nejednotnou shodu na tom, koho chce vládní koalice nominovat.

Hrad! Došlo prý k zásadní chybě pětikoalice při sepisování smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti podepsali koaliční smlouvu

Lukáš Jelínek se domnívá, že vládní strany hrubě podcenily přístup k volbě prezidenta. „Měli šanci (předsedové stran) se u sepisování koaliční smlouvy dohodnout na tom, kdo bude v jejich barvách dobývat Pražský hrad. To, že to neudělali a téma stále odkládají, samozřejmě jednak snižuje jejich autoritu, ale i jejich vyhlídky ve volbě, protože jakýkoliv kandidát, který chce uspět, by se měl veřejnosti včas představit. Pokud tedy zrovna nepůjde o člověka, ze kterého si všichni sednou automaticky na zadek, ale zdá se, že žádný takový kandidát zatím není,“ řekl redakci s tím, že osobností ochotných kandidovat do nejvyšší ústavní funkce má Česká republika málo. „Naopak se mezi kandidáty o to více objevují nejrůznější hochštapleři schopni a ochotni kandidovat kdykoliv a kamkoliv, ale jejichž reálná šance je velmi nízká. A jak plyne čas, mám pocit, že jakýkoliv kandidát vzejde z vládní koalice, má menší a menší šanci uspět,“ shrnul politolog.

Generál Petr Pavel, který na prezidenta hodlá kandidovat, však některým členům koalice nevyhovuje. Vadí jim jeho členství v KSČ. Rozhoduje stále to, kdo byl a nebyl členem KSČ za minulého režimu? „U občanů to podle mne nerozhoduje, ale u části politiků, pro něž je to nepřekonatelná věc - zvláště, když totéž členství v KSČ vyčítají Andreji Babišovi - je jasné, že nechtějí šance oslabit tím, že by jim někdo vytkl komunistickou minulost. Ovšem podle mě je občanům tohle úplně jedno. Hledají především prezidenta, u kterého najdou zastání, který se nabídne jako ochránce v dramatické ekonomické a sociální době na pozadí ukrajinské války, což by mohlo do jisté míry favorizovat Petra Pavla u části veřejnosti, pro niž je představitelné, že by prezidentem mohl být bývalý voják,“ řekl.

Prezident musí mít jasný a ucelený názor

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Hendikepem Pavla tak dle Jelínka není minulost nebo generálská hodnost jako spíše to, že veřejnost nezná jeho názory na celou řadu politických otázek, kterou veřejnost zajímají. „Na to, že na řadu věcí neměl jasný a ucelený názor, doplatil už Jiří Drahoš. Každý, kdo by opakoval jeho chybu, je také odsouzen ke stejnému osudu,“ varoval politolog. Najít shodu na společném kandidátovi bude prý velmi obtížné. „Nikdo nepřišel do koaliční mlýnice s reálnými návrhy, protože většinou se mluví o kandidátech, kteří buď váhají, nebo kteří do toho vůbec nechtějí jít. Šéf Senátu Miloš Vystrčil je ochoten uvažovat o kandidatuře až po senátních volbách, což bude pozdě. Starostové sní o Daně Drábové, která o nic takového nestojí,“ vyjmenoval Lukáš Jelínek. Pokud podle něj koaliční strany nepřemluví obzvláště zajímavého kandidáta, pak v prezidentské volbě pohoří a uvolní prostor těm, kdo kandidaturu včas oznámili a oznámí.

Vládní politici se ve většině netají kritikou vůči současné hlavě státu Miloši Zemanovi. Nabízí se tedy otázka, nakolik by se měl kandidát pětikoalice lišit právě od nynějšího prezidenta? A hledají někoho, kdo bude jeho opakem? „Dá se pochopit, že je tady silná poptávka, aby příští prezident pečlivěji dodržoval Ústavu, aby se nesnažil nafukovat prezidentské pravomoci a aby byl prezident vypočitatelnější a schopen rozumnější domluvy se zbytkem politického spektra. To je celkem pochopitelný požadavek, ovšem vládní strany nebo kdokoliv, kdo by chtěl navrhovat protipól Zemana, nesmí zapomenout, že kandidát, který bude mít šanci na úspěch, bude muset oslovit i voliče Miloše Zemana nebo v parlamentních volbách Andreje Babiše. Mělo by jít o kandidáta s přesahem, který bude schopen se nejen vymezit vůči Zemanovi, ale také s ním v některých věcech najít společnou řeč. To bude jedna z podmínek, aby dokázal uspět,“ poznamenal politolog.

Babiš vyrazil za lidmi v karavanu

Za voliči už ve svém obytném karavanu vyrazil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který jezdí po republice. Jelínek považuje osobní kampaň v přímé volbě prezidenta za důležitou. „Nejen kontakt s konkrétními lidmi, ale že i mluví s lidmi a pohybuje se napříč republikou, to Babiš vycítil přesně. Navíc coby opoziční politik má poměrně dost času a předpokládám, že toto bude nejsilnější atribut jeho kampaně, pokud skutečně kandidovat bude. Osobní zkušenost s ním lidé mají a z tohoto hlediska Andrej Babiš nemusí prezidentskou kandidaturu ohlašovat příliš brzy. Jemu postačí, když to udělá až v září, protože se o jeho kandidatuře stejně bude mluvit a spekulovat. Navíc dokáže navázat užší kontakt s voliči a dělat, na co nemají vládní politici dost času a prostoru,“ vysvětlil.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Možnost zvolit si svého prezidenta přímo dostanou Češi již potřetí. Jelínek se domnívá, že od první přímé volby se přístup voličů ani kandidátů příliš nezměnil. „To, v čem mnozí udělali chybu - včetně mě, je domněnka, že prezidentská volba pomůže přitáhnout občany k zájmu o politiku a posílit její loajalitu s politiky. K tomu nedošlo, mnohem silnější bylo vyvolání kontroverzí a rozštěpení na dvě části. Z tohoto hlediska je prezidentská volba danajským darem. Vždy bude záležet, jak nakonec mandát, který prezident získá, uchopí.  Aby nebyl vnímán jako prezident pouze jedné části společnosti, což v případě Zemana působilo a působí,“ sdělil.

„Zároveň řekněme, že může být i hůře, protože pokud je Zemanovi vyčítáno, že fušuje ostatním ústavním činitelům do řemesla, tak pokud bude zvolen Babiš, bude na tomto poli ještě aktivnější. On by považoval prezidentský mandát za jakousi náhražku toho, že není předsedou vlády a k dennodenním tématům by se vyjadřoval ostřeji a častěji než Zeman. Na to by měli ti, kdo ohlásí kandidaturu svoji nebo svého koně, myslet. Protože pokud se to nepodaří napravit, tak se nepodaří dosáhnout toho, aby prezident stmeloval společnost. V budoucnu bychom se tak mohli dočkat ještě vydatnějšího rozkládání společnosti, než jakého jsme byli svědky za éry Miloše Zemana,“ varoval Lukáš Jelínek.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…