Je tady varování pro ČSSD. Znalec popisuje předem připravený puč

27.10.2013 20:28

POLITOLOGOVÉ Předem připravený rychlý puč, který bychom nejspíš viděli, i kdyby ČSSD dopadla ve volbách lépe. Tak zhodnotil politolog Jiří Pehe pro ParlamentníListy.cz nejnovější události v ČSSD. Vítěz voleb vyškrtl svého předsedu z vyjednávacího týmu a vyzval jej k opuštění vedení strany. Ten sice odmítl, ale podle politologa to stejně znamená jeho politický konec. Haškovsko-zemanovské ČSSD se však prý tento manévr vymstí.

Je tady varování pro ČSSD. Znalec popisuje předem připravený puč
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek se stal 1. místopředsedou ČSSD

Předsednictvo ČSSD v neděli v podvečer schválilo dvě usnesení. Obě se týkala předsedy strany Bohuslava Sobotky a pocházela od brněnského primátora Romana Onderky, který se řadí do křídla Sobotkova největšího oponenta Michala Haška. První usnesení vyřadilo Sobotku z týmu, který měl vyjednávat o příští vládě, druhé jej pak vyzývalo, aby se vzdal svého působení ve vedení strany. Toto zásadní usnesení bylo přijato dvaceti hlasy z třiceti tří.

Bohuslav Sobotka ale odmítl z vedení strany odstoupit. Mandát má podle něj od delegátů Ústředního výkonného výboru. „Dnešní usnesení předsednictva pokládám za chybné. Jsem přípraven vyvodit odpovědnost vůči sjezdu, ale nebudu rezignovat na základě dnešní výzvy, protože chci nadále hájit názory, kterým věřím,“ oznámil novinářům stručně v neděli večer, načež opustil stranické sídlo.

Michal Hašek pak pro Českou televizi uvedl, že předsednictvo přesvědčivou většinou vyzvalo Sobotku, aby vyvodil odpovědnost za nejhorší výsledek, jakého strana v posledních dvaceti letech dosáhla. „Předseda Sobotka odmítl rezignovat na funkci předsedy, takže ve své funkci zůstane až do sjezdu,“ zkonstatoval první místopředseda ČSSD.

Hašek prý hodlá vést povolební vyjednávání, jako členy týmu mu předsednictvo schválilo Lubomíra Zaorálka, Milana Chovance a Jeronýma Tejce. „Předsedu Sobotku budu o výsledcích jednání samozřejmě informovat,“ ujistil Hašek.

Každý puč musí být proveden rychle

Podle politologa Jiřího Pehe, kterého oslovily ParlamentníListy.cz, se takový scénář dal očekávat. „Každý puč musí být proveden rychle,“ zhodnotil odstavení Bohuslava Sobotky.

„Byla to dlouhodobě připravovaná akce. Miloš Zeman a jeho stoupenci v ČSSD chtěli převzít vedení strany a to by nejspíš nastalo bez ohledu na volební výsledek, nelichotivá procenta však situaci výrazně usnadnila.

Ke špatnému volebnímu výsledku podle něj přispěla i frakce „haškovců“ svým štěpením strany, které mohlo být záměrným oslabováním za účelem snazšího útoku na Sobotku. „Já jsem už před volbami tušil, že Sobotka po nich skončí,“ uvedl politolog.

Po volbách se prý dalo čekat, že proces odvolání Sobotky bude rychlý. „Příští týden má začít vyjednávání o nové vládě a Miloš Zeman jistě chtěl mít v čele vyjednávacího týmu od počátku Michala Haška,“ soudí Pehe. Bylo tedy zřejmé, že bude třeba vše stihnout do několika dní po volbách. „Kdyby ta jednání začal Bohuslav Sobotka, tak by jej pak bylo velmi těžké odstraňovat,“ vysvětluje.

Vyjednávací pozici ČSSD podle něj změna v čele strany příliš nepoznamená. „Těm stranám je celkem jedno, kdo proti nim sedí,“ myslí si politolog. Bezesporu to však prý poznamená problém pro popularitu strany u voličů. „Spousta voličů, kteří dali té straně hlas s tím, že hlasují pro budoucího premiéra Bohuslava Sobotku, tak teď bude mít pocit, že naletěli,“ varuje skrze ParlamentníListy.cz sociální demokraty.  

Jednání podle něj povede Michal Hašek a nejspíš je dovede ke zdárnému konci. „Je jen otázkou, co tímto zdárným výsledkem bude, zda-li menšinová vláda, nebo koaliční,“ odhaduje.

Pehe si však myslí, že po výměně Sobotky za Haška do jednání mnohem intenzivněji vstoupí prezident Miloš Zeman. „Bude to svým způsobem i jeho vláda,“ uvedl. „Ta zemanovsko-haškovská klika v ČSSD bude takovou druhou verzí zemanovců, když ti první ve volbách zkrachovali,“ myslí si.

Druhé křídlo, které doposud stálo kolem Bohuslava Sobotky, podle něj skončilo. „Těmito událostmi to křídlo de facto přestává existovat jako významná politická síla,“ soudí komentátor. „Čeští politici nejsou známi odvahou, takže většina z nich přeběhne k tomu druhému křídlu, které je momentálně v převaze,“ vysvětluje.  

„A ti politici, kteří by chtěli dál trvat na svém, tak ti skončí podobně jako Jiří Dienstbier,“ zavěštil si politolog pro ParlamentníListy.cz.

Pehe pak ještě dodal, že pád Bohuslava Sobotky podle něj skončil ve chvíli, kdy nezvládl prezidentskou volbu. „Tam už bylo jasné, jak to s ním dopadne, a to taktizování už potom byly jen zoufalé pokusy a oddalování. I on si musel vnitřně uvědomovat, že tu situaci má prohranou a že to haškovské křídlo se Zemanem v zádech má převahu,“ myslí si. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…