Ještě ke Kalouskovu výstupu a jeho boji za Tibet: Hodnotí profesorka Vladimíra Dvořáková

30.03.2016 12:56

POLITOLOGOVÉ „Je tady vidět až urputná snaha o zviditelnění se, což samozřejmě souvisí i s tím, že TOP 09 ztrácí jakýsi rozměr nebo svou image, jakou měla,“ hodnotí včerejší pískot, řev a slovní výstup lídra TOP 09 Miroslava Kalouska na Hradčanském náměstí politoložka Vladimíra Dvořáková. Kalousek totiž stanul v čele průvodu protestující skupiny s tibetskými vlajkami v rukách a nastalo tóčo. Dvořáková proto zauvažovala i o možném zesměšnění se...

Ještě ke Kalouskovu výstupu a jeho boji za Tibet: Hodnotí profesorka Vladimíra Dvořáková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Na pražském Hradčanském náměstí v úterý došlo ke střetu podporovatelů a fandů Tibetu s policií, neboť vzhledem ke státní návštěvě čínského prezidenta na Hradčanech policie tamní prostor uzavřela. Ovšem vstupu na náměstí se domáhala protestující skupina s tibetskými vlajkami v ruce v čele s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten pak přes bariéru vyjednával s policisty. „Já potřebuji projít po této veřejné cestě. Jsem stíhán svými ústavními úkoly a potřebuji projít,“ rozčiloval se Kalousek a při tom se pokoušel prorazit zátarasy. ParlamentníListy.cz zveřejnily z této přetahované video, na němž je patrné, jak dlouho se Kalousek s policisty hádal. Myslíte si, že to dělal záměrně? Z jakého důvodu?

K tomu není třeba nějaké odborné stanovisko, protože je to poměrně jasné – je to od něj snaha se zviditelnit, snaha se vymezit vůči současnému prezidentovi a řekněme získat i určitou podporu lidí, kteří nevidí příliš rádi návštěvu čínského prezidenta a rádi nastolují otázku lidských práv. To vcelku je asi způsob, který není až tak výjimečný, ale až urputná snaha o zviditelnění se je u Kalouska samozřejmě více než zřejmá. To samozřejmě souvisí i s tím, že TOP 09 trochu ztrácí jakýsi rozměr nebo svou image, jakou mělo, protože ta byla vytvářena – byť jen formálně – Karlem Schwarzenbergem.

 

 

 

Tohle určitě nikdo nemá :-) Kalouska sice moc nemusím, ale v tomhle má určitě pravdu, navíc je slušnej PROVOKATÉR (y) (y) (Miroslav Kalousek)

Zveřejnil(a) Karel Vyskocil dne 29. březen 2016

Jakmile on odešel, strana začala ztrácet, což je způsobeno i tím, že Miroslav Kalousek není vnímán ve stejné rovině. Proto to je poměrně jednoduchá záležitost, neboť Kalousek se snaží zviditelnit a snaží se i naznačit to, že s jeho vedením má TOP 09 stejnou hodnotu a orientaci, jaká byla spojována právě s Karlem Schwarzenbergem.

 

Vedle Kalouska se ale u zátaras zjevili i exministr Michael Kocáb, manželka předsedy strany LES Kateřina Bursíková Jacques a sám Martin Bursík. Prý tam byli k vidění i zástupci Strany zelených a Pirátů. Myslíte si, že sympatie těchto stran anebo i nějaké propojení s nimi může TOP 09 pomoci v hledání nových voličů?

To asi může, ale zase na druhou stranu je to stále stejný okruh lidí, které oslovují obě pravicové strany, takže je to spíš snaha navenek ukazovat tu neměnnou tvář a říkat lidem, že jsme stále stejní a že neměníme orientaci. K zamyšlení je ale tady fakt, jak dalece podobné aktivity Miroslava Kalouska posílí politické skupiny, které jsou spjaté s panem Bursíkem nebo s Piráty. Nejsem si však úplně jistá, zda zrovna Piráti nadšeně vítají fakt, že by měli nebo mají za spojence právě Kalouska.

Všichni víme, že Miroslav Kalousek šije v Poslanecké sněmovně hlavně do vicepremiéra Andreje Babiše, a to vždy po nějakou dobu z jiných příčin. Je podle vás ono „pohoršování“ se nad Babišem u Kalouska vedeno spíše jeho spravedlivým rozčarováním, anebo je to do značné míry z jeho strany kalkul?

Tady nemůžu podat svědectví o tom, zda Kalousek je, či není spravedlivě nad Babišem rozhořčen, ale samozřejmě že věci, které se kolem Babiše odehrávají, jsou závažné. Ovšem ty věci se dějí hlavně proto, že se dlouhodobě neřešily a neřešily se ani během předchozích vlád. Jde tady hlavně o různé konflikty zájmů, otázku anonymních akcií, na které se upozorňovalo celá léta s tím, že je to obrovský problém všech vládních koalic zhruba tak od roku 2002. A tady opravdu dost často tento problém řešen nebyl a nebyla tam ani ochota k řešení. Takže říci, zda jde o spravedlivé rozhořčení Kalouska nad Babišem, a ne úplně odpovídajícího posunu toho, jaké je nastavení systému, kde je možnost ho obcházet a zneužívat, není jednoduché. Tím ale vůbec nepodceňuji závažnost otázek kolem Babiše.

Když už jsme nakousli odchod Karla Schwarzenberga z čela TOP 09, dá se nyní s odstupem času říci, do jaké míry jeho odchod vlastně topku poškodil?

Ono tady jde zaprvé o realitu a zadruhé pak o to, co bylo jakousi imagí této strany, což jsou někdy rozdílné věci. Ta strana byla projektem, za nímž stál od počátku Kalousek, ale úplně na začátku se této straně zadařilo hlavně to, že zasáhla regiony díky tomu, že se spojila se Starosty. To ale nyní skončilo, takže TOP 09 má teď problém hlouběji v regionech zakotvit. Image straně pak dělal někdo, kdo je – a to parafrázuji – čestným mužem a šlechticem, když bych vzala starou pohádku Arabelu. Tento obraz tam byl zosobněn Karlem Schwarzenbergem, ale když on odešel, tak se ta image samozřejmě ztratila, byť je Schwarzenberg nyní čestným předsedou strany. Poselství této strany pak hlavně zesláblo s ohledem na délku politického působení samotného Kalouska, neboť v minulosti působil u různých stran a v různých funkcích, a proto se podobná image „neposkvrněné strany čestného muže“ dá jen stěží napodobit. Je tady proto otázka, do jaké míry aktivita Kalouska v tomto duchu může být důvěryhodnou pro veřejnost. Záleží také na ostatních politických skupinách, zda usoudí, že jim působení Kalouska vedle sebe může prospět. Podle mne spíše usoudí, že ne. Určitě takto budou přemýšlet zejména Piráti, ale to už se opakuji.

Nezdá se vám, že Miroslav Kalousek zejména objímá témata, na nichž může lehce uhrát body? Ať už jde o Ukrajinu, Tibet a pak o zmiňovaného Babiše atd. Anebo je vskutku pokaždé takovým spravedlivým politikem, kterého zajímá veškerá nespravedlnost celého světa?

Musíme vzít v úvahu, že každý politik vždycky uvažuje o tom, jaké bude jeho vystoupení na veřejnosti – z hlediska dopadu na stranu – a jaké voliče může oslovit a kde může působit věrohodně. A témata, jichž se Kalousek chopil, pak u části veřejnosti opravdu rezonují a jsou vnímána podstatně, ovšem na druhou stranu je i tady otázkou, zda je zrovna Kalousek tím, kdo tuhle část veřejnosti osloví. A tím bych si nebyla zrovna jistá a musely by se k tomu udělat nějaké průzkumy a hlubší sociologické analýzy, jakým způsobem to dopadá na veřejnost a jak dalece jsou lidé spokojeni s tím, že zrovna tato témata uchopil člověk tohoto typu.

Napadlo mě, zda si vůbec Kalousek uvědomuje možnou komičnost svého chování. Vždyť včera na Hradčanském náměstí tamním policistům poměrně vzrušeně říkal: „Hele, já klidně jdu, a vy mě klidně zastavte. A pak si řekneme, kdo měl jaký práva... Já mám právo tudy jít, i když to není veřejné prostranství, a vy nemáte právo mě zastavit, protože jsem poslanec Parlamentu České republiky. Víte to?“ V redakci jsme pro jeho tón řeči hledali přirovnání a našli jsme slovo „zajíkal se“. Nedostal se třeba Kalousek už tak zcela mimo realitu, že si ani neuvědomuje, že může být pro někoho i směšným?

Je to otázka interpretace imunity poslance, který by měl být nějakým způsobem policií zadržován, pokud jde o jeho účast při jednání sněmovny. Osobně si ale myslím, že na veřejnost příliš pozitivně nepůsobí, pokud někdo chce někde projít a využívá k tomu svoje postavení, které je jiné, nežli je postavení běžného občana. Takže tady jeho chování může být kontroverzní, ale je to prostě jeho interpretace imunity, která mu má zabezpečovat, aby se dostal včas na jednání sněmovny. Zda je to však právě tento případ, o tom by se dalo s úspěchem pochybovat, ale takové chování, takové upřednostňování svých práv nemusí mít vskutku zrovna pozitivní dopad na veřejnost.

Dá se předvídat, jakým způsobem se budou preference TOP 09 ubírat?

Bude se to odvíjet od toho, jak bude vypadat situace ve vládní koalici. To znamená, jaké bude postavení dalších koaličních stran. A co se týče fungování opozičních stran, tam bude hodně záležet i na tom, kam se pohnou pravicoví voliči, kolik jich dokáže oslovit ODS a získat zpátky svůj ztracený potenciál nebo kolik voličů nakonec k volbám přijde a kolik jich bude volit právě TOP 09. A zda jim právě tato strana nabídne něco víc, jestli jim nabídne zajímavou alternativu pro pravou část voličského spektra.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…