Kdo koupí bezvýznamné pičmundy. Profesorka Dvořáková o tom, jak to dnes dopadne

07.08.2013 6:32

POLITOLOGOVÉ Ať už dnes dopadne hlasování o Rusnokově vládě jakkoli, sociální demokracie a především její předseda Bohuslav Sobotka vyjdou z tohoto boje oslabeni. Šéf sociálních demokratů, do poslední chvíle hájící odchod ze sálu při hlasování o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka, sám nakonec navrhl prezidentskou vládu podpořit.

Kdo koupí bezvýznamné pičmundy. Profesorka Dvořáková o tom, jak to dnes dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Možná měla sociální demokracie šance nějaké pozice udržet, kdyby se Miloši Zemanovi postavila, ale je těžké to udělat, když veřejnost má všeho plné zuby a hlavně nechce, aby se vrátila vláda, která tu byla před tím,“ řekla ParlamentnímListům.cz profesorka Vladimíra Dvořáková. A Rusnok prý vypadá „o něco profesionálněji“ než jeho předchůdce Petr Nečas.

Sobotka je v těžké situaci, strana se mu rozkládá pod rukama, kvůli udržení mocenských pozic půjde pragmaticky za Zemanem a tím se posílí politika, která je vázána na klientelistické skupiny. „Mám pocit, že mohou být dohodnuti s částí ODS, která je blízká Klausovi,“ nevylučuje politoložka. Ale je podle ní těžké odhadnout, jak hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně dopadne. „Nejde analyzovat, co bude, mohu jen říci: Uvidíme, koho kdo koupí, kdo koupí víc lidí, kdo komu co slíbí,“ prohlásila profesorka Dvořáková.



Podle politoložky bylo hrozně složité pro Bohuslava Sobotku, aby šel proti Rusnokovi, když jeho vládu voliči sociální demokracie podporují, protože jim trochu sebrali jejich program. „Pro Sobotku je těžké jít proti vlastním voličům, hned by mu vyčetli, že když jde proti Rusnokovi, podporuje vládu, která tu byla,“ dodala profesorka Dvořáková.

Je však přesvědčena, že když se Sobotka Zemanovi nepostaví, nemá do budoucna šanci skoro žádnou. „Bude to vnímáno jako jeho porážka. Ale i kdyby se mu postavil, neměl moc šancí vyhrát, protože by proti němu začala uvnitř ČSSD obrovská kampaň, že se postavil proti vlastním voličům, kteří této variantě dávali přednost,“ konstatovala politoložka.

A zejména poté, kdyby Zeman udělal pomstychtivě to, že by pak jmenoval pravicovou vládu. „Mám pocit, že kdyby Rusnoka sociální demokracie nepodpořila a postavila se proti němu, řekl by prezident, vyříkejte si to s panem Sobotkou, on tohle zařídil, a jmenoval by Miroslavu Němcovou,“ dokáže si představit, co by prezident po určité době dokázal udělat.

Je zřejmé, že Sobotka prohrál vnitrostranický souboj s příznivci Miloše Zemana v ČSSD. Například jeden z největších příznivců prezidenta – jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek jako předseda Asociace krajů vyzval se svými kolegy hejtmany poslance sociální demokracie k podpoře Rusnokovy vlády. „Hašek používá nástroj, který má k dispozici – Asociaci krajů. I když je pro samotné hlasování o důvěře irelevantní, Hašek ukazuje, že má za sebou mocenskou podporu a vytváří mediální tlak, který je namířen dovnitř sociální demokracie,“ vysvětlila Dvořáková.

A lidé v krajích nejsou nezajímaví, protože kraje jsou významné například z hlediska financování volební kampaně, rozdává se v nich spousta zakázek, jdou tam evropské dotace, rozhoduje se o mnoha věcech. O tom, jak vlivné kraje jsou, svědčí podle ní i fakt, že z krajů vzešlo mnoho kmotrů. „Prošla si tím i ODS, význam krajů velmi významně ovlivnil centrum, Petr Nečas byl velmi slabý premiér, protože silné kraje mu byly schopny dosadit do vlády toho, koho chtěly – tu Martina Kubu, tu Petra Bendla,“ připomněla politoložka. Jde podle ní o vyvažování mocenských pozic, které mohou přinést straníkům různé kontakty, různé trafiky. „Je mnoho důvodů, proč podporovat jak prezidenta, tak předsedu asociace,“ dodala.

Kdo nejde s Rusnokem, jde s Kalouskem

Tlak na šéfa strany od příznivců Miloše Zemana byl obrovský. Kromě Asociace krajů využil Michal Hašek i obavy levicových voličů z návratu bývalé vládní koalice. Prohlašoval, že si ČSSD musí vybrat mezi Rusnokem a exministrem financí Miroslavem Kalouskem. „Bylo a je to hodně ideologizované, jde skutečně o vnitrostranický boj v sociální demokracii, kdy Hašek likviduje sociální demokracii jako autonomní stranu a dává ji dnes Miloši Zemanovi jako jeho mocenskou základnu,“ hodnotí kroky prvního místopředsedy ČSSD, který má nejspíš premiérské ambice po příštích sněmovních volbách. Prezident prý velkou zavedenou stranu potřebuje.

„SPOZ je jen na to, aby sebrala sociálním demokratům pár procent a sehnala peníze na kampaň, jinak nemá v sobě nic,“ vysvětlila, proč se Zeman snaží ovládnout ČSSD.

Michal Hašek šilhá po křesle premiéra

Profesorka Dvořáková míní, že Hašek počítá s tím, že Zeman, i když volby vyhrají sociální demokraté, nemusí jmenovat premiérem Sobotku, ale klidně by mohl jmenovat Haška. Nedá se to prý vyloučit, protože už Zemanův předchůdce Václav Klaus obcházel Ústavu, když si zkoušel ministry z jazyků nebo žádal sto jedna podpisů pro vládu. „Každý si interpretuje Ústavu, jak mu to vyhovuje, ten diletantismus pokračuje. Za Klause tady byla vláda bez důvěry několik měsíců, dvakrát jmenoval stejného premiéra, považuje se za normální, když se kupují hlasy, vzpomeňme na volbu prezidenta na Pražském hradě, jak někteří zákonodárci nemohli dojet, protože najednou onemocněli,“ připomíná Dvořáková ostudnou druhou volbu Václava Klause, kdy do Španělského sálu na klíčové hlasování nedorazila poslankyně Strany zelených Olga Zubová.

„Nejde analyzovat, co bude, mohu jen říci: Uvidíme, koho kdo koupí, kdo koupí víc lidí, kdo komu co slíbí. To už je úplně mimo normální fungování politiky,“ prohlásila politoložka. Není vůbec vyloučeno, že někdo hlasitě veřejně vykřikuje, jak je Miloš Zeman hrozný, ale zároveň vyjednává, a že „někteří bezvýznamní pičmundové v Parlamentu, kteří mají jediný význam, že mají hlas, najednou nepřijedou na hlasování“.

„Někomu něco slíbí Zeman, někomu něco Rusnok, v tomhle průšvihu, který na politické scéně nastal, se může stát všechno, tady už je to otevřená korupce, to není o politice, to je o podplácení,“ vysvětlila politoložka, proč není možné odhadnout, jak hlasování o důvěře dopadne.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…