Klidná síla stoupá vzhůru. Sympatičtí lidovci prý dokáží ustát i nepříjemné kauzy

20.12.2014 16:59

POLITOLOGOVÉ Pro lidovce je dobře, že se jejich předseda Pavel Bělobrádek rozhodl obhajovat křeslo v čele strany. Podle odborníků je totiž tento veterinář, který v roce 2010 převzal zadluženou KDU-ČSL po jejím vypadnutí z Poslanecké sněmovny, ztělesněním politiky lidovců.

Klidná síla stoupá vzhůru. Sympatičtí lidovci prý dokáží ustát i nepříjemné kauzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference KDU-ČSL k výsledkům druhého kola senátorských voleb

„Naturel Bělobrádka víc odpovídá charakteru strany než třeba jeho předchůdce ve vedení lidovců Jiřího Čunka,“ je přesvědčen politolog Petr Sokol.

A je i velká zásluha lídra, že nejmenší vládní strana si dokázala svoje priority vyvzdorovat i na svých silnějších partnerech v kabinetu – ČSSD a ANO. „Myslím, že lidovci si dokázali prosadit víc, než odpovídá jejich síle, například zablokovali otevření církevních restitucí, i když je otázka, jestli byla politická vůle to otvírat,“ připomněla politoložka, profesorka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková ParlamentnímListům.cz postoj lidovců k této pro ně zásadní otázce při jednání o koaliční smlouvě.

Nezapojují se do přestřelek mezi ANO a ČSSD

Vládní angažmá lidovců hodnotí odborníci vesměs vcelku pozitivně, především jejich odstup od vzájemných hádek mezi koaličními partnery ČSSD a hnutím ANO. „Role ve vládě samozřejmě odpovídá tomu, že jsou nejmenším partnerem, což jim nedává takovou sílu, ale navenek mohou působit jako stabilní síla v kabinetu, protože se příliš nezapojují do přestřelek mezi dvěma velkými stranami – ČSSD a Babišovci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Sokol. Připouští, že do vládního programu trochu pravicovější pohled. „Bylo několik příkladů, kdy lidovci ukázali, že jsou ve vládě minimálně pravicovější než ČSSD,“ dodal politolog. Poměrně pevní jsou podle něj například v některých vyjádřeních k lustračnímu zákonu nebo k Ukrajině. A nebojí se to dát razantně najevo.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Dokáží se postavit i proti výrokům premiéra

Důkazem je i postoj KDU-ČSL k nedávnému výroku premiéra Bohuslava Sobotky, že Česká republika na rozdíl od třeba Polska nebo pobaltských zemí nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. Pavel Bělobrádek se od vyjádření předsedy vlády distancoval, označil je za zcela nepřijatelné a nezodpovědné. „Tento výrok, který zásadně mění dlouhodobé pozice ČR, vnímám jako jeho osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán či konzultován, a může vážně ohrozit vztahy v rámci visegrádské čtyřky - hlavně s Polskem, ale i dalšími spojenci v rámci NATO - mj. v Pobaltí," uvedl v prohlášení Bělobrádek. „Tyto státy se cítí ohroženy a po posílení alianční vojenské přítomnosti na svém území volají! ČR sama nemusí na svém území alianční vojáky mít, ale nemůže odmítat umístění aliančních sil na území spojenců," dodal.

Veřejnost začne brzy otravovat, když na sebe koaliční partneři útočí

Politologové se shodují, že veřejnost oceňuje, že se lidovci nepletou do vzájemných útoků mezi dvěma dalšími vládními stranami. „Společnost bere, že nevyvolávají konflikty, což působí pozitivně,“ připouští profesorka Vysoké školy ekonomické Dvořáková. Také Petr Sokol míní, že tento postoj lidovcům spíš pomáhá, že se přestřelek mezi Babišem a ČSSD neúčastní. „Volič si většinou spory mezi partnery nepřeje, na první pohled ho to možná baví, ale pak ho to začne otravovat, když na sebe přes média útočí,“ vysvětlil. Veřejnosti už si podobných přestřelek užila v dostatečné míře v minulém volebním období mezi ODS a TOP 09 na jedné straně a Věcmi veřejnými, později LIDEM na straně druhé.

Lidovečtí ministři jsou málo vidět, míní profesorka Dvořáková

Podle Dvořákové dosud účast ve vládě lidovcům spíš prospívá, než škodí. „Nejsou spjati se žádným supernegativním pohledem, navíc vláda zatím nemá žádný velký průšvih, nevyvolávají konflikty, ani se do nich nezapojují,“ konstatuje, ale na druhou stranu říká, že jsou lidovečtí ministři málo vidět a nikdo si je nespojí s vládní politikou. „Kdybychom se zeptali lidí, jaké mají lidovci resorty, asi by to většinou nevěděli,“ míní profesorka VŠE, že si někdo těžko vybaví, co udělali pozitivního ministři za KDU-ČSL na svých úřadech.

Petr Sokol vidí problém ve vystupování ministra zemědělství Jurečky v reklamě

Petr Sokol s tímto hodnocením nesouhlasí, podle něj je například ministr zemědělství, místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka viditelným ministrem. Za problém však považuje jeho současné vystupování v reklamě. „Před pár lety by bylo předmětem mediální kritiky, že si ministr v předvánočním čase zaplatí ze státních peněz reklamu sám na sebe, dneska se to přechází, ale je to něco, co by se v politice stávat nemělo,“ upozornil, že takové jednání doposud nebylo zvykem. Výjimkou byl kdysi Václav Klaus, který svou tváří v reklamě na lyže vyvolal velkou kritiku politiků i odborníků. Tentokrát to prochází bez humbuku. „Vzhledem k tomu, že se o Jurečkovi v reklamě příliš nedebatuje, nebude to mít na něj ani KDU-ČSL větší dopad,“ uvedl Sokol. Podle Dvořákové je tato společnost po minulém volebním období dost otrlá, takže musí být kauza dost velká, aby ji vůbec zaznamenala.

Lidovci nemají žádné velké skandály

Lidovečtí ministři nečelí kritice jako například ministři za hnutí ANO, kdy z čela resortu dopravy musel odejít kvůli mnoha problémům ministr za ANO Antonín Prachař, kritizována je za personální politiku i podobu legislativních návrhů také ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková. Ale lidovečtí ministři nemají za sebou žádné velké skandály. „Lidovci nečelí žádným velkým kauzám, ani ministr kultury Daniel Herman nedělá žádné problematické kroky, Pavla Bělobrádka veřejnost vnímá víc jako předsedu strany než jako vicepremiéra nebo ministra pro vědu a výzkum,“ hodnotí lidovecké členy vlády Petr Sokol.

Úspěch v senátních i komunálních volbách

Pozice klidné síly se lidovcům vyplatila i v letošních komunálních a senátních volbách. I když neobhajovali jediné křeslo do horní komory, získali jich sedm: čtyři samostatně a tři společně v koalici se Stranou zelených. Lidovci jsou pyšní na to, že jejich kandidát – Zdeněk Papoušek z KDU-ČSL se stal v Brně senátorem ziskem 13 300 hlasů, což bylo nejvíc ze všech kandidátů. A pozici lidovců v politice upevnily i komunální volby. Lidovci se po ncih vrátili na radnice v Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, Pardubicích, posílili v Praze, Brně a Olomouci.

Lidovci vsadili na nezávislé osobnosti a koalice

Jak se podařilo lidovcům dosáhnout takového úspěchu, kterým si upevnili i pozici ve vládě? Podle odborníků zabodovali ve volbách do Senátu tím, že vsadili na nezávislé osobnosti, příkladem jsou zvolení senátoři, kteří uspěli díky společné podpoře se zelenými, bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, bývalá zástupkyně ombudsmana a exsenátorka Jitka Seitlová a advokát Václav Láska. „Výběr dobré osoby a společná podpora lidovců a zelených byla úspěšná,“ oceňuje politoložka Dvořáková.

Ale i v komunálních volbách zvolili lidovci úspěšnou taktiku, aby se dostali do vedení velkých měst, což se jim dosud příliš nedařilo. „Tentokrát strana dokázala vytvářet koalice, které jim umožnily dostat se i do postů ve velkých městech, jako například v Trojkoalici v Praze, kde v minulém období nebyli. To byla dobrá taktika, původně jsem spojení lidovců, zelených a Starostů moc nevěřila, myslela jsem, že ubere spíš zeleným,“ připustila Vladimíra Dvořáková.

K prezidentovi nejsou servilní ani na něj zbytečně neútočí. Ale nebojí se ho kritizovat.

Lidovcům může pomoci i realistický přístup k prezidentovi Miloši Zemanovi. Nejsou k hlavě státu servilní, nepatří k jeho zastáncům, ale ani na ni zbytečně neútočí. Jejich vzájemný vztah je poněkud odtažitý, Miloš Zeman nazval v minulosti KDU-ČSL politickým plevelem, lidovci se zase nebojí ho veřejně kritizovat, když mají pocit, že se jako prezident republiky nechová důstojně. K aféře s korunovačními klenoty místopředseda strany Marián Jurečka prohlásil, že „jsou chvíle, kdy si politik nemůže dovolit přivodit virózu a namazat se jako ruský mužik“, čímž si Zemana, který nezapomíná a neodpouští, znepřátelil. A Jurečka se znovu obul do prezidenta, když použil hrubé vulgarity v Hovorech z Lán. „Až tak hluboko lze klesnout…. Neskutečně ubohé. To je slovník prezidenta?“, ptal se na sociální síti ministr zemědělství.

Pozice klidné síly přinese lidovcům politické body

Politologové vidí budoucnost KDU-ČSL nadějně. „Myslím, že mají šanci vydržet v parlamentu, mají poměrně velkou členskou základnu, i když je regionálně nevyrovnaná,“ poukazuje politoložka Vladimíra Dvořáková na fakt, že silnou pozici má strana hlavně na Moravě. Petr Sokol soudí, že pokud lidovci zůstanou tou klidnou silou, která nebude vyvolávat střety ve vládě, přinese jim to politické body. „Už jejich úspěch v parlamentních volbách byl způsobem tím, že stáli mimo hlavní spory a aféry, které tehdy rozkládaly vládu, že nebyli v Poslanecké sněmovně, takže nebyli spojováni s tím špatným, co se v politice dělo. Teď jsou sice v jiné pozici, ale jsou tou klidnou silou ve vládě, což jim může pomoci. Ve srovnání s ANO budou asi stabilnější politickou stranou,“ míní Sokol. A to může partaji s devadesátiletou tradicí, která zažila úspěchy i pády, přinést podporu veřejnosti. „Nezískají dvacet procent hlasů ve volbách, ale mohou stoupat od pěti až pod deset procent,“ je přesvědčen Petr Sokol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…