Měsíce to chystali a ona přijde s tímto? Kubáček nevěří vlastním očím, s čím si řekla Nerudová o Hrad

05.06.2022 9:52 | Komentář

„Vzhledem k tomu, že je to vzdělaná žena s manažerskou zkušeností a matka dvou dětí, očekával bych v době ekonomických problémů právě ekonomická a sociální témata a témata, která zajímají rodiny,“ říká politolog Jan Kubáček k oznámení Danuše Nerudové, že bude kandidovat na post prezidenta. Upozornil, že voliči se budou rozhodovat hlavně podle peněženek a právě na ně je třeba se v kampani zaměřit. Druhou Čaputovou prý ale být nemůže, zkušenost je nepřenosná.

Měsíce to chystali a ona přijde s tímto? Kubáček nevěří vlastním očím, s čím si řekla Nerudová o Hrad
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Danuše Nerudová, která dříve působila jako rektorka Mendelovy univerzity, oznámila kandidaturu na funkci prezidenta republiky. Pro veřejnost je zatím neznámá, ale to se dle jejích slov brzy změní. Podle Kubáčka má Nerudová velké ambice, ale bude to mít velmi složité.

„Vzhledem k tomu, že kampaň určitě plánovali měsíce dopředu, tak mě překvapilo, že její vystoupení nebyla příliš výrazná a nebyla spojena s kontaktní kampaní, aby se začala představovat široké veřejnosti a národu, aby začala křižovat republiku. Vzhledem k tomu, že je to vzdělaná žena s manažerskou zkušeností a matka dvou dětí, očekával bych v době ekonomických problémů právě ekonomická a sociální témata a témata, která zajímají rodiny,“ vysvětlil politolog a jako příklad uvedl zlepšení komfortu a životní úrovně, kombinaci práce a výchovy a jak docílit toho, aby ženy měly vyšší důchod. Taková témata se vzhledem ke kariéře Nerudové nabízela.

Místo toho ale zvolila klimatické změny a témata liberálně progresivní jako registrované partnerství na roveň manželství a další liberální otázky. „Nic proti, jde o velká a zajímavá témata, ale mám dojem, že teď lidé řeší svoji peněženku, všeobecné zdražování a svoji perspektivu. Bylo pro mě tedy překvapením, že cílí spíše po menších, vyhraněných skupinkách voličů, cílí na prvovoliče, což je vždy riskantní strategie, protože speciálně u prezidentských voleb je velmi důležité oslovit disciplinované voliče -¨– a to jsou spíše voliči starší a středně starší a rodiny či partneři s dětmi. Ti pak chodí k volbám a jsou disciplinovanější,“ řekl Jan Kubáček s tím, že strategie Nerudové se teprve ukáže, ale nevnímá ji jako postavenou na prvcích, které by okamžitě přitáhly pozornost a dostaly by ji do povědomí Čechů.

Voliči budou rozhodovat podle peněženek

Nerudová sama prohlásila, že není druhá Čaputová – odkázala tak na prezidentku Slovenska. Může se případ Zuzany Čaputové opakovat, tedy že nikdo ji nejprve neznal, pak kandidovala na poslední chvíli a vyhrála? Kubáček se domnívá, že taková zkušenost je vždy nepřenosná a situace na Slovensku byla tehdy úplně jiná. „Vládla tam obrovská frustrace, témata byla postavena hodně na protikorupčním tažení, očistě státu a chování státu vůči občanům. Já vůbec netvrdím, že tady je všechno v pořádku, parádní a nablýskané, ale zdejší tematika bude více socio-ekonomická. Voliči budou rozhodovat podle své peněženky a míry obav – a zároveň i podle kvality výkonu jednotlivých kandidátů, jejich důvěryhodnosti a kompetence v televizních debatách,“ míní.

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí
Dále sdělil, že zatím je těžké odhadovat, ale podle dosavadních vystoupení kandidátky je vidět, že v nich ještě není tak silná, což je logické – jedná se o první zkušenosti tohoto typu a ještě má dostatek času. I přesto prý bude potřebovat dát velmi rychle vědět napříč republikou a ukázat, že to myslí vážně. „Aby ukázala, že si umí o podporu aktivně říci občanům, získávat ji a pokud chce být občanskou kandidátkou, pak musí cílit na 70-80 tisíc podpisů lidí. Nestačí pouhých 50 tisíc podpisů, protože lidé často dávají podpisy nekompletní, je tam vysoká chybovost. Stává se to i předmětem parodických podpisů, kdy najednou zjistíte, kolik tam máte Janů Ámosů Komenských, Karlů IV. a podobně,“ upozornil politolog s tím, že sázet na pár tisícovek hlasů nad potřebnou hranici může být ošidné. To už se prý ukázalo v minulosti například v případě Jany Bobošíkové, Tomia Okamury a dalších. A právě podpisy musí začít sbírat co nejdříve v terénu a není čas váhat, neboť na podzim přijdou další kandidáti.  

Přijetí nebezpečné časomíry Andreje Babiše

Je to také důvod, proč kandidaturu oznámila nyní, a ne na podzim? Tedy, že počet konkurentů bude stoupat? „Bezesporu ano, ale přiznám se, že jsem očekával, že kdo bude nyní oznamovat kandidaturu, že okamžitě to propojí s výjezdy. Teď je ještě čas. Za chvíli se Češi pokusí vypnout politiku přes léto, vyčistit si hlavu, chvíli si odpočinout a nebudou mít vůli se setkávat s kandidáty a účastnit se kampaní,“ poznamenal Kubáček s tím, že v červenci a srpnu je proto kampaň mnohem složitější.

Redakci zajímalo, zda je dle jeho názoru Andrej Babiš (pokud svoji kandidaturu v září potvrdí) favoritem prezidentských voleb. „U Andreje Babiše se musí nechat, že umí nastolovat témata, miluje kontaktní kampaň a umí ji vést. Navíc si nyní předzásobuje svoji podporu tím, že jezdí po republice. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se mu bude dařit v televizních debatách, kde není tím nejnadanějším debatérem – není ve vystupování ve studiu nejsilnějším. Ale má obrovskou výhodu, že je všeobecně známý, že se umí profilovat, že mu vývoj v zemi jde hodně naproti, socioekonomická témata jsou mu blízká a věnuje se jim,“ zhodnotil šance bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO.

Právě toho prý bude Babiš využívat; i přesto bude muset čelit velkému množství vyzyvatelů. „Na druhou stranu vyzyvatelé bojují o stejné voliče a Andreji Babiš se musí dostat do středového pásma – tedy oslovit i nepevné, nekamenné voliče. Potřebuje takzvaně lovit v jiných mořích. Ostatní přijali nebezpečnou logiku podle časomíry Babiše – tu jsme viděli i v druhé přímé volbě prezidenta a částečně i v první. Mnozí se přizpůsobovali kampani Miloše Zemana a dokonce, když nechodil do televizních debat, tak o něm stále mluvili, čímž ho zhmotňovali. A mnozí i nyní najeli na časomíru Babiše, který oznámil, že se rozhodne v září,“ shrnul s tím, že si tím zájemci zbytečně ukrajují čas, v němž by mohli prezentovat své názory.

Středula musí ukázat, že i odborář může být prezidentem

Usilovat o prezidentské křeslo chce také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Středula má výhodu, že je opravdu dobrý debatér. Bude silný v televizních debatách, ale má hendikep, že mnohým není znám a bude muset pracovat na své značce, aby se dostal do povědomí. Naopak mu nahrává, že bude moci kritizovat všechny zúčastněné, což je nepříjemná zpráva pro Andreje Babiše, protože se dá očekávat, že Středula bude zpochybňovat jak vládu stávající, tak předchozí a bude kritikem vůči všem. Čeká ho však práce, aby lidé měli pocit, že i odborář může být prezidentem. A může oslovit živnostníky a střední podnikatele – umí argumentovat i propagovat své názory a je to dobrý rétor,“ uvažuje politolog.

Stále také není jasné, koho jako kandidáta na prezidenta podpoří současná pětikoaliční vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a Pirátů. Generál Petr Pavel se ukázal pro některé nepřijatelný kvůli komunistické minulosti. Česká veřejnost tak na další jméno stále čeká. „Čekáme a kdo ví, jestli se dočkáme. Mám pocit, že se společným kandidátem nepřijde a vyčká na rozstřel a zatěžkávací zkoušku ostatních kandidátů. Pak vyjádří podporu někomu, kdo bude přinejmenším reprezentovat alespoň trochu jejich voliče. Kandidát by však měl mít jistý odstup od vlády. Zkušenost v Česku i zahraničí ukazuje, že ryze provládní kandidát nemá ideální pozici. Zvláště si myslím, že to bude platit letos a na přelomu letošního a příštího roku, kdy bude ekonomická situace mnohých zemí velmi svízelná,“ dodal Kubáček. A nevyloučil ani možnost, že jednotlivé strany pětikoaliční vlády budou podporovat rozdílné kandidáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…