Na hrobu zemanovců prý vyroste ještě silnějši a vlivnější Zeman

27.10.2013 14:26

POLITOLOGOVÉ Takový debakl přátelé Miloše Zemana určitě nečekali. Nejenže se strana, která se těšila přízni oblíbeného prezidenta a měla mezi krajskými lídry kancléře prezidenta a několik ministrů, nedostala do Poslanecké sněmovny, ale podporou 1,5 procenta hlasů se ocitla až za Piráty a dalšími neparlamentními partajemi.

Na hrobu zemanovců prý vyroste ještě silnějši a vlivnější Zeman
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v České Třebové

Prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman, známý téměř geniálními tahy na politické šachovnici, tentokrát dostal od voličů mat. „Jedna z příčin neúspěchu, ono jich bude patrně víc, je paradoxně to, že SPOZ se ujala moci, což se pro ni ukázalo jako zničující. Vládní angažmá Zemanovcům zabránilo vymezit se vůči existující nepopulární vládě. Kdyby paradoxně po pádu Nečasova kabinetu vznikla znovu pravicová vláda, sice křehká a znovu nepopulární, měla by se levice vůči komu vymezit a zvítězila by mnohem jednoznačněji,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Tomáš Lebeda. Podle analytika Petra Justa je to pro SPOZ „totální fiasko“. Přesto jsou oba přesvědčeni, že po volbách se vliv prezidenta nesníží, naopak posílí, protože vzhledem k roztříštěnosti sněmovny vznikne slabá vláda.

SPOZ příliš spoléhala na podporu hlavy státu

Politolog Petr Just považuje fiasko Zemanovců za jednu z nejzajímavějších věcí letošních voleb. „Strana si věřila na víc, i když předvolební preference ukazovaly, že její podpora se pohybuje kolem pěti procent,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ale Zemanovci podle něj příliš spoléhali na podporu prezidenta Miloše Zemana. „Ukazuje se, že Miloš Zeman neudělal strategicky dobrou věc, když byl velkým příznivcem předčasných voleb, protože SPOZ jeho odchodem na Hrad ztratila jedinou osobu, která mohla jakž takž voliče přilákat,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Petr Just, co považuje za chybné rozhodnutí ze strany prezidenta.

Zemanovci nebyli dobře připraveni na volby

Podle něj SPOZ „rozhodně nebyla připravena na volby, neměla dost silných lídrů“. Nepomohly ani plakáty s heslem Za Miloše Zemana, ani billboardy s podobiznou hlavy státu na „známce“ korespondenčního lístku. „Ukázalo se, že spoléhat jen na Miloše Zemana nestačí, voliči v prezidentských volbách volili osobnost, tu umístili do jednoho úřadu, teď hledali jiné osobnosti, které potřebovali umístit do jiných úřadů,“ shrnul důvody, proč Zemanovci propadli. Straně prostě nestačilo k úspěchu jen to, že se oháněla Zemanovou autoritou a prezidentským vítězstvím. „Snažila se využívat toho, že lidi zvolili Zemana na Pražský hrad, ale lidé to brali tak, že Miloš Zeman už v úřadu je,“ dodal Petr Just.

Miloš Zeman udělal strategickou chybu, když nejmenoval Němcovou premiérkou

Politologové se shodují, že kdyby prezident respektoval tehdejší pravicovou většinu v Poslanecké sněmovně a jmenoval premiérku Miroslavu Němcovou, mohla by se levice vůči nenáviděné vládě lépe vymezit a Zemanovci by také měli více času na předvolební kampaň. „SPOZ se ujala moci, což se pro ni ukázalo jako zničující. Navíc si ministři počínali na to, že nikdy nebyli zvolení do Poslanecké sněmovny, a na to, že vládli bez důvěry, velmi sebevědomě,“ soudí Tomáš Lebeda, co může být také jedna z příčin, proč se sympatizanti od SPOZ odvrátili. „Tím sebevědomím myslím zásadní personální změny, jak zasahovali do chodu celé řady státních institucí, protože takovým způsobem se vláda v demisi bez důvěry nechová,“ zdůraznil. Nejen mnozí politici, ale i odborníci vytýkali některým členům Rusnokovy vlády, zejména ministrům dopravy a zemědělství, že se ve svých úřadech chovají jako na dobytém území, i když nikdy neměla jejich vláda důvěru, dělali čistky, které neměly v podobné situaci obdoby.

Hlavním vysavačem hlasů sociální demokracie se nestala SPOZ, ale Babiš

Petr Just připustil i možnost, že Miloši Zemanovi nešlo o to, aby se SPOZ do parlamentu dostala, ale aby jen oslabila postavení ČSSD. I když sociální demokraté „utrpěli“ nejnižší volební vítězství za posledních dvacet let, neoslabili ji však Zemanovci, ale spíš ANO Andreje Babiše. „Pokud to byl ze strany Miloše Zemana záměr, vyšel jen částečně, protože SPOZ nezískala takový počet hlasů, abychom jí mohli přičíst oslabení ČSSD,“ ujistil Petr Just. Na rozdíl od minulých voleb, kde Zemanovci získali necelých pět procent hlasů. „V té době to byla cenná procenta, která sociální demokracii chyběla. Za 1,5 procenta hlasů, které v těchto volbách dostala SPOZ, by sice byla ČSSD také ráda, ale nebyly tak rozhodující,“ míní politolog. Pravděpodobně hodně voličů od sociálních demokratů odešlo podle něj spíš k Andreji Babišovi. „Zdá se, že Babiš je takovým sběratelem protestních hlasů napříč pravolevým politickým spektrem. „Stal se hlavním vysavačem hlasů sociální demokracie. Co mohlo přistát u ČSSD, přistálo ve velké míře u Babiše,“ je přesvědčen Petr Just.

Bude si Miloš Zeman vyřizovat účty za prohru SPOZ?

Následky fiaska Zemanovců budou podle odborníků možná daleko zajímavější, ale daleko méně předvídavější. „Kdo dlouho sleduje působení Miloš Zemana v české politice, ví, že rád využívá politiku a politickou scénu k tomu, aby si vyřídil účty se svými politickými oponenty, konkurenty a nepřáteli. Nabízí se určitá obava, že nezvolení Zemanovců do parlamentu takové snahy u něj vyvolat může,“ míní Petr Just.

Prezident se pokusí získat vrch nad jinou stranou - ČSSD

Politolog Tomáš Lebeda připouští, že debakl Zemanovců bude krátkodobě pro prezidenta nepříjemný, ale dlouhodobě to jeho pozici neoslabí. „Je volen přímo, má mandát na pět let, svého mandátu bude náležitě využívat i tak, jen změní strategii, když v parlamentu nebude mít přímo jím ovládanou stranu, pokusí se mít vliv na jinou stranu,“ konstatuje politolog. Podle něj zesílí určitý tlak na sociální demokracii. „To se mu může povést poměrně snadno. Vítězství ČSSD je natolik slabé, historicky nejnižší, že bude moci využít poměrně snadno vnitrostranické diskuse v sociální demokracii, aby tam získal určitý vliv,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Tomáš Lebeda.

Čím slabší bude vláda, tím silnější bude prezident

Vzhledem k roztříštěnosti sněmovny, v níž zasedne sedm politických stran, z nichž ani jedna nemá dominantní postavení, takže k nové vládě povedou složitá a zřejmě dlouhá jednání, se podle odborníků postavení prezidenta ještě posílí. „Fragmentace v Poslanecké sněmovně je obrovská, vláda se nebude sestavovat jednoduše, a pokud se ji podaří sestavit, nebude příkladem nějaké velké stability. To vše bude napomáhat posilování vlivu prezidenta republiky,“ potvrdil Tomáš Lebeda. Dvouhlavá exekutiva – prezident a premiér – se podle něj podobá vahám. „Když je jedna miska dole, druhá stoupá nahoru. Čím slabší bude vláda, tím silnější bude prezident,“ vysvětlil politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…