Na scéně je znovu Stalin. Poražení už si neví s komunisty rady

04.12.2012 23:00

Po úspěchu rudých v krajských volbách se objevují snahy znemožnit komunistům podíl na krajských vládách. Členové KSČM se ale jen tak nevzdávají.

Na scéně je znovu Stalin. Poražení už si neví s komunisty rady
Foto: The100.ru
Popisek: J. V. Stalin

V souvislosti s tím, že v krajských volbách výrazně uspěli komunisté, začíná rudnout i vedení krajů. Poté, co Česko získalo prvního komunistického hejtmana, Oldřicha Bubeníčka v Ústeckém kraji, rudnou i krajská zastupitelstva.

Kromě šéfování odborům kultury vzbudilo v této souvislosti pozornost třeba i první mediální prohlášení nového komunistického radního Karlovarského kraje Václava Sloupa. V negativním smyslu.

Opoziční zastupitelé a pedagogové dokonce vytvořili petice za jeho odvolání, kterou zatím podepsaly přibližně tři stovky občanů. Radní se ale nehodlá vzdát a brání se. 

Vítěz voleb je jasný. Tak o co jde?

„Pokud vím, krajské volby vyhrála v našem kraji KSČM, byl by to asi špatný signál směrem k voličům, kdyby členové KSČM neusedli v krajské radě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Václav SLoup na svoji obranu. A v projevu otevřeně hovořil třeba i o svém platu.

Jsou tak útoky proti němu součástí antikomunistické kampaně, nebo jde o výraz osobní antipatie? Podle politologa Zdeňka Zbořila nejde rozhodně o regionální záležitost.

Celé Česko proti komunistům?

"V Karlových Varech o petici nikdo ani neví, je to celostátní kampaň," řekl ParlamentnímListům.cz politolog s tím, že ti, co prohráli, tedy většinou členové a příznivci pravicových partají, musí odkazovat na stalinistickou minulost. 

"Je to výmluva, lidé nechtějí dbát na výsledky voleb," dodal Zbořil s tím, že protesty i petice považuje za vyhrocené a divné. 

Ty, které jsou vedeny proti Sloupovi, ale mohou mít i své opodstatnění. Radní si totiž rozhodně nebere servítky ani co se týče hodnocení svých politických kolegů. „V dnešní době je KSČM strana jako každá jiná – možná má výhodu oproti ostatním v tom, že ji opustili prospěcháři, kteří po roce 1989 odhodili stranické knížky, aby se za pár měsíců objevili v ODS a dalších stranách,“ řekl redakci rudý politik.

Antikomunisté? Děti komunistů

Jeho partajní kolega souhlasí. Nejen v ODS, ale i v řadě dalších partají totiž i podle něho v současnosti působí řada bývalých členů KSČ před rokem 1989. "Pamatuji sněmovní výrok pana profesora Jičínského, který řekl, že je zajímavé, že největšími antikomunisty jsou děti komunistických rodičů," uvedl pro ParlamentníListy.cz komunista.

Podle modrého poslance Waltera Bartoše jde o to, že problém mají sami komunisté. Například právě s resortem kultury.

Program - ano či ne?

"Myslím, že skutečné jádro problému je v tom, že KSČM nemá ucelenou a promyšlenou školskou politiku. Neví, jak si poradi s odborným vzděláváním, jak je financovat, jak řešit rovnost přístupu ke vzdělání a další vážné výzvy, před kterými stojí náš vzdělávací systém," řekl redakci Bartoš z ODS.

Komunistka Marta Semelová ale kontruje. "KSČM má ucelený program, který je ve prospěch občanů. To se týká i školství," uzavřela poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…