Odborníci mluví nahlas o příštím prezidentovi. A varují před fatální chybou

14.12.2012 8:21

POLITOLOGOVÉ Zvítězí zábavný, ironický a sarkastický humor Miloše Zemana nad vážností a seriózností Jana Fischera a většiny ostatních prezidentských kandidátů, kteří jsou zároveň trochu sušší a nudní? Kdyby měl Pražský hrad připadnout tomu, kdo lidi dokáže nejvíc a nejlépe pobavit, pak by měl žoviální důchodce z Vysočiny nejvyšší post v kapse. Ale chtějí lidé příštích pět let poslouchat z Pražského hradu bonmoty?

Odborníci mluví nahlas o příštím prezidentovi. A varují před fatální chybou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

„Každý styl vedení kampaně si najde svou cílovou skupinu. Lidé, kteří mají o politiku hlubší zájem, preferují spíš vážnější kampaň, jsou zaměřeni hlavně na obsah politického sdělení. Kdo je méně zainteresován na politice, spíš uslyší na to, co je politický marketink. A těch  je víc,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Herzmann. Ale upozorňuje, že to nemusí být v přímé volbě prezidenta rozhodující. „Otázkou totiž je, jestli ti méně politicky angažovaní přijdou k volbám. Nemusí to považovat za užitečné a potřebné.“

Zeman nešetří své bývalé kolegy ani soupeře v boji o křeslo prezidenta

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman si předvolební prezidentskou kampaň zjevně užívá. Z rukávu sype nejen staré osvědčené, ale už trochu otřepané bonmoty, ale přidává i zbrusu nové, kterými vtipně glosuje své soupeře i současné politiky. Třeba do nové ministryně obrany Karolíny Peake se pustil: „Zastávám konzervativní názor, že ministr obrany má vědět, jak vypadá tank“. V minulosti nešetřil svého pozdějšího  nástupce v roli šéfa strany i předsedy vlády Stanislava Grosse, když o něm prohlásil, že „hovoří-li Gross o cti, je to totéž, jako když prostitutka mluví o panenské bláně. Obojí existuje, ale u jiných“. Dnes je ještě otevřenější, podle něj byl Gross „prvním předsedou ČSSD, který byl, byť neusvědčený, zloděj“. Mírněji se strefuje do dalších prezidentských kandidátů. „Já také rád spím, ale nedělal bych to v pracovní době,“ prohlásil v narážce na ministra zahraničí a šéfa TOP 09, který se také uchází o prezidentský úřad.

Pokud půjde o levo-pravý souboj, je blíž k vítězství Zeman

Politologové si nedovolí zatím odhadnout, jestli dají voliči přednost zábavné prezidentské kampani před upjatější, ale serióznější kampaní, i když jsou přesvědčeni, že se největší boj odehraje mezi dvěma hlavními favority – politickým matadorem Milošem Zemanem a nadstranickým úředníkem Janem Fischerem. „To je těžká otázka. Klíčové bude to, v jaké atmosféře se bude odehrávat druhé kolo volby,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Ladislav Mrklas. Ale už první kolo prý může napovědět. Volba se podle něj nepovede mezi zábavnou a vážnou kampaní, ale spíš ve znamení levo-pravého soupeření, kde by byl Zeman velkým favoritem, protože představuje jasně vymezeného levicového kandidáta. V takovém případě by podle politologa Mrklase měl Miloš Zeman jako zemitý politik blíž k vítězství než Jan Fischer, který není úplně politicky vyhraněný, což by se mohlo zdát jako výhoda, ale není jisté, jestli způsob jeho komunikace bude schopen oslovit voliče pravice a středu.

<

Pokud budou chtít voliči nestranického prezidenta, větší šanci bude mít Fischer

„Ale jestli bude hlavním tématem antistranický apel, že by prezident měl být nezávislý na politických stranách, protože jsou zkorumpované a mají velké problémy, pak by měl šanci nestraník a ne úplně vyhraněný politik Jan Fischer, který by byl přitažlivý pro více voličů než Miloš Zeman jako stranicky vyhraněný politik,“ soudí Ladislav Mrklas. A v tom všem budou hrát velkou roli finance vložené do kampaní i média, která budou referovat o kandidátech a rozebírat jejich volební kampaň. „V závěru mohou sehrát klíčovou roli prezidentské debaty v televizi,“ konstatuje.

Vtip a zábavné vedení kampaně může Zemanovi přinést pár procent navíc

Politolog Jiří Pehe si myslí, že volební kampaň na voliče velký dopad nemá a usuzuje tak z popularity jednotlivých kandidátů v průzkumech veřejného mínění, která se podle něj drží na stejné úrovni. Navzdory probíhající kampani se procentuální zisky nijak radikálně nemění. „Ale vtip a zábavný styl vedení kampaně nějaké procento Miloši Zemanovi přinést může, ale lidé mají názor, který si zformulovali dlouhodobě, už v dobách, kdy byli kandidáti na politických postech,“ připustil Pehe. Lidé, kteří chtějí volit Zemana, jeho bonmoty a žoviálnost znají. Pehe je přesvědčen, že velký dopad na konečné rozhodování budou mít televizní debaty mezi kandidáty, protože se na ně bude dívat pár milionů lidí. „Jestli bude Zemanův sarkasmus a ironie výhoda, nevím. O vítězi rozhodne, kolik ve druhém kole osloví voličů jiných kandidátů, jestli přesvědčí sedmdesát, osmdesát procent lidí, kteří mu nedají hlas v l. kole, protože jim jeho styl nesedí, nebo se přikloní k někomu vážnějšímu, ale suššímu. Uvidíme, jestli voliči chtějí na Hradě člověka, který je bude zásobovat v příštích pěti letech bonmoty,“ zamýšlí se Pehe, protože ve druhém kole bude Zeman podle něj lovit mezi voliči, kteří podporovali populisty jako je Jana Bobošíková nebo Tomio Okamura. „K Fischerovi se přikloní zřejmě voliči, kteří dnes podporují Schwarzenberga nebo Dlouhého,“ dodává Pehe. Otázkou je, pro koho se rozhodnou levicoví liberálové volicí Jiřího Dienstbiera nebo Táňu Fischerovou, jestli zvítězí levicové zaměření Zemana, nebo vážnější a umírněnější styl Fischera. „Komunisté, kteří budou dělit hlasy mezi Zemana a Dienstbiera, ve druhém kole podpoří Zemana,“  sdělil ParlamentnímListům.cz.

Ani jeden z favoritů není prototypem moudrého a laskavého tatíčka

Pokud by veřejnost ráda viděla na Pražském hradě moudrého tatíčka, podle politologa Ladislava Mrklase „ani Miloš Zeman, ani Jan Fischer nejsou prototypem tatíčka nebo něčeho podobného, nedosahují kvalit T.G.Masaryka, Václava Havla a v jisté podobě Václava Klause“. Každý z nich je úplně jiným typem kandidáta, což podle Ladislava Mrklase není na škodu, jejich odlišnost může být výhodou, protože osloví různé voliče.

Podle politologů jsou Zeman a Fischer jasnými favority pro druhé kolo

Politologové téměř nepochybují o tom, že se hlavní bitva odehraje právě mezi těmito dvěma favority, kteří od počátku v průzkumech vévodí žebříčkům prezidentských kandidátů. „Zeman jako politik minulosti, Fischer jako politik současnosti,“ konstatuje Ladislav Mrklas. „A psychologický efekt průzkumů je jednoznačný, zdá se, že se oba favorité stále víc odpoutávají od zbytku kandidátů, získávají voliče, zejména ty, kteří budou volit proti jednomu z nich,“ vysvětluje Mrklas.

I podle Jiřího Pehe není pochyb, že druhé kolo ovládnou tito dva favorité. „Když se v příštích třiceti dnech nestane něco radikálního, nevidím, kdo by byl další kandidát, který by takový skok mohl udělat,“ pochybuje politolog. Myslí, že průzkumy mají tentokrát pravdu.

Ostatní kandidáti se navzájem „vybijí“, oslovují stejné nebo podobné voličské skupiny

Proč mají ostatní kandidáti oproti Zemanovi a Fischerovi o tolik menší podporu? Jsou snad méně kvalitními nebo méně populárními osobnostmi? „V každém segmentu voličů existuje několik osob kandidátů, proto dochází ke tříštění hlasů mezi jasně vyhraněnými pravicovými kandidáty Přemyslem Sobotkou, Vladimírem Dlouhým a Karlem Schwarzenbergem, zvlášť když hlasy pravice získávají také Zeman, Fischer i Vladimír Franz,“ objasňuje příčiny, proč se ostatní musí spokojit s menší podporou. „Obtížně se dá očekávat, že by někdo dosáhl na metu dvaceti procent, což bude hranice do druhého kola,“ dodává Mrklas. Na levici je podle něj situace mnohem jednodušší. „Jsou tam jen dva kandidáti a mezi Jiřím Dienstbierem a Zemanem bych sázel na Zemana. I proto, že komunističtí voliči, kteří budou hrát důležitou roli, se přikloní k Miloši Zemanovi. KSČM je nejednotná, zřejmě nedá podporu jednomu kandidátovi.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Sociolog: Definitivně rozhodnuto není, i další mají jistou šanci

Vítěze prezidentského klání si nikdo netroufá odhadnout. „Záleží i na volební účasti. Nižší volební účast by nahrávala Zemanovi, protože ho budou pravděpodobně volit disciplinovanější voličské skupiny – komunisté a starší generace. Ale ani to není žádná jistota,“ objasnil sociolog Jan Herzmann. Míní, že velké skoky v popularitě některých kandidátů, jako jsou Jiří Dienstbier nebo Karel Schwarzenberg, nejsou zcela vyloučeny, i když jsou málo pravděpodobné. „Tito pánové mají jistou, byť ne velkou šanci. Může se stát, že někdo z favoritů udělá fatální chybu, lidem se na poslední chvíli zprotiví. Určitě to není tak, že je definitivně rozhodnuto,“ dává sociolog naději i ostatním prezidentským kandidátům a jejich sympatizantům.


Nejznámější bonmoty Miloše Zemana

„Obávám se, že paní Peake na tom nebude o moc lépe, než byla paní Parkanová, a navíc ani neumí zpívat."" /exministryně Vlasta Parkanová nazpívala s Janem Vyčítalem oslavný hit na americký radar/.

„Nemyslím, že by mohl být v českém národě zvolen prezidentem někdo jiný než Čech.“  /na adresu Tomio Okamury/

„Vážím si drobnějších příspěvků, jako například JZD Hoštice, které dvacet tisíc korun určených původně na oslavu dožínek věnovalo na moji prezidentskou kampaň."

„Pokud si občané přejí, aby prezidentem byl úředník, což je úctyhodné řemeslo, nechť ho mají.“ (k Janu Fischerovi)

„Za celý svůj život jsem se nesetkal s blbějším a závistivějším stvořením, než je český novinář. Vedle tohoto blbého a závistivého stvoření ještě existuje zakomplexovaný idiot, který na některých internetových diskusích dokumentuje svoji závistivou malost nenávistí vůči všem, kteří jsou schopnější, než je on sám, což jsou téměř všichni.“

„Někteří puritánští členové ČSSD kritizovali Buzkovou pro její údajnou sexuální promiskuitu. Nejsem puritán a jen jsem s pobavením poslouchal příběhy několika kolegů, jak překonali vzdálenost mezi kunderovskou registráží, kontaktáží a konzumáží během jediného dne. Shodně s Markem Twainem bych jen dodal, že hodnota této trofeje byla poněkud devalvována četností jejich údajných výskytů.“

„Můj navrhovaný nástupce Vladimír Špidla rezolutně prohlásil, že Buzková v jeho vládě nebude, protože je to kurva. Namítl jsem, že rozhodujícím důvodem jejího negativního hodnocení by měla být její příšerná lenivost.“

„Teď jsem si nedávno při četbě starých novin připomněl Wagnerovu facku v Podsedicích (tehdejší sociálně demokratický poslanec Josef Wagner dal facku svému kolegovi Václavu Grulichovi za jeho urážlivou poznámku -pozn. red.). To byla krásná doba. To se politici fackovali, ale nenahrávali se a neodposlouchávali. Mezitím pokrok dorazil i na politickou scénu.“

Politologové jsou u nás většinou neúspěšní politici, a když se nedokázali stát skutečnými politiky, alespoň radí skutečným politikům, co by dělali oni, kdyby to uměli. Nevěřte českým politologům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…