Odborník tápe, co Zeman provede, až dokončí "Klausovy resty"

31.03.2013 15:46

POLITOLOGOVÉ Od inaugurace Miloše Zemana již uplynuly tři týdny. Podle některých se ale nechová jako správný nadstranický prezident. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly na názor několika politologů, ti však odpověděli téměř jednotně – Miloš Zeman je pouze aktivní prezident a chová se adekvátně. Zatím.

Odborník tápe, co Zeman provede, až dokončí "Klausovy resty"
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jako čestný předseda SPOZ se sám ujímá slova

Po zvolení prezidentem se Miloš Zeman setkal s několika politiky, často vrcholnými představiteli některých politických stran. To je podle profesorky Vladimíry Dvořákové zcela normální. Stejně tak s představiteli jiných významných institucí, třeba odboráři. „Rozhodně se pohybuje ve stanoveném hřišti,“ ujišťuje politoložka.

Zemanovy výroky jsou však druhá věc. Jeho činy a slova by například doporučoval oddělovat politolog Lukáš Jelínek. „Když se podíváte na jeho kroky, tak bych vyčetl spíše prezidenta aktivního, a ne aktivistického,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Prozatím podle něj akorát splácí dluhy předchozího prezidenta Václava Klause – například hledal kandidáty na ústavní soudce, což oceňuje i Dvořáková. „To jmenování soudců je v tuto chvíli profesionální. Ústavní soud musí mít takové složení, aby tam byli odborníci na různé okruhy práva,“ hodnotí politoložka.

Jelínek hovoří podobně. „Je velmi připravený, snaží se pokrýt nejrůznější oblasti práva,“ komentuje Zemanův návrh. Upozorňuje ale, že ne ve všech oblastech působí nový prezident tak jistě. Například co se týče velvyslanců, snaha jmenovat Vladimíra Remka a Livií Klausovou prý spíše připomíná „úlitbu lidem, kteří mu pomohli v kampani“.

Může se stát aktivistickým prezidentem

Podle Jelínka je teď otázkou, jak se bude Zeman chovat, až splní Klausovy „resty“. „Dá se asi očekávat, že bude mít tendence více zasahovat, až by se mohl stát aktivistickým prezidentem,“ upozorňuje.

V současnosti si prý ale počíná dobře, alespoň co se týče setkání s politiky. „Jeho schůzky s politiky, nehledě na jeho výroky, jsou celkem přirozenou, přiměřenou věcí,“ míní Jelínek.

Podle politologa Tomáše Lebedy se navíc Zeman nechová jinak, než tak, jak sliboval. Žádné hranice prezidentské funkce nepřekračuje. „Zatím určitě nikoli, chová se tak, jak říkal před volbami. Je aktivní,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Navíc, i kdyby chtěl být Zeman ve své funkci aktivističtější, činil by tak až později, ne v prvních dnech.

Jak také Lebeda upozorňuje, český prezident nemusí být nutně pasivní. „Jasně dané mantinely má prezident každé země,“ vysvětluje a uvádí hned příklad. „Rakouský prezident má obrovské pravomoci, a nikdy je nevyužívá,“ popisuje politolog. Zato francouzské hlavy státu někdy činí takové kroky, které jsou až neústavní.

Český prezident a slabý? Mýtus

Zeman nedávno připustil, že český prezident může odvolat předsedu vlády bez jakýchkoliv podmínek – umožňuje to prý extenzivní výklad ústavy. „To je mýtus některých politických komentátorů, že prezident České republiky má být slabý, protože mu to tak udává Ústava,“ varuje Lebeda.

Mezitím se už objevila kritika na Zemanovo stranění určitým partajím. Straně práv občanů – zemanovci i ČSSD vyjádřil podporu. Zato na sjezdu první jmenované varoval před některým politickým „plevelem“, například KDU-ČSL. To vzápětí rozzlobilo europoslankyni Zuzanu Roithovou. „Zrno od plevele ve společnosti oddělovali už komunisté. Označit takto část občanů z pozice prezidenta, který má být nadstranický, je nehorázné a nebezpečné pro naši demokracii,“ uvedla tehdy pro Lidovky.cz.

„Prezident by měl být nadstranický a Miloš Zeman nadstranický není. Demokracie ale není ohrožená,“ komentoval její slova politolog Jelínek pro ParlamentníListy.cz. „Myslím, že v té nadstranickosti má Miloš Zeman co dohánět, ale dohánět to nebude,“ dodal.

„Já si nemyslím, že by tímhle byla demokracie ohrožena,“ říká také Dvořáková. Pokud něco hrozí ve spojení se Zemanovou stranickostí, pak podle ní spíše negativní ovlivňování „jeho“ stran – tedy SPOZ a ČSSD. Činil to už Václav Klaus v souvislosti s ODS.

„Pohybuje se v ústavních mezích,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Dvořáková. Zemanovy výroky, to už je ale něco jiného. „Komentáře? Já bych řekla, že je to otázka vkusu. Je to otázka způsobu jednání,“ míní profesorka. „Nedá se říct, že bych z nich byla nadšená,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…