Politolog Pehe: Za čtrnáct dní si to rozdá Havel s Klausem. A hádejte, kdo vyhraje

12.01.2013 19:13

POLITOLOGOVÉ Velkou symbolickou rovinu má složení dvojice pro druhé kolo prezidentské volby. Politolog Jiří Pehe soudí, že Miloš Zeman je pokračováním Václava Klause jinými prostředky, zatímco za jeho soupeřem Karlem Schwarzenbergem se semkl bývalý tábor takzvané pravdy a lásky. Za mírného favorita však považuje pokračovatele Václava Havla, který i naplňuje tradiční obraz prezidenta-tatíčka.

Politolog Pehe: Za čtrnáct dní si to rozdá Havel s Klausem. A hádejte, kdo vyhraje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

Složení pro druhé kolo prezidentské volby nepovažuje politolog Jiří Pehe za nijak překvapivé. „V posledních týdnech byl zřetelný trend k posunu vzhůrů u Karla Schwarzenberga a Jiřího Dienstbiera, naopak směrem dolů u Jana Fischera. A ze zmíněné dvojice měl lepší kampaň Karel Schwarzenberg, navíc by bylo asi dost podivné, kdyby se ve druhém kole utkali dva levicoví kandidáti,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe, že soupeřem vítězného Miloše Zemana bude za dva týdny právě Karel Schwarzenberg.

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 po oznámení výsledků prvního kola prohlásil, že ve druhém kole půjde o souboj politické minulosti v podání Miloše Zemana a budoucnosti, kterou představuje naopak on. „S tím souhlasím. Miloš Zeman je jakési pokračování Václava Klause jinými prostředky a Karel Schwarzenberg je pokračování Václava Havla jinými prostředky. Je to obrovská symbolická rovina, jakýsi střet sil, které doteď reprezentoval Václav Klaus, a toho bývalého tábora takzvané pravdy a lásky, která se semkla za Karlem Schwarzenbergem,“ říká Jiří Pehe.

Schwarzenberg naplňuje obraz prezidenta-tatíčka

Karlu Schwarzenbergovi podle politologa pomohla podpora významných osobností, ale i to, že je sice předsedou vládní strany a místopředsedou kabinetu, ale zároveň neměl úplně image politika, který je spojován s antisociálními reformami, a tím vším, co je tu momentálně tak velice nepopulární. „Lidé ho nevnímají jako těsně spojeného s TOP 09, i když je jejím předsedou, spíše tu stranu vnímají jako dílo Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga jen jako jakéhosi symbolického předsedu té strany,“ domnívá se Jiří Pehe.

„Důležitou roli hraje také to, co je pro Čechy obecně velmi důležité. A sice to, že Karel Schwarzenberg naplňuje možná nejlépe ze všech kandidátů takový ten obraz prezidenta-tatíčka. Tedy staršího pána, který umí vystupovat v zahraničí, umí jazyky a má v sobě určitou nonšalanci a moudrost,“ vysvětluje politolog, jenž očekává, že ve druhém kole se voliči Jana Fischera přesunou ke Karlu Schwarzenbergovi, zatímco nad stoupenci Jiřího Dienstbiera visí otazník.

Sobotkův propad je důkazem děsivé hloubky krize ODS

„Ti volili nalevo, ale zároveň proti Miloši Zemanovi. Bude důležité, zda překousnou, že je Karel Schwarzenberg spíše pravicový kandidát a podpoří ho. Myslím si, že to bude dosti těsné. Ale když bych si posčítal procenta všech kandidátů a předpokládal bych, že zhruba stejný počet voličů přijde do druhého kola, tak bych v tomto okamžiku dával větší šance spíše Karlu Schwarzenbergovi,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Ze tří stranických kandidátů propadl jen Přemysl Sobotka z ODS, který nezískal ani 2,5 procenta hlasů. „To ukazuje na dnes už děsivou hloubku krize v ODS. Jestliže její stranický kandidát není schopen získat ani tři procenta hlasů, tak to znamená, že se její voliči buď vůbec neobtěžovali přijít, protože pro ně nebyl inspirativní, nebo hlasovali pro někoho jiného,“ podotýká politolog k výsledku prezidentského kandidáta nejsilnější vládní strany.

K volbám možná nepřišli voliči ODS a KSČM

„Ale především to znamená, že strana je skutečně ve velké krizi. V tomto smyslu je na tom sociální demokracie mnohem lépe, protože i když její kandidát nebude ve druhém kole, tak přece jenom uhrál velmi slušný výsledek. Naopak v ODS by mělo po všech těch katastrofálních volebních výsledcích ať už v senátních, krajských a teď i prezidentských dojít k zamyšlení,“ myslí si Jiří Pehe.

Samotnou účast v úvodním kole historicky první prezidentské volby považuje za slušnou, přesto čekal, že přiláká místo 61,3 procenta až 80 procent. „Možná se ukazuje, že pole kandidátů nebylo tak silné, aby přilákalo víc lidí jít volit. A svou roli mohli sehrát i voliči dvou silných stran. Jedna z nich, KSČM, svého kandidáta vůbec nepostavila, druhá ODS zase takového, že její stoupence k volbě neinspiroval. Kdybychom sečetli voličstvo těchto dvou stran, což je dvacet, třicet procent, tak bychom možná našli důvod, proč nebyla účast 80 až 90 procent,“ uzavírá politolog Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…