Politolog o budoucnosti pravice a velikém štěstí TOP 09

27.02.2013 11:33

Vladimír Prorok je docentem na katedře politologie Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE). ParlamentnímListům.cz vysvětlil, proč jsou restituce, legitimita vlády i úvahy o jejím odvolání prezidentem spíše otázkou dobrých mravů a cti. A připomněl, že lidé z následků činnosti vlády obviňují hlavně ODS - přitom klíčové resorty drží TOP 09, která dokázala "vypreparovat" Karla Schwarzenberga jako čestného a nezávislého člověka.

Politolog o budoucnosti pravice a velikém štěstí TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Hodně záleží na složení Ústavního soudu. Jestli mě paměť neklame, tak některé z jeho soudců jmenoval ještě Václav Havel a posléze Václav Klaus. Jde o výklad práva a myslím, že mezi nimi není vždy shoda. Premiér Nečas sice říká, že tam není žádný problém, ale nejsem právník, takže to nedokáži posoudit.

Sociální demokraté podali návrh na předběžné opatření, aby se zastavila výplata peněz než rozhodne Ústavní soud, zda je zákon o církevních restitucích v souladu s Ústavou, či nikoliv. A přesto, že jde o záležitost naléhavou, protože jsou ve hře desítky a stovky miliard, Ústavní soud, jak se zdá, má na to dost času.

Tady jde o to, zda je to otázka práva, nebo otázka zájmu. Navíc, jsou mezi nimi rozpory, takže každý z nich to právo interpretuje jinak. Je to choulostivá věc, takže zda nemají odvahu, nebo jsou tam vyvíjené tlaky, toto opravdu nemohu posoudit.

Není ojedinělý názor, že církev tímto velmi urychleným vymáháním majetku sice získá peníze a nemovitosti, ale na dlouhá léta si u tohoto národa poškodí tvář.

Když se podíváme na počet věřících, tak se před 20 lety tvrdilo, že je v tehdejší České republice 35 procent věřících. Podle posledních amerických průzkumů vychází, že je jich 15 procent. Takže za těch 20 let je to obrovský pád. Je tedy otázka, zda si snaží tímto získáním majetku zajistit příjmy, které nemají od věřících, nebo to, co tvrdí někteří církevní představitelé, že církev potřebuje prostředky k tomu, aby mohla zahájit masovou evangelizaci.

Masová evangelizace? Promiňte, ale to už vypadá skoro jako hromadný nábor před 30 lety a více. Opravdu myslíte, že je to otázka peněz? Může mít takový projekt v české kotlině vůbec šanci?

No, tak to tam zaznívá… Oni říkají, že potřebují tu činnost rozvíjet a k tomu potřebujete finance.

Ale Ježíš, pokud vím, chodil bos a stoupenců měl hodně…

Rozdíl je v tom, že Ježíš vlastně říkal, že ten, kdo chce jít s ním, tak musí všechno prodat, ale později už ta církev bosa opravdu nechodila.

Myslím, že Jan Hus si to dovolil kritizovat, a jak dopadl? Nemáte obavy?

Jan Hus měl smůlu, že katolická církev se v té době snažila překonat Velké schizma a on to vlastně nabourával tím, že měl ještě další jiný názor. Když to řeknu s nadsázkou, tak byl v nesprávný čas na nesprávném místě. No a pak z toho v důsledku vzniklo husitské hnutí.

To už zní hodně bojovně. Vraťme se raději k pokojnější době současné. V politických kuloárech zaznívají úvahy, že by mohl Miloš Zeman, v okamžiku, kdy složí prezidentský slib, skutečně odvolat Nečasovu vládu, což vyvolalo u premiéra značnou nevoli. Co myslíte, že by bylo lepší pro český národ?

Jestli si dobře vzpomínám, tak Miloš Zeman avizoval, že tato vláda nemá podporu veřejnosti, jinými slovy, že by měla přestat vládnout. Pak ale, když někdo už začal konkrétně hledat tu klauzuli v Ústavě, která by mu to umožnila, Zeman se od toho distancoval, že je to příliš extensivní pojetí této věci. Jinými slovy, zřejmě si uvědomil, že by to nebylo tak úplně korektní, takže mám pocit, že by do toho asi nešel. 

Ta vláda nemá legitimitu z hlediska veřejného mínění, jinými slovy, je otázka, zda by vůbec měla dělat ještě nějaká razantní opatření. Jenže, samozřejmě politika není o cti, ale o zájmech. A pokud někomu hrozí, že se jeho zájmy neprosadí, tak udělá vše proto, aby je prosadil.

Takže, jinými slovy, myslíte, že ta vláda bude vládnout, i kdyby měla jen čtyřprocentní podporu…

Zde je velký rozdíl mezi legalitou a legitimitou. Legalita je vlastně o dodržování zákona a to už si rozhodl i Ústavní soud, že si pravicoví lídři prosadili, že tu moc mají. Otázka legitimity se ale dá vnímat dvojím způsobem. Buďto je to otázka veřejných procedur, a pak jde o to, zda kladete důraz na volební proceduru, kterou prošli, anebo akcentujete to, že oni ve volbách něco slíbili, a teď jdou proti tomu, takže to pak nemá tu legitimitu.

Je to zkrátka o tom, zda jde jen o tu volební proceduru, anebo o to, že volby jsou nějakým závazkem a oni ho porušili. Protože jejich zákony jsou v rozporu s tím, co slibovali. Je pochopitelné, že oni mohou argumentovat tím, že se změnily podmínky, ale pak je tu protiargument – ať ty kroky nedělají. Takže pokles důvěry je jednoznačný. A pak je tu druhá interpretace legitimity, a to, že je to otázka veřejného mínění. A z tohoto hlediska veřejné mínění vnímá, že všechny pravicové strany si hrají do ruky, když jsou ve vládě.

A teď ty vládní strany prohrávají všechny volby poslední doby, takže z tohoto hlediska už nemají legitimitu. Když už jim veřejnost tímto dává najevo, že už je nechce, tak jak mohou vládnout?

To by se ale museli naši lidé zvednout…

Ano, tak jako v Bulharsku, kde tu vládu skutečně sundali.

Myslíte, že je to našim lidem jedno? Proč mlčí?

Neřekl bych, že je jim to úplně jedno, ale každý národ má svou mentalitu. Bulhaři, jako jižní, temperamentnější mentalita, jdou hned do ulic. To je stejné, jako Italové, Řekové, nebo dokonce Poláci. Kdežto Češi, ti si o tom myslí své, jdou do hospody, tam si postěžují, tam svrhnou vládu, ale když by měli jít do ulic, tak jsou velmi opatrní. Jak říkávám, oni vyjdou do ulic jednou za dvacet let, což už tedy, zdá se, prošvihli.

Takže myslíte, že už za ten rok a půl lidé do ulic nevyjdou?

Ale to je klidně možné, protože se může radikálně zhoršit situace. Není vyloučeno, že sem dorazí ta druhá vlna krize, takže lidé už nebudou mít co ztratit a kam sáhnout. Pak mohou do těch ulic vyjít.

V souvislosti s možným zhoršením situace je tu jeden téměř paradoxní jev. Zatímco ODS neustále ztrácí na preferencích, TOP 09 dokonce posiluje. Nepřijde Vám to zvláštní?

Problém je v tom, že ODS ztratila jakoukoli věrohodnost u svých voličů, takže pravicový volič hledá nějakou reprezentaci a TOP 09 je pro ně jediná alternativa. Řekl bych, že teď tam nějaký nárůst je, ale další už podle mého asi nebude.

Takže TOP 09 pravici nezachrání. Navíc, kdyby odešel Karel Schwarzenberg, tak je otázka, zda najdou podobného charismatického vůdce, aby dokázal tu TOP 09 nějakým způsobem představit. Kdyby Karel Schwarzenberg odešel, tak oni v tuto chvíli ztrácejí všechno.

A pan ministr Kalousek se Vám nezdá dostatečně charismatický?

No, on je spíše ta šedá eminence. A charisma nijak velké nemá. On vlastně prohrál všechno, co mohl. Co si pamatuji z veřejných průzkumů, tak na čelních místech opravdu nikdy nebyl. On je spíše tím, kdo tahá za provázky a potřebuje někoho, kdo bude tím, koho bude moct tahat za ty provázky. No a to je dnes Schwarzenberg.

Přesto, drtivá většina zákonů, které bezprostředně ovlivňují život lidí, ať už sociální, zdravotní nebo i daňové, jsou z dílen ministrů TOP 09, ne ODS…

Jistě, ale zde musíte počítat s názorem veřejnosti. Lidé mají představu, že za všechno může ODS a ta strana jde dolů. Podle mého si lidé ani příliš neuvědomují, v takových souvislostech, kdo má jaká ministerstva. To je pod rozlišovací schopností řadových občanů. ODS jde dolů a Schwarzenberg je čistý, čestný a je skutečně jedinou naději pro pravici. Protože on vždycky podpořil pravicovou vládu.

Shrneme-li to, dalo by se říct, že pravicový volič je zoufalý. Koho ještě může volit? Vždyť už tam nikdo není.

Jak dlouho, myslíte, že si TOP 09 ty zvýšené preference udrží?

Tam je zajímavé, že v době prezidentské volby TOP 09 „vypreparovala“ Karla Schwarzenberga z toho reálného prostředí, kde on vlastně fungoval. Zabralo to především na mládež, která nemá zkušenost a povědomí o těch marketingových tricích, které tam byly použity. K tomu připojte stoupence Václava Havla, kteří knížete vnímají jako jeho pokračovatele. I z řady dalších důvodů mám ale pochybnost, že to má TOP 09 v preferencích na dlouho. Ta pravice potřebuje onoho „někoho“, za kým by mohla jít.

Zároveň je to ale otázka, do jaké míry ty průzkumy odpovídají realitě. Mám pocit, že se s tím čím dál více manipuluje. U většiny stranických preferencí jsou zároveň připojeny modely. Jakmile přestanou dělat modely, tak se najednou prudce snižují procenta pro komunisty. Nicméně i u těch modelů je důležité, jak se přepočítávají, což je kuchyň každé té agentury. Je tedy skutečně otázka, do jaké míry lze tyto průzkumy srovnávat s realitou. Protože realita je pouze jedna – volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…