Politolog o tom, co by se stalo, kdyby Kalouskův řev nevyšel na prázdno

21.07.2013 14:30

POLITOLOGOVÉ Za výkřiky Miroslava Kalouska o ohrožení demokracie, které místopředseda TOP 09 v posledních dnech opakuje jako kolovrátek, může být jednoduše úzkost a strach. Možná jde ale jen o účelovou rétoriku pro voliče, která je však podle námi osloveného politologa zcela mimo mísu.

Politolog o tom, co by se stalo, kdyby Kalouskův řev nevyšel na prázdno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Stejně jako pomyslné přetahování, zda větším iniciátorem putinovských praktik je prezident nebo Kalousek. Na takové hlášky by si prý měl každý dát opravdu pozor.

Smysl má spíše zamyslet se nad tím, proč exministr financí takovými výkřiky v posledních dnech jen oplývá. Podle politologa Jana Bureše se zdá, že hlavním důvodem je strach. „Největší obavu má zřejmě z toho, že nebude-li mít pravice vládu pod kontrolou, bude pokračovat vyšetřování kauz, které se nyní rozjelo a mohlo by se dotknout právě i jeho,“ míní, avšak dodává, že se o tom špatně spekuluje, protože důkazy nebo podrobnější informace žádné nemáme. „Do hlavy mu nevidíme,“ podotýká.

Je to účelový řev někoho, kdo hází kamenem, aniž by byl bez viny

Miroslav Kalousek se hesly o útoku na demokratický systém nezaštiťuje poprvé. Podobné výkřiky skloňoval mimo jiné vehementně například i loni v souvislosti s děním kolem Holešovské výzvy. Jeho křik poté, co o ní mluvil jako o útoku na demokracii s vizemi nových pořádků, s nimiž přišel už Adolf Hitler, komentoval například senátor Jaroslav Doubrava. „Kalousek nenávidí demokracii, podobně jako Hitler. Chce jenom vládu. Každý si vezme tolik moci, kolik mu dovolíme,“ reagoval na Kalouska, jehož chování mu připadalo téměř fašistické, když lidi kolem Holešovské výzvy kritizoval za jejich touhu po spravedlivém řádu.

Důvod Kalouskova tehdejšího hněvu byl sice jiný než dnes, rétorika ovšem stejná. „TOPka se dlouhodobě prezentuje jako strana, která hájí konzervativní principy a do nich patří i přísnější dodržování ústavního práva. Já si ale myslím, že z jeho strany jsou tyto výroky účelové, protože když vláda fungovala, tak v mnoha příkladech při prosazování svým zájmů a zákonů v Parlamentu se také příliš neobtěžovala dodržovat některé parlamentní procedury. Například při schvalování církevních restitucí, kdy na to opoziční poslanci upozorňovali,“ připomíná Jan Bureš a opakuje, že podle něj jde ze strany Kalouska o účelové snahy.

Tahle rétorika voliče nezaujme. A na Zemanovu protiústavnost ještě čekejme…

Navíc většina voličů podle politologa jen zběžně rozumí termínům z Ústavy. Proto je Miroslav Kalousek sotva výrazněji oslní výkřiky o ohrožení české parlamentní demokracie, myslí si. „Obávám se, že většina voličů Ústavě a ústavním pravidlům moc nerozumí. Že by je to vybudilo k nějaké aktivnější podpoře TOP 09, to se mi tedy nezdá,“ brzdí pomyslně Kalouskům nabroušený jazyk.

Zrovna kupříkladu prezident Zeman, kterého Kalousek osočuje z autoritářského režimu, podle politologa zatím nic protiústavního neudělal. „To, co zatím prezident udělal, je, že jmenoval vládu, která nebyla dohodnutá politickými stranami. To je všechno. Pokud ona vláda nedostane důvěru, tak se teprve ukáže, zda se Miloš Zeman hodlá chovat protiústavně nebo ne. Pokud bude vyjednávat se stranami a bude jmenovat vládu s nadějí na úspěch ve sněmovně, tak se to vrátí do původních kolejí,“ říká Jan Bureš, ale netroufá si odhadnout, jak se nakonec opravdu hlava státu zachová.

Putinovský režim z úst Kalouska? To bych ještě pochopil

Jazykově mnohem barvitější metaforou, než kterými „hrozí“ Miroslav Kalousek, je přirovnávání, které tento týden zveřejnil moderátor Jan Kraus: Kalouskovo varování k ochraně demokracie komentoval s tím, že je to spíše sám Kalousek a nikoli prezident, kdo tady zavedl napůl putinovský režim. „Kalousek řve, že ho zavádí Zeman. Poloputinovský režim už tu nejen s Kalouskem máme, ale on sám je jeho spolutvůrce,“ napsal přímo Kraus.

Na tak horké řečnické obraty bychom si ale rovněž měli podle politologa Bureše radši dát pozor. Krausovým emociálně zaujatým slovům nedává rozhodně za pravdu. „To mi celé připadá postavené na hlavu. Že se používá nějaká rétorika typu putinovský režim z úst Kalouska, to bych ještě pochopil. Je to nějaké řečnictví ve vztahu k voličům. Putinovské Rusko má samozřejmě charakter režimu, který demokratický není. Ale zrovna v tomhle bych byl velmi opatrný,“ zdvihá Jan Bureš prst před neuváženými hláškami ať Krause, tak Kalouska, a doporučuje více racionality než emocionality. „Navíc u Krause nikdy nepoznáte, kdy svůj názor myslí vážně a kdy se jen snaží bavit veřejnost a zaujmout ji neotřelými a originálními názory,“ zmiňuje, s čím je u Jana Krause – na rozdíl od politika - mimo jiné nutné počítat.

Jak diktátorovi utnout tipec

Pestrý slovník ne vždy skutečně koresponduje s tím, co mají lidé skutečně v aktuální atmosféře společnosti čekat. „Nevykresluje se realita skutečně pravdivě, protože tady žádný putinovský režim není a ani nehrozí. Putin v Rusku má pod kontrolou média, justici, spravedlnost a tak dál, a není tam možná žádná alternativní kritika moci. Kdežto u nás, kdyby se Zeman začal chovat nějakým způsobem autoritativně nebo dokonce diktátorsky, tak ho okamžitě semelou média, stejně tak opoziční politické strany a byl by zastaven,“ myslí si politolog Jan Bureš a zdůvodňuje tím, že u nás, na rozdíl od Ruska, kontrolní mechanismy fungují.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…