Politologové ukázali nešťastnou Fischerovu chybu, z které těží Zeman

01.09.2012 20:30

POLITOLOGOVÉ Průzkumy veřejného mínění o šancích prezidentských kandidátů už dlouhodobě zaznamenávají nástup Miloše Zemana, který neustále snižuje náskok, který na něj měl původně Jan Fischer. ParlamentníListy.cz zjišťovaly názory politologů i předsedy SPOZ Vratislava Mynáře.

Politologové ukázali nešťastnou Fischerovu chybu, z které těží Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Průzkum společnosti „Factum research“ ukázal, že oba prezidentské rivaly – Fischera a Zemana, dělí pouhé 1,4 procenta. Stoupá tak obliba Miloše Zemana, nebo naopak klesá podpora Jana Fischera? Odpověď hledaly ParlamentníListy.cz u politologů Oskara Krejčího a Zdenka Zbořila.

Veřejnost si začala tříbit názory, proto se nůžky mezi Fischerem a Zemanem svírají

„Ten proces je vcelku přirozený,“ říká pro ParlamentníListy.cz známý politolog Oskar Krejčí. Připomněl, že v jakékoliv soutěži se z druhého místa útočí podstatně snáz, než se obhajuje místo první. Teprve nyní se podle něj tříbí názory veřejnosti. Zatímco před tím to byly spíše individuální názory, nyní se daly do pohybu větší celky. „Nyní už se dávají do pohybu skupinové nálady.“

Skutečnost, že Miloš Zeman se snaží co nejvíce setkávat s lidmi, je podle Krejčího také dlouhodobě vlastní právě Zemanovi. „Lidé o něm vědí, že to není typicky kravatový politik.,“ dodává politolog. To si prý Miloš Zeman přinesl ještě z předlistopadového období. „Myslím, že je tu více faktorů, které mu mohou pomoct dosáhnout úspěchu,“ dodává Krejčí.

Zeman je pro lidi čitelný, znají ho

Ve volbě prezidenta, v níž Miloš Zeman prohrál, protože mu někteří zákonodárci sociální demokracie odepřeli své hlasy, přestože byl oficiálním kandidátem ČSSD, na rozdíl od Václava Klause, vynechal Zeman během svých jednání komunistický poslanecký klub. Co nyní, bude se ucházet o přízeň komunistických voličů? „Kterýkoliv kandidát, který by dal najevo, že se ho určitá část společnosti netýká, by rozhodně neudělal dobře. Prezident je prezidentem všech občanů a musí jednat s každým, kdo ctí zákony,“ říká pro ParlamentníListy.cz Oskar Krejčí.

Za hlavní cíl a pozitivum Zemanovy kampaně považuje Krejčí sjednocení levicového elektorátu. „Také proto potřebuje podporu komunistů. Je ale otázka, zda se mu ji podaří získat,“ konstatuje Oskar Krejčí. „Buďto ji získá živelně, nebo na základě vlastní aktivity,“ dodává. Podle osobního předpokladu profesora Krejčího to bude kombinace obou zmíněných prvků.

Pokud jde o stoupající Zemanovy preference, je Oskar Krejčí navíc přesvědčen, že budou mít trvalý trend. „Lidé ho znají a je pro ně čitelný,“ říká profesor Oskar Krejčí pro ParlamentníListy.cz.

Fischer zahájil nešťastnou kampaň. Dříve šanci měl, nyní ji ztrácí

Jiný známý politolog, prorektor Vysoké školy politických a společenských věd v Kolíně, je přesvědčen, že značný podíl na snížení náskoku Jana Fischera a dalších kandidátů vůči Miloši Zemanovi mají „na svědomí“ Zemanovi protikandidáti. „Podle mne je to jejich neschopnost a nebojím se říct, že i vysloveně nešťastná kampaň pana Fischera,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Podle známého politologa měl Fischer šanci, když proti němu stáli kandidáti, jako je například Přemysl Sobotka za ODS. „Prostě, když měl soupeře z těch ‚profláknutých‘ politických stran,“ dodává Zbořil. V této souvislosti jmenoval zejména ODS a ČSSD, které jsou podle něj dvěma stranami „mince nepopularity“. Jak dodává, tehdy měl ještě Fischer šanci.

„Pak se ale pan Fischer dal do boje sám, bez podpory politické strany, což je samozřejmě možné, ale dost obtížné," říká politolog. Pokud ovšem není například tak potetovaný, jako je pan doktor Franz,“ zasmál se Zbořil. „Nebo není nějak podobně kuriózní,“ dodává.

Ze Zemana se stává barvitější kandidát. A má smysl pro humor

„Zdá se, že Miloš Zeman, protože ho lidé znají, vědí, co od něho mohou očekávat dobrého i špatného, najednou se stává barvitějším a přijatelnějším kandidátem, než byl před třemi – čtyřmi měsíci," analyzuje situaci Zdeněk Zbořil. 

Nezapomínal by prý ale na to, že úroveň voličů, kteří se chtějí přímé volby zúčastnit, a kteří se ujednotili pod určitým mediálním nátlakem, mají stále ještě dost nízké povědomí o průběhu volby. „Všimněte si, stále ještě v průzkumech figuruje pan profesor Švejnar se 14 procenty, přestože už všichni vědí o jeho rozhodnutí, že nebude kandidovat. Ty veřejné průzkumy veřejné mínění neodráží, ale vlastně vytváří,“ říká Zbořil. „A navíc, má smysl pro humor,“ dodává.

Vytvořme pro politiky tábory pro „práce se štítící“

Jak říká, byl by osobně rád, kdyby se objevila tvář poněkud mladší, která by nebyla spojena s politickou scénou posledních 20 let. Připomněl komentář ze sociální sítě FB, kde někdo napsal, že by prezidentem neměl být volen nikdo, kdo byl v posledních 20 letech prezidentem, předsedou vlády, ministrem, náměstkem ministra, poslancem nebo senátorem. „A ještě tam byla douška, že by pro takové měly být zřízeny speciální tábory pro ‚práce se štítící’,“ připomněl Zbořil.

Jak sám přiznává, takzvaní lidé bez minulosti jsou také určitým nebezpečím. „Toto je ale reakce z internetu, a to není radno přehlížet,“ konstatuje. Je to podle něj reakce zoufalství, stejně jako bylo ono volební „kroužkování“, kdy se do sněmovny dostali lidé z konce kandidátky, ale jak se ukázalo, velmi rychle se „zadaptovali“ na tradiční poměry. „Je to zatažení za záchrannou brzdu, s tím, že další dva roky to budeme odbrzďovat,“ pokračuje politolog.

Osobnost podobná Zemanovi v této zemi není

Podle předsedy SPOZ Vratislava Mynáře je trvalý postup Miloše Zemana jak dílem jeho podpůrných týmů, tak i špatnou kampaní jeho soupeřů. „Miloš Zeman je podle mne osobnost, které se v naší zemi hned tak někdo rovnat nemůže,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda SPOZ.

Jak říká, Miloš Zeman má svou zcela čitelnou politickou dráhu a činnost obou politiků na prvních místech – Fischera a Zemana - se prostě nedá srovnat. „Ano, tito dva se vypracovali jako silní favorité oproti jiným.

Kromě Zemana a Fischera ostatní kandidáti na 50 tisíc podpisů prý těžko dosáhnou

U těch ostatních se domnívám, že budou jen těžko dosahovat vůbec oněch potřebných 50 tisíc podpisů,“ dodává Mynář. Právě tam podle něj nastane to první síto.

„Vím, že hlavní váhu má v tomto případě osobnost Miloše Zemana, ale věřím, že jsme svou prací na petici i na přípravě volební kampaně také svým dílem přispěli,“ konstatuje Vratislav Mynář. To nejdůležitější podle něj je, že to volební tým dělá ze skutečného přesvědčení, že je Miloš Zeman opravdu tím nejlepším kandidátem pro svou zem. „Děláme to s přesvědčením a s láskou, no, a když pracujete v tomto rozměru, řekl bych, že se to prostě musí podařit,“ říká na závěr Vratislav Mynář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…