Politologové vzkázali TOP 09 krutou pravdu: Odchod Schwarzenberga vás srazí

05.11.2013 20:14

POLITOLOGOVÉ Donedávna vládní TOP 09 může v opozičních lavicích získat dřívější podporu, pro příští volby ji ale může oslabit pravděpodobný odchod Karla Schwarzenberga z čela strany. TOP 09 by tak přišla o magnet na mladé voliče, jímž se předpokládaný nástupce Miroslav Kalousek může jen stěží stát. Navíc jí může po svém kongresu začít šlapat na paty ODS.

Politologové vzkázali TOP 09 krutou pravdu: Odchod Schwarzenberga vás srazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Čtvrtou nejsilnější stranu z předčasných voleb TOP 09 čeká na nějakou dobu nejspíš opoziční role. Dá se ale předpokládat, že její útoky na předpokládaný vládní triumvirát ČSSD, ANO a KDU-ČSL jí začnou přinášet politické body a strana začne v popularitě zase stoupat. „Určitě může. Je typické, že opoziční strany si zlepšují své pozice a těší se větší podpoře, než tomu bylo při posledních volbách. Tak nevidím důvod, proč by si nemohla polepšit i TOP 09,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jakub Charvát, politolog z Metropolitní univerzity Praha.

Roli v tom může sehrát i postoj budoucí vlády k církevním restitucím. „Minimálně dvě strany z toho triumvirátu mají tendenci s tím něco udělat a je otázka, do jaké míry tomu bude KDU-ČSL bránit. Církevní restituce sice nemají většinovou podporu, ale i tak je ve společnosti silná skupina, u níž církevní restituce podporu mají. Může to být část voličů KDU-ČSL a v případě, že by se s tím něco dělo a KDU-ČSL by byla součástí vlády, která s tím něco dělala, tak by to ve svém důsledku mohlo vést k tomu, že TOP 09 tuhle část elektorátu přetáhne,“ upozorňuje Jakub Charvát.

Preference TOP 09 by v opozici měly růst

Politolog z Vysoké školy CEVRO Institut Petr Sokol dává stejnou šanci i ODS. „To platí pro obě pravicové strany, pokud se ocitnou v opozici, tak to vůči vládě, ve které bude sedět Babišova strana, bude výhodná startovní pozice. Pokud budou dělat dobře svoji opoziční politiku a projdou nějakou obměnou, tak by jejich preference mohly zase začít růst. To je standardní pravidlo pro opoziční strany, i když jsme teď viděli u ČSSD, že ne vždy se to dotáhne do konce. Ale minimálně v průběhu funkčního období to platí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

Ve srovnání s volbami v roce 2010 přišla TOP 09 o téměř pět procent voličů. „To vládní angažmá určitě přispělo k tomu, že TOP 09 spadla na těch necelých 12 procent. Ale jestli to je její dno, nebo pokles může pokračovat, bude záležet na tom, jak se bude chovat v opozici. Dá se předpokládat, že dojde k určitému přesunu voličů od levice k pravici, i když v posledních volbách to hraní si na pravici a na levici úplně neplatilo,“ poznamenává Jakub Charvát.

Odchodem Schwarzenberga by strana mohla přijít o mladé voliče

Petr Sokol vidí voličské dno TOP 09 až někde pod pěti procenty. „Pravicový volič bude mít po případném ustavení vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL dvě možnosti. Buď uvěří tomu, že Babišovo hnutí je pravicové a pak i ty zbytky voličů, které zůstaly u TOP 09 a ODS, přejdou k ANO. Nebo se naopak část pravicových voličů ANO začne vracet k těmto dvěma stranám. Je také otázka, jak dlouho ještě bude v aktivní politice pan Schwarzenberg. Ve chvíli, kdy odejde, tak z těch 12 procent mohou voliči začít také ubývat,“ myslí si Petr Sokol.

A Karel Schwarzenberg už také v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že do příštích voleb, pokud by nebyly předčasné, by už TOP 09 nevedl. „To by znamenalo, že strana by najednou neměla v čele velmi silnou osobnost, která má potenciál přilákat zejména mladé voliče. Pokud by se stal nástupcem Miroslav Kalousek, tak asi nebude úplně mít ten potenciál mladé voliče oslovit způsobem, jakým to dělal Karel Schwarzenberg,“ míní Jakub Charvát.

Kalousek se může stát lídrem nebabišovské pravice

TOP 09 by ztratila to, co jí v posledních volbách pomohlo stát se silnější než ODS. „Šlo o zvláštní prodejní artikl v podobě oblíbené osobnosti minimálně na pravé části politického spektra a části středu. Oslabilo by to TOP 09 v případném souboji s ODS o to, kdo bude hlavní opoziční stranou. Pan Kalousek ho může jako lídr do určité míry nahradit, ale má k tomu zase spoustu minusů. Ale v opozici by mohla i tak růst. Ostatně viděli jsme to na ČSSD, že i s bezbarvým předsedou, jako je Bohuslav Sobotka, nějakou dobu v opozici rostla,“ podotýká Petr Sokol.

Miroslav Kalousek už přiznal, že by se o uvolněný post předsedy ucházel. Veřejnost by navíc mohla pozapomenout na jeho dlouhá léta v čele resortu financí a jeho pověst jednoho z nejméně oblíbených politiků v zemi by mohla poněkud vyblednout. „Roky v opozici by mu mohly pomoci, protože je velmi dobrý rétor a jeho opoziční šlehy mohou být poměrně účinné, viditelné a diskutovatelné. Dnes není žádný ideální kandidát na lídra nebabišovské pravice, a tak to může zbýt na Kalouska. Politickým typem nemá k roli opozičního vůdce daleko,“ domnívá se Petr Sokol.

Naštvaní voliči svou zlobu přesměrují na novou vládu

Možná ale ani opoziční očistná lázeň prvnímu místopředsedovi TOP 09 nepomůže. „Lidé už mají Miroslava Kalouska tak zadřeného pod kůží, že ani to, že v opozici nebude tolik na očích, nepřispěje k tomu, aby jeho obliba nějak výrazně narostla. Na druhou stranu je otázka, do jaké míry bude méně na očích. Z opozičních lavic může být hodně aktivní a viditelný. A předpokládám, že to bude pozice, kterou bude Miroslav Kalousek zastávat v dalším období,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jakub Charvát.

TOP 09 stejně jako ČSSD či ODS podle povolebních analýz připravilo o dost voličů hnutí ANO. Teď se role obrátí a TOP 09 může být nemilosrdným kritikem kroků představitelů ANO, pokud kývnou na účast ve vládě. „Návrat k TOP 09 by mohl nastat už jen proto, že ANO bude ve vládě a bude dělat nějaká opatření, jež se voličům, kteří dříve volili TOP 09 a dnes ANO, nebudou úplně zamlouvat,“ má jasno Jakub Charvát.

Když se ODS očistí, může rivala zase trumfnout

„Část naštvaných voličů může být zase brzy naštvána na ty nové vládní strany. A jak budou hledat alternativy, tak se může jak přes kopírák opakovat to, co se dělo teď. Po čase se zapomene, že TOP 09 byla ve vládě a jak budou voliči hledat alternativu vůči vládě vzešlé z letošních voleb, tak bude na opozičních stranách, jak tuto šanci dovedou využít. Ale vůbec nevíme, jakou politiku bude dělat pan Babiš a jeho hnutí ANO. Mohou zvolit jak cestu Berlusconiho, to znamená vybudovat velkou pravicovou stranu, nebo mohou zůstat populisty a brát voliče, co se namanou,“ poukazuje Petr Sokol.

TOP 09 ale nečeká jen souboj s předpokládanou vládní garniturou, ale nejspíš i střet s ODS jako největším konkurentem na pravici. „Poměr mezi nimi se může otočit zpátky. Otázka je ale, co udělá ODS sama se sebou. To je asi základ toho, jak to dopadne. Když se ODS dokáže nějakým způsobem očistit, začne působit jako důvěryhodnější strana. Elektorát TOP 09 je velmi omezený, zatímco ODS tím, že bude blíž ke středu než TOP 09, má šanci oslovit širší škálu voličů,“ myslí si politolog Jakub Charvát.

Kongres rozhodne, co se bude dít na pravici

Budoucnost TOP 09 tak může hodně záviset na tom, čím si v nejbližší době projde ODS. „Základ je, že si to ODS musí vyřešit sama u sebe. A pokud se jí to podaří, tak má určitě potenciál na to, aby se stala znovu tou nejsilnější pravicovou politickou stranu. Ale záleží na tom, jak se ODS vypořádá se situací, do jaké se dostala nejenom po posledních volbách, ale už předtím. A jestli už konečně dojde k nějaké reflexi toho, jak společnost vnímá ODS, nebo jestli se bude pokračovat v trendu, který jsme viděli v posledních letech, kdy k žádné reflexi ze strany ODS nedocházelo,“ dodává Jakub Charvát.

Mnohé napoví kongres ODS. „Rozhodne to, jestli zvolí vedení, které bude oslovovat veřejnost. Existují tři varianty. Ta první je, že to ODS dotáhne, ztráta čtyř procent na TOP 09 v opozičních časech skoro nic neznamená. Druhá možnost je, že se jí to nepovede, protože si nevybere vedení, které bude akceptovatelné veřejností. V tom případě půjde TOP 09 ještě do většího úniku a může vysát populární osobnosti ODS. Třetí možnost je, že ty dvě strany spolu začnou spolupracovat,“ nastiňuje Petr Sokol možný vývoj na pravé části politického spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…