Přirovnání: Fialova cesta a Petr Holec, premiér si nevystaví

16.03.2022 13:24 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE „Nedávno novináři udělali prezidentem šéfa Senátu Miloše Vystrčila po jeho cestě na Tchaj-wan. Možná proto s blížící se volbou prezidenta uvidíme spoustu zahraničních cest,“ naznačil k cestě Petra Fialy do Kyjeva komentátor Petr Holec. Význam kyjevské mise? Jen menší, symbolický, dle Financial Times. Větší pro Polsko a Slovinsko, které mělo nedávno problémy v EU, doplnil ParlamentnímListům.cz Holec. A zmínil papouškující české novináře, kteří Fialovi a spol. fandili ve volbách.

Přirovnání: Fialova cesta a Petr Holec, premiér si nevystaví
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Petr Fiala se pro konzervativce i kavárnu stává národním hrdinou, protože jel do Kyjeva. Konečně prý můžeme být hrdí na svého premiéra. Jste hrdý?

Po letech komentování politiky jsem dávno cynický realista. A cyničtí realisté mají radši střízlivost než hrdost, protože hrdost nebezpečně opíjí. Ostatně proto mívají často pravdu. Britský deník Financial Times zasadil cestu tří středoevropských premiérů do Kyjeva do kontextu rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem, protože jen ty za asistence velmocí nakonec válku ukončí. Přiřkl jí proto jen menší symbolický význam. Současně ale zmínil rezervovanost EU, jejíž zástupci upozorňovali, že tři premiéři v Kyjevě oficiálně nezastupují EU, jak se objevilo v některých našich médiích nebo na sociálních sítích. V kontrastu k nim a taky se svou typickou ironií slovenská diplomatka a herečka Magda Vášáryová napsala, že mapu mohli tři premiéři studovat i doma. Hledejme proto význam i důležitost cesty někde mezi.

Z Bruselu zněla k cestě tří premiérů zdrženlivost. Byla cesta nátlakem východu EU na Německo a Francii, aby se neměly chuť domluvit s Putinem?

Může to tak být, po původním zaváhání Němců po napadení Ukrajiny je totiž právě polský premiér vytrhl z jejich tradiční opatrnosti a vstřícnosti k Rusku, s nímž Německo dlouho a se svou pověstnou pečlivostí budovalo těsné obchodní a ekonomické vztahy. Ostatně i nyní někteří ze zástupců německého byznysu říkají, že by je neměla zničit ani válka. Pravda ale taky je, že Polsko i Slovinsko mají v Bruselu poslední dobou problémy ohledně politického nátlaku na justici a média. A jak víme, správný politik kvůli svým vlastním zájmům nikdy nepromarní žádnou správnou krizi. Včetně války, která z politiků dělá hrdiny jako nic.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…