Profesorka Dvořáková o Zemanovi a lidech z ČSSD. Jmenovitě

14.02.2013 6:34

Brzy po zvolení Miloše Zemana novým prezidentem se objevily úvahy o sjednocení levice. Není divu, vedle už etablovaných parlamentních stran – ČSSD a KSČM – operují na levé straně politického spektra další dvě strany – SPO-Zemanovci a Paroubkovi národní socialisté, které mohou ubrat ve volbám hlasy sociálním demokratům. Nad tím, pro koho by byla nějaká forma spojení na levici výhodná, se zamýšlí v ParlamentníchListech.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Profesorka Dvořáková o Zemanovi a lidech z ČSSD. Jmenovitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Když je na politické scéně roztříštěná skupina, která si je relativně blízká, tak si podle politoložky navzájem ubírají hlasy ve volbách. O podobný typ voliče soupeří dvě největší levicové strany – KSČM a ČSSD. „Ale jejich sjednocení není na pořadu dne, jejich základní ideová vybavenost je jinde, sjednocení těchto stran by nepřineslo multiplikační efekt, naopak, součet voličů po sjednocení by byl rozhodně nižší, než jakého dosahují obě dvě zvlášť. Obě strany by tím jen ztratily,“ je přesvědčena profesorka Dvořáková. Uvědomuje si to i předseda KSČM Vojtěch Filip, který prý odmítl se o sjednocení levice s budoucí hlavou státu bavit. „Jsem příznivec toho, že politické strany mají suverénně vystupovat v rámci předvolební kampaně,“ prohlásil.

SPOZ je prý bohatá nevěsta

Nově zvolený prezident je čestným předsedou levicové Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ), která se v minulých volbách do Poslanecké sněmovny nedostala, ale sebrala sociálním demokratům několik důležitých procent voličů. Po vítězství jejího čestného předsedy v prezidentské volbě zaznamenala zvýšený zájem potenciálních voličů i zájemců o vstup do strany. Podle předsedy SPOZ Vratislava Mynáře je dnes bohatou nevěstou. Tvrdí, že sociální demokracie je pro stranu přirozeným partnerem, nechce se jí však prý podbízet. Těsnější spolupráce s ČSSD by jí zcela jistě pomohla.

Musely by se dělit o místa na kandidátkách

Politoložka připouští, že pokud se levicové politické strany, které získají jen kolem 3,5 procent, jako mívají nebo mohou mít zemanovci nebo paroubkovci, nedostanou do parlamentu, tak levice ztratí sedm procent voličů. „Ale neplatí automaticky, že kdyby se spojily, šli by všichni jejich voliči volit sjednocenou stranu,“ řekla ParlamentnímListům.cz Dvořáková. Navíc by to strany, nebo některou z nich, mohlo poškodit.

„Sloučením s další stranou by se změnily mocenské poměry uvnitř sloučené strany. Když přistupují k velké straně další partaje, dá se očekávat, že jejich předseda bude místopředsedou, zmnoží si tak množství vůdců, kteří se mohou hádat, a tím víc stranu destabilizují,“ varuje před kroky, která by přinesly spoustu obtíží. Ale jsou i další otázky, které by mohly vnést do strany spory. Před volbami, které navíc má levice velkou šanci vyhrát, by to byl hlavně boj o volitelná místa na kandidátkách, o která by se musely sjednocené strany dělit.

ČSSD není postavena na jediném člověku jako Zemanovci

V případě nějaké těsnější spolupráce nebo dokonce spojení sociální demokracie a SPOZ Vladimíra Dvořáková upozorňuje, že prezident, za nímž stojí jen malá strana s minimálním vlivem, která je zajímavá jen tím, že je spjata s jeho osobou, by získal vliv na stranu, která je zásadní a která má dominantní postavení na levici. Podle Dvořákové je právě to hlavním cílem nově zvoleného prezidenta a jeho strany. Proto je přesvědčena, že takové spojení by bylo pro sociální demokracii krajně nevýhodné.

„Zemanovci spjatí se Zemanem nemohou mít takovou míru oslovení voličů, jako má sociální demokracie, i když tvrdí, že je dnes o vstup do strany velký zájem,“ dodává. „Možná, že se díky Zemanovi do parlamentu nakonec dostanou, že jim jeho zvolení pomůže, ale že by mohli převzít prostor po sociální demokracii? To ne, protože to je strana, která nemá obsah. Proto má i název Zemanovci,“ konstatuje. Něco jiného podle ní je značka sociální demokracie, která je postavena na tradiční ideologii, na tradičním zaměření, a ne na jediném člověku jako SPOZ.

Sjednocení by mohlo posílit pozici některých jednotlivců v ČSSD

Dvořáková upřesnila, že pro sociální demokracii by nebylo sjednocování výhodné z hlediska jejího rozvoje, image, ideologie. „Ale když to vezmu z pozice některých jednotlivců, může je to posílit a naopak zeslabit ambice jejich odpůrců. Bude hodně záležet na tom, jak dopadne sjezd strany, kdo zaujme vedoucí pozici, o koho se bude Zeman opírat,“ soudí.

Pro současné vedení nejsou prý nebezpeční přívrženci Zemana, jako je Marie Benešová nebo Zdeněk Škromach, kteří by s sebou nestrhli větší proud. „Půjdou za Zemanem, ale nepůjde s nimi proud "benešovců" nebo "škromachovců". Mohou některé lidi ovlivnit, ale nic víc,“ tvrdí Dvořáková. Ale něco jiného je podle ní první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Ten rychle pochopil, že podpora Zemana od začátku je cestou k úspěchu. Zatímco vedení ČSSD vystoupilo před druhým kolem vlažně, kraje jasně vyjádřily podporu Zemanovi. A regionální zakotvení je pro Haška silná mocenská opora, teď s jeho podporou vítěze jeho mocenské postavení ještě roste,“ upozornila.

Pokud by na sjezdu ČSSD vyhrálo Haškovo křídlo, není podle politoložky vyloučena nějaká předvolební koalice sociálních demokratů se Zemanovci. „Buď vyhraje Haškovo vedení, a to bude hodně koordinované se Zemanem, nebo to bude vítězství sobotko-dienstbierovské skupiny a pak straně nastanou jisté problémy se Zemanem. Bude vystupovat jako Klaus a centrum ve straně oslabovat,“ předpovídá těžké časy ČSSD politoložka.

Kalousek se v nějaké straně vždycky objeví

Ze všech pro a proti prý vychází profesorce Dvořákové jediné: pro sociální demokracii je nevýhodné jakékoli předvolební spojování do dvoukoalic nebo jiných celků na levici, i za cenu, že když se Zemanovci nedostanou do parlamentu, levice přijde o pár procent hlasů. „Něco jiného je, jestli se malé strany do parlamentu dostanou. Pak se hlasy neztratí a mohou uzavírat koalice,“ konstatuje Dvořáková.

Rozhodně by podle ní byla z hlediska ideologického zaměření lepší vládní koalice ČSSD se Zemanovci a Paroubkovci než třeba ČSSD a TOP 09. Bylo by ale vůbec možné, aby sociální demokraté udělali koalici s TOP 09? „Mně nepřipadá nic nemožného, s Miroslavem Kalouskem už ČSSD spolupracovala dřív. A co máte v parlamentu jiného? Kalouska v různých podobách, v nějaké straně se vždycky objeví. Část sociálních demokratů by do toho jít mohla. Tady se pořád objevuje obrovská hysterie kvůli potenciální spolupráci s komunisty, což má za následek, že sociální demokraté nemají na levici přirozeného partnera,“ vysvětlila svoji dedukci Dvořáková. Ale současně dodala, že Miloš Zeman by neměl problém podpořit i nějakou menšinovou vládu s podporou klausovců, když se dostanou do parlamentu. „S tím určitě problém nemá,“ uvedla politoložka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…