Rada od docenta: Pane Zemane, jen žádnou zášť a mstu ČSSD

01.06.2012 11:13

POLITOLOGOVÉ Opoziční smlouva Miloši Zemanovi v boji o Hrad neuškodí. Lidé, kteří si uvědomují její dopad na politiku, by jej podle politologů totiž stejně nevolili. Jako prezidentskému kandidátovi mu prý předvolební kampaň zacílenou na levicového voliče mnohem více zkomplikují jeho výpady proti ČSSD. Stejné chyby se podle Rudolfa Kučery dopouští i Jiří Paroubek.

Rada od docenta: Pane Zemane, jen žádnou zášť a mstu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

V roce 1998 obhajovali Václav Klaus s Milošem Zemanem tzv. Opoziční smlouvu jako pakt stability české politické scény. Za necelý rok bylo jasné, že oba muži, kteří se ve veřejném životě objevili už koncem roku 1989, dosáhli tzv. "oposmlouvou" především vyřízení jakékoliv skutečné politické opozice. Toto období, zmapované detailně knihou novináře Erika Taberyho "Vládneme, nerušit", podle mnohých nastavilo systém neustálého střídání ODS a ČSSD v roli nejsilnější vládní strany a na nižších úrovních politiky prý spolehlivě funguje dodnes.

Můžeme tedy případný nástup Miloše Zemana do prezidentského úřadu chápat jako potvrzení pokračování tradic z dob opoziční smlouvy, která podle Taberyho vlastně ovládá politiku dodnes? Tato myšlenka začíná zaznívat zejména poté, co Klaus Zemanovi jako prezidentskému kandidátovi vyjádřil podporu. Podle politologů ovšem možní Zemanovi voliči tímto způsobem neuvažují.

Negativní hodnocení paktu se Zemanových voličů netýká

"Rovina negativního hodnocení oposmlouvy je velmi silná mezi určitou skupinou intelektuálů a mezi novináři. Tito lidé ale nikdy nebyli potenciálními voliči Miloše Zemana. Další důvod, proč si myslím, že Zemanovi toto období nepřitíží, je věc generační. Když svým studentům politologie řeknu o tzv. období opoziční smlouvy, tak už moc nevědí, co to bylo, je to dávno," řekla ParlamentnímListům.cz Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE. Lidem, kteří se politice nevěnují, pak Opoziční smlouva nemusí vůbec přijít jako něco negativního.

Pocit, že se něco musí změnit, bude ve společnosti přetrvávat i v době prezidentských voleb a jak Klaus, tak Zeman prý budou vnímání jako lidé, kteří zde současnou atmosféru vytvářeli, a rozhodně tedy ne jako osobnosti schopné přinést řešení. Postoje Václava Klause pak podle Dvořákové mohou těžko být něčím, co Zemanovi přinese preference.

Msta sociálním demokratům zlomí Zemanovi vaz

Politolog Rudolf Kučera možnost, že by Opoziční smlouva Zemanovi uškodila, také vylučuje. Stejně jako Dvořáková říká, že průnik množin lidí negativně hodnotících pakt Klaus-Zeman a možných voličů čestného předsedy SPOZ de facto neexistuje. Důchodce z Vysočiny ale má u levicově smýšlející části veřejnosti mnohem závažnější handicap například proti kandidátovi sociální demokracie Jiřímu Dienstbierovi.

"Zeman si levicového voliče podle mého názoru velmi znepřátelil tím, jak se mstil sociální demokracii. Její členové se sice k němu zachovali při prezidentské volbě 2003 velmi hanebně, ale jeho zavilá msta ukazuje na charakterovou vadu," říká docent Kučera s tím, že takto bude uvažovat pravděpodobně i česká veřejnost. Zeman bude prý vždycky sociálním demokratem škodícím vlastní straně, přičemž takové jednání prý v Čechách nepomůže nikomu. Expremiér Jan Fischer je tak pro levicového voliče po boku Diestbiera podstatně přijatelnější.

Kučera: Majestátní plakáty značí intelektuální ochablost

Stejnou chybu a spolehlivý způsob, jak si zablokovat cestu k voličům levice, opakuje podle Kučery i Jiří Paroubek se svou stranou NS-LEV 21. A nejen tu. Češi prý v senátních a krajských volbách s velkou pravděpodobností odmítnou jak negativní kampaň směrem k ČSSD, zejména té ústecké, tak i velkolepé investice do plakátové kampaně. "To je naprosto kontraproduktivní. Lidé si z majestátních postav a neurčitých hesel tropí legraci a Paroubkova sázka na tuto kartu ukazuje na jistou intelektuální ochablost autora tohoto nápadu," konstatuje pobaveně Kučera. V dnešní atmosféře, kdy vyšlo najevo, jak důležitou věcí je plně transparentní financování politických stran (což je koneckonců i příčina vzniku Opoziční smlouvy - pozn. red.), pak podle Kučery u Paroubkovy plakátové kampaně vyvstane otázka, kde vlastně na tyto věci shání prostředky.

Na kandidaturu Zemana ve světle dávné úmluvy s nynějším prezidentem Klausem upozorňuje i slovenský deník SME, podle jehož autora je toto období symbolem úpadku české politiky. "Není se co divit, že jako svého nástupce prezident Václav Klaus doporučil českému národu právě bývalého premiéra a předsedu ČSSD Miloše Zemana. Klaus má pravdu v tom, že jde o velmi zkušeného politika. Mýlí se ale v tom, že Zemanovy zkušenosti Česko potřebuje," napsal ve středu přední slovenský deník. "Česku by prý naopak velmi prospělo, aby se Klausovy a Zemanovy zkušenosti, stejně jako zkušenosti s Klausem a se Zemanem, staly co nejdříve jen historickou vzpomínkou," komentuje SME.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…