Silná slova k pádu Pospíšila: Otevřené kauzy vystrašily konkrétní lidi

27.06.2012 19:45

POLITOLOGOVÉ Ve vzduchu byla dlouho cítit změna – a proto byl nečekaně ve středu Jiří Pospíšil (ODS) odvolán – to je názor politologa Jiřího Peheho. Podle dalšího politologa Ivana Gabala mohlo odvolání Vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly a otevření vyšetřování nákupu letadel CASA natolik vystrašit lidi s tím spjaté, že se rozhodli k rychlému jednání. A proto musel Pospíšil z kola (z vlády) ven.

Silná slova k pádu Pospíšila: Otevřené kauzy vystrašily konkrétní lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

Zatímco odvolání jiných ministrů současné vlády předbíhaly vždy minimálně několikadenní spekulace, zpráva o odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila přišla ve středu jak rána z čistého nebe. Proč vše přišlo tak nečekaně a rychle? A jaké to může mít následky? To byly otázky, které ParlamentníListy.cz položily dvěma politologům – Jiřímu Pehemu a Ivanu Gabalovi.

„Přišlo to rychle, důvodem byla zřejmě opravdu Lenka Bradáčová, která by byla ve středu podle všech dostupných informací jmenovaná. Dalším důvodem, který se dá vydedukovat, že za tím stojí, je Pospíšilem plánovaná reorganizace státních zastupitelstev, při které by se zrušilo výhledově i pražské Vrchní státní zastupitelství,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Pehe.

Podle něj byla dlouho ve vzduchu cítit jistá změna k lepšímu, vrchní státní zastupitelé i policie se začali osmělovat, přicházela změna atmosféry a odvaha řešit i kauzy, které už byly v minulosti zahrnuty pod kobercem. „Pospíšilovy iniciativy v otevírání starých kauz se ukázaly právě jemu jako osudné, navíc prozradily, že jako ministr spravedlnosti neměl dostatek odhadu toho, co to i politicky s sebou přinese. Navíc politicky neprozíravě vše načasoval zřejmě do velmi nevhodné chvíle. Možná kdyby týden dva počkal, nebyl by zřejmý protiútok za toto chování tak rychlý a razantní. To načasování tomu však odpovídá. Ovšem rychlost, s jakou se vše uskutečnilo a odehrálo, může znamenat i lidově to, že si ti, co o tom rozhodovali, možná „naběhli na vidle“,“ uzavřel politolog Pehe.

Podle Ivana Gabala, který se mimo jiné aktivně angažuje v posledních měsících v platformě Vraťte nám stát, která má za cíl tažení proti korupci, došlo ve středu odvoláním Pospíšila k podstatnému zásahu do důvěry veřejnosti, ale zcela jistě i bojovníků proti korupci. I oni totiž zaznamenávali v posledních týdnech pozitivní změny a naději v to, že se „ledy začaly hýbat“.    

Odvolání Rampuly a kauza CASA asi hodně někoho vystrašila

„Jak se zdá, odvolání Rampuly a vyšetřování kauzy kolem nákupu letadel CASA asi natolik vystrašilo lidi s tím spjaté, že se odhodlali k tomuto kroku. A to není dobrý signál. Celá naše platforma se shoduje na úvahách o tom, že by zřejmě měl premiér Petr Nečas rezignovat, padají i slova o nezbytnosti předčasných voleb. Vývoj událostí dnešního dne totiž obrátil ten současný směr zcela opačným směrem. Nyní vše nasvědčuje tomu, že už zřejmě ani Nečas není důvěryhodným garantem očisty české politiky. To, že takto rychlé jednání posvětil a prezident podepsal, může naznačovat, že opět zesilují tlaky na další propojování organizovaného zločinu s českou politickou scénou, a to je nepřijatelné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog a sociolog Ivan Gabal.

Připomeňme, že občanská platforma Vraťte nám stát (VNS) v průběhu uplynulých dvou měsíců vedla první kolo konzultací se zástupci parlamentních politických stran o ustavení občanské komise k vyšetření informací BIS o napojení politiky a justice na organizovaný zločin a korupci. Mezi jmény, která by se v komisi mohla objevit, padla právě tento týden v úterý jména jako například: Ivo Mathé, Anna Šabatová, psycholog Slavomír Hubálek, herec Ondřej Vetchý nebo profesor Jiří Zlatuška.

Zmiňovaná občanská komise by měla za svůj hlavní cíl prostudování těch dokumentů Bezpečnostní informační služby (BIS), které se týkají informací o propojení organizovaného zločinu na některé politiky a úředníky. A jejich případné odtajnění ještě před nejbližšími volbami do Poslanecké sněmovny. "Jinak totiž hrozí velké riziko, že by lidé opět zvolili do funkcí lidi, na které někde v trezorech jsou uloženy další kauzy, o kterých se jen dosud neví. Tomu bychom rádi zabránili. Proto chceme, aby pověření důvěryhodní lidé s odborným zázemím měli možnost to rozkrýt ještě před volbami," vysvětlila Hana Marvanová, bývalá politička, dnes advokátka a bojovnice proti korupci (Veřejnost proti korupci).

Další politologové: Nešlo o peníze s rozpočtem ministerstva

I podle dalších politologů, které oslovila ČTK, za středečním odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jsou jiné důvody než problémy s rozpočtem ministerstva, které uvedl premiér Nečas na tiskové konferenci. Někteří za krokem vidí i vnitrostranický boj v ODS a „zákulisní“ dění. I oni upozorňují v neposlední řadě na možnou souvislost s návrhem na jmenování nové Vrchní státní zástupkyně.

Politolog Zdeněk Zbořil se tak domnívá, že odvolání Pospíšila může být důsledkem zákulisního dění. A i on si všímá dosud neobvyklé rychlosti. „Ta rychlost odvolání prozrazuje, že jde o něco jiného než o jednu miliardu ze státního rozpočtu. Riskují to, že odvolávají nejpopulárnějšího ministra vlády, jejíž popularita je na bodu mrazu. Takže jim o popularitu asi tentokrát vůbec nejde,“ řekl Zbořil. Podle něj to může způsobit rozkol ve vedení ODS a oslabení této strany. „ODS na to doplatí,“ dodal.

Podle politologa Jana Outlého zase zřejmě premiér Nečas čekal na vhodný okamžik, kdy Pospíšila odvolat.

„Zajímavé je, že nastal před instalací nového vrchního státního zástupce. Možná, že jeden z těch zájmů může být v tomhle. Je to taková zvláštní souhra náhod," řekl ČTK Outlý. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal minulý týden Pospíšilovi návrh jmenovat šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze známou ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. A Pospíšil ji chtěl jmenovat.

Outlý se proto domnívá, že Nečas řeší také vnitřní problémy v ODS.

Podobného názoru je i politolog Kamil Švec, který působí na Filozofické fakultě královéhradecké univerzity a Fakultě sociálních věd UK. Na dotaz, kdo za tímto vnitrostranickým bojem může stát, uvedl: „To se ukáže s tím, kdo bude nyní jmenován na ministerstvo spravedlnosti.“

Nový ministr spravedlnosti - Volák nebo M. Benda? Pospíšila netrumfnou...

Ke jménům možných nástupů, o nichž se spekuluje a mezi kterými jsou poslanec Marek Benda či náměstek Daniel Volák, jsou však všichni oslovení politologové skeptičtí.

"Ani jedno z těch jmen není osobností, která by přebila Jiřího Pospíšila,“ poznamenal Outlý.

Pospíšil, který je zároveň místopředsedou ODS, byl s jedním přerušením ministrem spravedlnosti šest let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…