Sobotka před krachem a vláda v nedohlednu. Politologové zmínili restituce, poplatky i Haška

22.11.2013 18:20

POLITOLOGOVÉ Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka není po prezidentově pověření o jednání k sestavení vlády v lehké situaci. Vyjednávání provází spory o klíčové rezorty. Neshody panují také stále v otázce daní, církevních restitucí a v dalších programových bodech. Politologové Jan Kubáček a Rudolf Kučera ParlamentnímListům.cz řekli, co může následovat.

Sobotka před krachem a vláda v nedohlednu. Politologové zmínili restituce, poplatky i Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Miloš Zeman ve čtvrtek pověřil Bohuslava Sobotku jednáním o sestavení vlády. Sobotka poté prohlásil, že sociální demokracie bude kromě postu premiéra usilovat i o Ministerstvo vnitra a financí. O křeslo ministra financí ale projevuje zájem i Andrej Babiš. Ten uvedl, že hnutí ANO bez tohoto postu do vlády nepůjde. „Pokud chce ČSSD Ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným," řekl Babiš v páteční MF Dnes.

Dohady kolem daní, postu šéfa sněmovny a restitucí

Spory mají obě partaje také v otázce daní a v otázce obsazení postu předsedy Poslanecké sněmovny. Sporné body bude dnes posuzovat grémium a předsednictvo ČSSD před sobotním jednáním sociálních demokratů s reprezentanty hnutí ANO.

I nadále pokračují dohady kolem církevních restitucí. Sobotka se zatím se zástupci církví na snížení restitučních náhrad nedohodl. Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, která bude za sociální demokraty vyjednávat o restitucích, v České televizi uvedla, že v Poslanecké sněmovně existuje dostatečný počet hlasů pro změnu restitučního zákona. „Já neříkám, že to uděláme, ale síla na to v Poslanecké sněmovně je. A toho jsme si vědomi my a určitě i církve tady,“ řekla v Událostech, komentářích.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Poplatky ve zdravotnictví

Shoda nepanuje ani na tématu regulačních poplatků ve zdravotnictví. Zatímco hnutí ANO a ČSSD se shodly na jejich zrušení, lidovci mají jiný názor. „Trváme na zachování poplatků za recept," řekla Zuzana Roithová. KDU-ČSL také ústy svého prvního místopředsedy dává najevo, že lidovci mají v tuto chvíli stejně daleko do opozice, jako do koalice.

A Andrej Babiš před nedávnem nevyloučil možnost, že by mohla vzniknout menšinová koalice ANO a ČSSD bez lidovců, která by se ale opírala o podporu čtrnácti poslanců Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. „Lidovci mají problém s mou lustrací, někteří naši členové zase mají problém, že KDU-ČSL financuje přítel Františka Mrázka pan Luděk Sekyra. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebyl v médiích ani schopen říci, kolik milionů jim dal. Doufám, že zprůhlední své financování. Bylo by špatné, kdyby byly strany řízené ze zákulisí,“ sdělil Právu Babiš s tím, že Tomio Okamura má stejný počet poslanců jako lidovci a Babišovi experti budou analyzovat jeho zákon o obecném referendu.

Podpoří vládu Hašek?

Otázka také je, do jaké míry bude skupina kolem Michala Haška tolerovat vyjednané kompromisy. Podle něj by třeba odstoupení od návrhu na progresivní zdanění byla chyba. Na dotaz Práva, zda v případě ústupu od progresivního zdanění bude hlasovat proti důvěře vládě, nebo nepodpoří koalici při hlasování o některých zákonech, odpověděl: „Nebudu ze sebe dělat přes noviny rebela. To, co vyjednají vyjednavači, musí projít vnitřní diskusí sociální demokracie, určitě se o tom bude mluvit na předsednictvu, ústředním výkonném výboru, určitě o tom bude jednat poslanecký klub. Sociální demokracie musí tuto vnitřní debatu absolvovat. Nevzkazuji vůbec nic, prostě držím palce vyjednavačům, aby se jim podařilo vyjednat maximum z našeho volebního programu,“ řekl Hašek Právu.

Jakýkoliv krach by znamenal oslabení Sobotky

Situace pro Bohuslava Sobotku pověřeného jednáním o sestavení vlády to tedy jistě není záviděníhodná. „V momentě, kdy získal pověření o vyjednávání o vládě, se samozřejmě ukazuje, že tato jednání jsou vážná a už z nich v podstatě není úniku, protože jde o závaznou nabídku od prezidenta republiky a jakýkoliv krach by znamenal oslabení a destabilizaci politické kariéry Bohuslava Sobotky," upozornil ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Buď uspěje v cestě osamělého premiéra, nebo končí

Podle něj se tak Sobotka buď stane premiérem a následně půjde o další boj o jeho pozici a o váhu ve straně a ve vládní koalici, anebo dojde na rychlý Sobotkův konec. „Proto se dá očekávat, že bude i velmi ofenzivní ve vyjednáváních, a fakt, že si teď usurpuje pro sociální demokracii klíčová ministerstva, k tomu vždy patří. Vzpomeňme si, že úplně stejně postupovala před třemi roky ODS, stejně tak předtím vítězové voleb vyjednávající o vládě. Patří to k tradici těchto vyjednávání a je to osvědčená taktika, že se požaduje více, abyste posléze vyjednal rozumný kompromis. Zároveň Bohuslav Sobotka to dělá také proto, aby se už Andrej Babiš začal hlásit k vládě a licitovat o rezorty, aby ten nepopulární pel boje o funkce, o posty, o úřadování začal dopadat i na něj," míní Kubáček.

„Je to zkrátka stará osvědčená taktika politického matadora, akorát v současnosti zesílená tím, že pro Bohuslava Sobotku bude fatální – buď uspěje a bude pokračovat v těžké cestě osamělého premiéra, anebo neuspěje a jeho politická kariéra se uzavírá," zdůraznil politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Příliš velké rozpory

Politolog Rudolf Kučera z Cevro Institutu vnímá podle svých slov Sobotkovu pozici jako komplikovanou. „Já si myslím, že ani jeden z partnerů se nezbavil svých priorit, které by chtěl za každou cenu prosadit. Takže není vůbec zřejmé, zda k dohodě dojde. Rozpory jsou příliš velké a navíc u sociální demokracie pořád převažuje ideologický přístup, ANO je zase víc pragmatické a chce dosáhnout určitých pozic. A KDU-ČSL  je čím dál tím nervóznější, protože bude zřejmě vyřazena z jednání. Sestavování vlády se tedy může ještě hodně protáhnout," řekl ParlamentnímListům.cz Kučera.

Zeman bude sledovat, jak se Sobotka topí

„Prezident teď bude mít potěšení ze sledování toho, jak se ve vyjednávání Sobotka topí. Dal mu pověření k sestavování, řekl, že má dost času, ať na tom pracuje, ale k dohodě ve vyjednávání mu prezident nepomůže. Nechá ho být," doplnil Kučera.

Všechno, co Hašek řekne, bude vnímáno jako jeho pomsta

A vyjádřil se i k Michalu Haškovi. „Všechno, co řekne, bude vnímáno jako uraženost a snaha se pomstít. Myslím si, že Hašek moc šancí nemá. Navíc se špičky ČSSD kolem Sobotky sjednotily. A někteří z vyjednavačů mají ambice na ministerské posty, čili, že by to všechno Hašek zase rozvrátil, nepředpokládám. ČSSD bude mít dost starostí s hnutím ANO a s KDU-ČSL," uzavřel Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…