Trumpova msta: Vyzval na boj velké hráče. Ty, kteří ho vymazali

23.02.2022 16:35 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Donald Trump spustil svou vlastní sociální síť Truth Social. Zatím je dostupná jen na zařízeních od Applu a jen v USA. Exprezident slibuje, že jeho síť bude sítí, která umožní „otevřenou, svobodnou a upřímnou globální konverzaci bez diskriminace proti politické ideologii“. Aplikace se den po spuštění stala nejstahovanější na americkém trhu, všímá si politolog Michal Bok. „Změní Trumpova sociální síť paradigma?“ ptá se.

Trumpova msta: Vyzval na boj velké hráče. Ty, kteří ho vymazali
Foto: Oficiální stránky amerického prezidenta
Popisek: Donald Trump na setkání během svého působení v úřadu amerického prezidenta

Donald Trump navzdory svému věku (letos oslaví 76. narozeniny) dokázal být influencerem ještě dříve, než tohle nové povolání vzniklo. Předtím, než se stal prezidentem, byl totiž známý jako excentrický milionář, který se neštítí účinkování v reality show a který nemá problém ve wrestlingové show oholit hlavu svému konkurentovi.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Když se stal prezidentem, jeho twitterový účet se stal páteří vládní komunikace. A dokázal díky němu udržovat kontakt se svými podporovateli. Z komunikačního řetězce tak mohl vynechat média, jejichž valná většina v USA patří do tábora demokratů a hlavně velká většina jich Trumpa z duše nenávidí.

Jsou sociální sítě zaujaté proti pravici?

Tohle ale skončilo s tím, jak byl stále ještě prezident Trump na sklonku svého mandátu po útoku davu na Kapitol vymazán jak z Twitteru, tak z Facebooku. Technologické giganty tak tehdy ukázaly světu, že se neštítí cenzurovat ani amerického prezidenta.

Demokraticky zvolená hlava státu a její názory jsou pro ně problém. Ale diktátoři od čečenského Ramzara Kadyrova přes syrského Bašára Asada až po íránského ajatolláha Chameneího jim nevadí.

K tomu si přidejme, že zejména v Americe má velká část konzervativní veřejnosti pocit, že jsou sociální média proti nim předpojatá a že jejich algoritmy omezují šíření konzervativních názorů. Na dané téma existuje nepřeberné množství více či méně seriózních studií, které tato obvinění jak potvrzují, tak vyvracejí.

Osobně neumím posoudit, jak moc jsou reálná, ale je nezpochybnitelné, že pocit některých konzervativně založených lidí (nejen) v Americe reálný je. A i proto slaví Trumpův Truth Social takový počáteční úspěch, že nové uživatele musí dávat na seznam čekajících, protože nemá dostatečnou kapacitu je do sítě pustit.

Co vlastně je Truth Social?

Trumpova sociální síť je hodně podobná Twitteru. Prostě věc dělaná primárně na sdílení krátkých textů. A není to náhoda, přesně tenhle formát Donalda Trumpa nejvíc baví a milionům lidí po celém světě dal možnost být v kontaktu přímo s nejmocnějším mužem planety.

Celý projekt je tak hodně podobný sociální sítí Parler, která se však dostala do existenčních problémů ve stejné době jako Donald Trump. Poté, co vzal dav ztečí Kapitol, Apple a Google odstranily Parler ze svých obchodů a následně ho Amazon odstřihl od svých serverů, a tím celou síť fakticky vypnul.

Parler je dnes zpět a díky své politice necenzurování je i oblíbený mezi konzervativními celebritami včetně Trumpovy manželky Melanie, která právě s Parlerem nedávno uzavřela exkluzivní smlouvu.

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Trump tak se svým projektem přichází na hřiště, na kterém již konzervativní projekt existuje. Nicméně to může být i výhoda, protože existence Parleru potvrzuje, že poptávka existuje, a Trumpův brand je natolik silný, že na rozdíl od širší veřejnosti neznámého Parleru může přitáhnout miliony uživatelů.

Bude Truth Social úspěšný?

A o tom to je. Vzpomínáte si dneska někdo na Google plus? To byl před x lety pokus Googlu vybudovat vlastní sociální síť. Nic z toho ale navzdory úsilí internetového giganta nebylo. Byl to totiž prakticky jen klon Facebooku a nenabízel nic moc jiného.

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Trump, a podobně i Parler, ale řeší konkrétní problém, kterým je pocit (části) konzervativní veřejnosti, že jejich hlas je na sociálních sítích umlčován. Otázka je, jestli to bude stačit. A pak taky, jak to bude ekonomicky fungovat.

Zatímco Facebook je zlatý důl, Twitter se už řadu let potýká s finančními problémy, protože se mu nedaří službu pořádně monetizovat. Podle poslední dostupné zprávy o hospodaření skončil Twitter za rok 2020 v čisté ztrátě 1,14 miliardy dolarů.

Pro srovnání Facebook ve stejném roce vygeneroval čistý zisk 29 miliard dolarů a v roce 2021 si připsala společnost Meta (na kterou se Facebook v mezičase přejmenoval) čistý zisk 39 miliard dolarů.

Je otázka, zda je to dané odlišným charakterem sociálních sítí (k Metě je třeba připočíst i Instagram a WhatsApp), nebo jen tím, že Twitter prostě nepřišel na to, jak svou službu monetizovat správně.

Donald Trump má ale podnikatelského ducha a neskutečné odhodlání. Jeho vstup na trh sociálních sítí je tak výborná zpráva i pro ty, kteří nepatří zrovna mezi jeho skalní fanoušky. Nová štika v rybníce znamená více konkurence a a více nebezpečí pro nemocné kapry. Výsledkem tak může být, že se dočkáme zlepšení úrovně kvality služeb na dosavadních sítích.

Pokud totiž Trump říká lidem, pojďte ke mně, u mě se necenzuruje. Pak tou nejjednodušší odpovědí obou současných gigantů je upravit svoje vlastní pravidla právě v této oblasti. Tím by vzaly Trumpovi vítr z plachet a mohly zabránit odlivu uživatelů.

Infobox

Mapa Evropy

Michal Bok (*1988)

(*1988) Na Univerzitě Karlově vystudovaný politolog. Milovník historie, dobrého jídla, cestování a zahradničení.

Dlouhodobě žije v zahraničí. Píše pod pseudonymem, protože nechce svého zaměstnavatele vystavit tlaku politicky korektních aktivistů.

Revoluce? Ne, evoluce

Mimochodem, Trumpův počin je logickým pokračováním americké tradice politizace médií. Už otcové zakladatelé Alexander Hamilton, James Madison a John Jay publikovali své Listy federalistů v dobových novinách. Andrew Jackson vystavěl své volební vítězství a Demokratickou stranu na politicko-mediálním impériu, které pro něho z velké části vybudoval jeho pozdější nástupce Martin Van Buren.

Dnešní nejsledovanější americkou zpravodajskou televizí je otevřeně republikánská Fox News, která vznikla v 90. letech na vymezení se proti liberálnímu mediálnímu mainstreamu. A podobně v Americe existuje nespočet konzervativních rádií a podcastů, které se vymezují proti ideologii politické korektnosti.

Spolu s případem Parleru ukazují tyto příklady ještě jednu věc. Nestačí tvořit obsah. Nestačí dokonce ani vlastnit platformu, ale je potřeba mít pod kontrolou i infrastrukturu. To znamená vlastní servery a další infrastrukturu, podobně jako kdysi vlastnily i u nás politické strany svoje vlastní tiskárny.

Svoboda slova je základním předpokladem fungující demokracie. A i pokud s Donaldem Trumpem nesouhlasíte, je dobře, že do tohohle boje jde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Bok

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…