Vojenský analytik Koller vytahuje čísla: Rusko je nejslabší za posledních 200 let. Kdo tvrdí, že Putin napadne Západ, je pomatenec, nebo placený ideolog

13.08.2014 11:01 | Zprávy

ANALÝZA Vojenský analytik Martin Koller si v obsáhlé analýze pro ParlamentníListy.cz klade otázku, zda Rusko ohrožuje NATO a naši zemi, nebo je tomu naopak. Podle něho jsme svědky mediálního obchodu se strachem a lidé by si mohli myslet, že se zítra v Praze objeví ruské tanky. Koller také podrobně na konkrétních číslech porovnal reálnou sílu armád Ruska, USA, NATO, států EU a dalších zemí.

Vojenský analytik Koller vytahuje čísla: Rusko je nejslabší za posledních 200 let. Kdo tvrdí, že Putin napadne Západ, je pomatenec, nebo placený ideolog
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

„Nelze samozřejmě zcela vyloučit zásah ruské armády v krajním případě vyvolaném hrubým porušováním lidských práv a humanitární katastrofou. Jedná se o případ, že by se ukrajinská armáda, či spíše některé její nacionalistické zfašizované jednotky dopouštěly ve velkém rozsahu teroru a etnických čistek proti ruskému civilnímu obyvatelstvu na východě Ukrajiny po vzoru teroristů z UCK v srbském Kosovu. Bohužel řada informací takovému vývoji nasvědčuje. A nelze se zbavit dojmu, že se jedná o záměrnou snahu vyprovokovat Rusko k válce,“ píše analytik Koller.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, Matěje Stropnického, Romana Jocha, Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.) Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

Ten zdůrazňuje, že střízlivý pohled na skutečný stav věcí se poněkud liší od „projevů politických propagandistů v médiích“. Martin Koller i na základě těchto projevů klade otázku, zda demokracie s totalitními jevy zůstává pořád demokracií, nebo jde o mediální hru na demokracii a totalitu.

„Přestože někteří politici evropských zemí a USA evidentně přemýšlejí a vyjadřují se na úrovni odpovídající padesátým letům minulého století, reálná situace se výrazně změnila. Především Rusko není z vojenského a bezpečnostního hlediska Sovětský svaz,“ konstatuje Koller.

Celý text rozboru vojenského analytika Martina Kollera:

Ohrožuje Rusko NATO a Česko, nebo je to naopak?

V souvislosti s událostmi na Ukrajině se řada reprezentantů států NATO a Evropské unie, a dokonce i neutrálních zemí ohání možností reálného ohrožení Evropy vojenským útokem ze strany Ruska. Nezasvěcený občan by si myslel, že zítra se objeví ruské tanky v Praze.

Lze pochopit, že každý hájí svoje zájmy, ať již v rámci geopolitického pokračování studené války, boje o moc, suroviny, potravinové zdroje, případně z hlediska prodeje bezpečnosti, hlavně zbraní různými výrobci. To nakonec uvidíme na tom, kdo vydělá a kdo prodělá na sankcích EU proti Rusku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Koller

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…