Zděšení. O toto jde. Zbořil sledoval Zemana k Rusku i další akci

02.05.2022 9:18 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Argumentace prezidenta Zemana ve věci Ruska je nedostatečná, soudí politolog Zdeněk Zbořil. „Ale protože neznám její politický a možná i soukromý kontext, nedovoluji si vyslovit hodnocení důvodů, které jej k takovému vyjádření vedly,“ dodává a připomíná, kterak prezidenta aktivisté nedávno vystavili na Václavském náměstí coby figurínu. „Za normálních okolností by se tomu asi zasmál, ale pokud sledoval diskusi ve Slovenské národní radě o ‚zločinném spiknutí Roberta Fica a spol.‘ připomínající atmosféru padesátých let minulého století, musel na to, co se děje v české společnosti reagovat,“ varuje politolog.

Zděšení. O toto jde. Zbořil sledoval Zemana k Rusku i další akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Příspěvek 5000 korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně vzbudil velkou pozornost. „Stoupenci třicet let zaváděného ‚volně tržního hospodářství‘, nebo jeho odpůrci asi připomenou rodinnou politiku v době tzv. normalizace a péče o tzv. Husákovy děti. Ale situace, zdá se, je a ještě bude opravdu mimořádná, a tak budou občané ČR věnovat podobným rozhodnutím vlády (a zejména před volbami) svou pozornost,“ komentuje politolog Zdeněk Zbořil. „Předpokládám, že ti, kteří chtějí tento nápad uskutečnit, mají dobře spočítáno, kterým rodinám těchto pět tisíc skutečně pomůže a kolik z nich zůstane v rukou ‚nepřizpůsobivých‘ rodičů,“ dodává.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí


Zásadně se podle Zbořila za současných okolností ale nedá nic namítat. „Předpokládejme, že když stát má na hektické zbrojení a svou štědrou imigrantskou politiku, také tento příspěvek rodinám, i kdyby si na něj měla vypůjčit, státní kasu nevyprázdní. Snad jen, aby to nebyl počátek laviny státních dotací kde komu. Některým skupinám obyvatel ČR to jistě pomůže. A paní předsedkyně Poslanecké sněmovny může poopravit své výroky o nutnosti pomáhat či nepomáhat těm, kteří jsou potřební,“ říká Zbořil.

Kdyby vládl Babiš, opozice mluví o populismu

Kabinet mnohokrát zmínil, že není v rozpočtu prostor pro plošnou pomoc. Jak tedy hodnotíte způsob, jakým bylo o penězích, které rodiny dostanou, rozhodnuto? „Tak jako o všem, co se současné vládě s relativně velkou parlamentní většinou zachtělo. Kdyby to bylo v letech Babišovy vlády, jistě by opozice mluvila, nebo dokonce křičela, o populismu. Ale protože dostala od většiny voličů mandát, který jí podobná rozhodnutí umožňuje, tak tak činí. I když rizika neodpovědnosti se, stejně jako v jiných případech, zbavit nemůže,“ říká politolog. „Dobrou vůli pomáhat ale prokázala a možná hned v příštích volbách uvidíme, jak bude tento její skutek oceněn. Snad bychom jen mohli připomenout slova Jana Nerudy, že v Čechách  …buď svatý rád, když není bit. U nás doma se ne vždy mezi dobrým a nedobrým soudí spravedlivě,“ dodává.

Dluhy se nemusejí splácet jen „krvavým úrokem“

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 upozornil, že jde o rozhazování na úkor budoucnosti. „Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem,“ ozval se mezi prvními. „S touhle falešnou podporou rodin se nikdy nesmířím,“ dodal.



„Pan exministr se vždy bál dluhu jako čert kříže. Ale státní dluh, jak sám dobře ví, není od ďábla, kterému se podepisuje slib odchodu na věčnost vlastní krví. Jeho povaha je dána možností jej splácet a současná vláda s tím jistě počítá,“ komentuje Zbořil. „Stát není šelma sedlák, který ví, že nemá jen kouzelnou formuli ‚oslíčku otřes se!‘ Jak jsme si řekli –  dluhy se nemusí splácet jen ‚krvavým úrokem‘, ale třeba také  úrokem optimálním, a riziko hospodaření na úvěr patří k evropské kultuře už od dob Shakespearových nebo začátků evropského  kolonialismu,“ dodává.

Panovaly nejasnosti o tom, jestli jde o příjem rodiny v čistém nebo v hrubém. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka připustil, že pracoval s oběma variantami podpory a omluvil se za nepřesnosti. „Pokud jsou komentáře, případně kritiky pana ministra pravdivé, pak, podle mého názoru, nejde o věc podstatnou, ale o nedůležité selhání administrativy jeho úřadu, navíc jen s omezenou důležitostí. Stávat by se to nemělo, ale problémů důležitějších má a bude mít v nejbližších dnech, týdnech a měsících ještě víc,“ říká Zbořil.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Prezident na Primě. Vysvětloval nevysvětlitelné

Prezident republiky vystoupil v nedělní Partii na Primě. „Zdálo se mi, že se pan prezident snažil vysvětlit nevysvětlitelné, ale jistě je v obtížné situaci, když už nemusí čelit jen neomaleným a podlým útokům některých senátorů. Ale na Václavském nám. v Praze byla, alespoň podle ještě bulvárnějšího vyobrazení, vystavena jemu nápadně podobná figurína v podobně oběšence. Za normálních okolností by se tomu asi zasmál, ale pokud sledoval diskuse ve Slovenské národní radě o ‚zločinném spiknutí Roberta Fica a spol.‘, připomínající atmosféru padesátých let minulého století, musel na to, co se děje v české společnosti reagovat,“ říká politolog. „Zda tak učinil odpovídajícím nebo nevhodným způsobem nechávám na posluchačích a divácích tohoto interview. Jistě budou mít své vlastní názory a nikdo jim je nebude zakazovat,“ dodává.

A co zaujalo doktora Zbořila? „Samozřejmě, jako asi každého, byla i pro mne zajímavá změna názorů pana prezidenta na politiku a politiky Ruské federace, jejich rozhodnutí vést jakousi „trestní operaci“ (Britové, Francouzi a Nizozemci tomu kdysi ve svých koloniích říkali „policejní akce“) proti Ukrajině. Jeho argumentace byla manifestační, ale podle mého názoru nedostatečná. Ale protože neznám její politický a možná i soukromý kontext, nedovoluji si vyslovit hodnocení důvodů, které jej k takovému vyjádření vedly,“ říká Zbořil.

Prezident vystoupil o víkendu také na sjezdu ČMKOS. Připomenul otázku zaměstnaneckého spoluvlastnictví, a tedy i zaměstnaneckých akcií. Jenže, mohl by se tento trend opravdu uplatnit? „Pamatuji si podobné úvahy z šedesátých let a z prostředí Ekonomického ústavu ČSAV a spolupracovníků Oty Šika. Byly inspirované tehdy populárními ‚jugoslávskými‘ reformami a odmítnuty na počátku devadesátých let 20. stol. hlavními autoritami československé a české transformace,“ připomíná Zbořil. „To je dnes vzdálená historie, ale kdybychom si dokázali představit, že po odsouzení ‚zločinného spiknutí‘, za které může být považována v současné době probíhající ‚slovenská akce‘, dojde k něčemu podobnému i v České republice, není představa o další změně vlastnických vztahů, podle mého názoru, jen spekulativní,“ dodává.

Na sjezdu ČMKOS prezident Zeman požádal delegáty, aby přemluvili svého předsedu, aby kandidoval na funkci prezidenta republiky. „Skuteční kandidáti musejí být přemlouváni.“

„Nápad  s ‚přemlouváním‘ pana Středuly je zvláštní. Jak říká klasik, čas oponou trhnul a změněn svět, nastoupila celá jedna nová politická generace, a tak tuto informaci můžeme brát jenom jako názor pana prezidenta, kterým odstranil zábrany těch druhých a početných, kteří nápad o dobytí a obsazení Hradu mají také,“ uvedl politolog.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Plyn? Jen špička ledovce

Ruský plynárenský gigant Gazprom ujišťuje, že kromě Polska a Bulharska budou dodávky plynu do evropských zemí plynulé a nehodlá je přerušit.

„Kdybych si mohl dovolit prezentovat svůj názor a nemít obavy, že budu ‚nahlášen‘, dovolil bych si parafrázovat starý anglický vtip z první světové války a říct, že situace je tragická, ale nikoliv vážná. Nebo s větší vážností – že je to jen špička ledovce, jehož masivní korpus nedokážeme dohlédnout,“ komentuje Zbořil. „Dvě vojenské mocnosti se zapletly do sporu o hmotné statky, které zapáchají plynem a ropou a ostatní přihlížející jsou nechtěným komparzem tohoto velkého divadla. A jak to obvykle u podobných představení bývá, nejsou důležití ani herci, kteří vystupují na dramaticky nasvícenou scénu, ale jen neviditelné zákulisí, které je spíše nadnárodní a nedbá státních hranic. Jak říká klasik – sledujme proto toky peněz! A uvidíme, že jde vždy a za všech okolností na prvním místě jen o ně a o bohatství, které symbolizují. Že to bude na účet těch chudých, států nebo jednotlivců, nemusíme také pochybovat,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…