Zeman drží "socany" v pasti. Odborník ví, co vše může prezident získat

11.07.2013 10:21

POLITOLOG Pokud vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru sněmovny, dojde k ještě většímu prohloubení autority Miloše Zemana, což se projeví i při sestavování povolební vlády. ČSSD si nemůže dost dobře dovolit odporovat Rusnokově vládě, aby nebyla obviněna z toho, že díky ní dostane pokus sestavit vládu znovu pravice. I to sdělil ParlamentnímListům.cz politolog a znalec českého levicového prostředí Pavel Kopecký.

Zeman drží "socany" v pasti. Odborník ví, co vše může prezident získat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok s prezidentem Milošem Zemanem

Po oznámení sestavy Rusnokovy vlády a prvních prohlášeních nových ministrů se začalo spekulovat, že kolem Miloše Zemana vzniká nové politicko-ekonomické centrum, ve kterém mají kromě prezidenta figurovat například průmyslníci ze severní Moravy nebo Česko-čínská průmyslová komora. Jaké jsou šance na vznik takového zájmového seskupení a jak by za současných podmínek mohlo případně prosazovat své zájmy?

Víte, v nadsázce řečeno, takové centrum už tady kdysi bylo. Za první republiky, kdy zbožšťovaný TGM stvořil politicky, ekonomicky a intelektuálně silný Hrad… Pokud o něco srovnatelného usiluje i Miloš Zeman, a některé okolnosti tomu skutečně nasvědčují, pak jde o projev „generální linie“, kterou prezident nastolil vlastně od prvního dne ve funkci. Záměr je jasný: co největší moc Miloši Zemanovi (a jeho věrným).

Jaké mají prezident Zeman a jeho spojenci možnosti pro získání legitimity v parlamentních volbách? Logicky se nabízí SPOZ, ale existují i nějaké jiné možnosti, třeba skrz prosazení prezidentových sympatizantů na kandidátky ČSSD?   

Vedle SPOZu, jehož volební kampaní do jisté míry nová vláda je, se nabízí třeba také samotný výsledek sněmovních voleb. Pokud by se je tedy Miloši Zemanovi podařilo co nejvíce oddálit. Tak by se totiž vytvořil prostor pro zapomínání na přímo obludnost nečasovského vládnutí. Přičemž s tím by bylo téměř organicky spjato, že bude mít sociální demokracie hubenější výsledky. A to samozřejmě poškodí předsedu Bohuslava Sobotku, proti němuž existuje nemalá vnitrostranická opozice, ztělesňovaná hejtmanem Haškem, jenž má s prezidentem řádově lepší vztahy než takzvaní „zrádci“ z časů první Zemanovy „zteče“ Pražského hradu.

Pokud by Rusnokova vláda dokázala získat důvěru, jaký by mohl být její vztah k ČSSD?

Je jasné, že pokud by se tak stalo, rozehrály by se tím některé velmi vysoké hry. Politické i čistě personální. Zdá se být jasné, že vláda na každý pád splní určitá důležitá přání Miloše Zemana, jež mohou mimo jiné souviset s průběhem prezidentské kampaně...        

Navíc se bude tento kabinet pravděpodobně výrazně profilovat jako občany dlouho očekávaný „dobrý hospodář“ a „přítel lidu“. Pro zajímavost: Už jen cesta jeho aktérů v autobusu na Hrad působila dojmem obratného marketingového tahu…

Celkově mám pak za to, že vztah se sociální demokracií, jejíž někteří členové usedli do ministerských křesel, bude hodně komplikovaný. Diplomaticky řečeno.

Jak by se případné získání důvěry a úřadování Rusnokovy vlády až do řádných voleb mohlo projevit na výsledcích voleb? Mohla by se projevit tradiční popularita úřednické vlády expertů, nebo naopak tvrzení, že do voleb se jde lépe z opozice, ve které by nyní jednoznačně byla pravice?    

Na tuto otázku jsem vlastně již dříve odpověděl. Ale chtěl bych dodat, že pokud by kabinet skutečně důvěru získal a působil přesvědčivě, což mu úroveň předchozí vlády nabízí přímo na stříbrném podnose, projeví se to v neposlední řadě také tím, že i pro další vývoj (kupříkladu sestavování vlády na základě voleb) se ještě dále posílí role Miloše Zemana. A stejně třeba osobní zájmy členů tzv. vlády odborníků.

Objevují se názory, že vedení a poslanci ČSSD jsou pod silným tlakem od voličů a řadových členů, aby podpořili Rusnokovu levicovou vládu a neriskovali případný úspěch pravicové koalice v čele s Miroslavou Němcovou. Tito lidé vesměs rovněž podporují prezidenta Zemana a chtějí, aby s ním ČSSD spolupracovala. Může i toto ovlivnit rozhodování ČSSD?

Odpovím Vám v tom smyslu, že předáci ČSSD nemohou nevzít v potaz nemalou popularitu prezidenta Zemana, kterého si mnozí (i nelevicoví) občané idealizují a jemuž proto neublížila ani daleko za prezidentské volby vedená kampaň ze strany pravicového tisku.

Na předchozí pravicový kabinet navíc panuje taková všeobecná naštvanost, že přispět k jeho návratu, byť v mírněné verzi, by bylo zásadní politickou chybou.

S tímhle vším samozřejmě hlava státu kalkuluje, čímž kromě jiného ukazuje, že je skutečně „hlava“ a že navzdory všemu stále většinu svých politických konkurentů o hlavu převyšuje.

Ohledně rivality „Sobotkova“ a „Haškova“ křídla se objevily spekulace o „přeběhnutí“ předsedy poslanecké frakce Jeronýma Tejce, který byl doposud klíčovým spojencem Bohuslava Sobotky, a nyní prý začal podporovat Michala Haška. Co to může pro ČSSD znamenat? 

Je jasné, že v sociální demokracii dochází aktuálně k vnitřnímu štěpení, které souvisí i s nespokojeností stran efektivity stávajícího vedení a u některých nejmenovaných lidí rovněž s aktualizovanou vzpomínkou na dosti promyšlenou zemanovskou vládní politiku. Takové rozbroje nicméně kvalitě (levicové) politiky v ČR rozhodně nepřispívají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…