Zeman na Hradě, to je peklo pro Kalouska a Nečase. A nejen je...

23.01.2013 8:03

POLITOLOGOVÉ Někteří politologové souhlasí s názorem expředsedy ČSSD a expremiéra Vladimíra Špidly, že prezidentský kandidát Miloš Zeman má koncept přejít k prezidentskému nebo poloprezidentskému systému, pokud se stane hlavou státu. Jako aktivistický prezident by mohl Miloš Zeman (SPOZ) vyvolat vážné střety s dosud vládnoucím kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS).

Zeman na Hradě, to je peklo pro Kalouska a Nečase. A nejen je...
Foto: Ladislav Carda
Popisek: A vypita

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Určitě by nestál na straně této vlády, určitě by byl méně vstřícný než Václav Klaus, který nakonec řadu věcí nechal projít. Zeman by využíval všeho proti vládě,“ je přesvědčen politolog Rudolf Kučera.

Může dojít k vážným střetům

Kdyby Miloš Zeman v případě svého vítězství ve druhém kole přímé volby dodržel podle politologa Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Tomáše Lebedy svou vizi, že chce být aktivistickým prezidentem, který si chce část výkonných pravomocí přetáhnout na svou stranu, znamenalo by to narušení dosavadního fungování parlamentního režimu. „Pravicová vláda by se snažila mu to znepříjemnit a tyto snahy minimalizovat, ale může dojít k vážným střetům,“ sdělil ParlamentnímListům.cz analytik. Ale u pravicové vlády vidí nebezpečí tohoto střetu menší než u vlády ČSSD, která může přijít po sněmovních volbách. „Tam by se rozpoutal politický boj, zvlášť kdyby byl premiér slabší než prezident. Očekávám, že by si ho Miloš Zeman snažil podmanit, aby politika vyznívala v jeho prospěch,“ řekl.

Prezidentské veto je možné snadno přehlasovat

Stejné obavy mají i další odborníci. „Kdyby byl Miloš Zeman prezidentem a dodržel svá slova, že bude vůči vládě aktivní, ať už jde o vládu Petra Nečase nebo o vládu kohokoli jiného, považoval bych to za velký zásah do českého parlamentního systému,“ sdělil ParlamentnímListům.cz i politolog Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity Kamil Švec. Současná vláda by podle něj tímto zásahem ztratila na akceschopnosti. „Byla by takovým jednáním určitě oslabena, i když by si samozřejmě prosadila své stanovisko, protože pořád platí, že prezidentské veto je možné přehlasovat a prezidentské námitky vůči zákonu nemusí být zohledněny,“ vysvětlil Švec.

Zásah do parlamentního systému

Přesto Zemanovy plány, že se bude zúčastňovat nejen jednání parlamentu, ale i vlády, by podle něj bylo razantním zásahem, protože se dá předpokládat, že po takovém jednání vlády by svolal tiskovou konferenci, na které by začal vysvětlovat odlišná stanoviska. Celý systém by se tímto vlivem a zasahováním do vládních návrhů zákonů začal „rozkližovat“. „Znestabilněl by parlamentní systém vládnutí, kdy vláda je odpovědna parlamentu a kdy prezident hraje roli hlavy státu bez zásadnějších zásahů do výkonné moci,“ vysvětlil politolog. A dodává, že žádný prezident nebyl nikdy tak aktivistický.

Větší problém pro vládu ČSSD než ODS

Ale daleko horší dopad by měl takový postup Miloše Zemana jako prezidenta na ČSSD, pokud by vystřídala po volbách Nečasův kabinet. „Miloš Zeman jako její bývalý šéf bude mít na sociální demokracii daleko větší vliv. Byl kdysi nadřízeným současného předsedy Bohuslava Sobotky a současně má stále své spojence v osobě Zdeňka Škromacha a dalších členů,“ prohlásil. Bohuslav Sobotka, který se už teď projevuje jako slabý předseda, by podle něj mohl selhat, protože by prezidentským tlakem byl jeho vliv oslaben tak, že by nebyl schopen vládu udržet. Kamil Švec je přesvědčen, že Zeman jako prezident by byl pro sociální demokracii mnohem závažnější problém než pro vládu Petra Nečase, protože v ODS nemá interpersonální vazby. „Pro ČSSD by to mělo mnohem fatálnější důsledky,“ soudí politolog.

Prezident zvolený přímo bude mít silnější mandát

Politolog nepochybuje o tom, že by se Miloš Zeman zaštítil silným mandátem, který by byl v přímé volbě vyšší, než by získala ve sněmovních volbách ČSSD. „To je problém přímé volby pro parlamentní demokracii,“ konstatuje. A není podle něj důvod nevěřit tomu, že Zeman jako hlava státu použije aktivitu zásadního dosahu, která ještě předčí aktivismus Václava Klause. „Z toho, že hodlá navrhovat nějaká opatření, vyplývá neformální snaha zákonodárné iniciativy, což je v parlamentní demokracii neskutečné. Považuji to za nakročení k poloprezidentskému systému, což tvůrci zákona o přímé volbě neměli v úmyslu,“ připomněl Kamil Švec slova Miloše Zemana, že chce prosazovat majetková přiznání či zákon o jednomandátových obvodech, což je podoba většinové volby poslanců. „Zákonů, o kterých mluví, je několik, to už je téměř zákonodárná iniciativa, kterou prezident v parlamentním režimu nemá,“ namítá.

Hysterie kolem volby prezidenta je zbytečná

Volba hlavy státu by nemusela vyvolávat takové emoce a obavy, kdyby se v Česku dodržovala Ústava, která jasně stanoví pravomoci prezidenta, upozorňuje politoložka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková. „Prezident se bude chovat podle toho, co mu společnost a politická elita dovolí,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Prezident podle ní příliš pravomocí z Ústavy nemá, ale Václav Klaus si je uzurpoval, protože se mu premiér Petr Nečas neodvážil vzdorovat. Připomíná, že nebyl schopen postavit se proti prezidentem navržené amnestii, která podle ní dala obrovskou ránu společnosti. „Je to výsměch všem lidem, kteří tady chtěli nastavit právní prostředí,“ konstatovala politoložka.

U nás vládne naprostý chaos ve výkladu práva

„Záleží i na vládě, jak se vnímají ústavní pravomoci,“ vysvětluje a dodává, že v tomto směru u nás vládne naprostý chaos i proto, že se na misku vah dává výklad práva ze strany ústavního právníka, například předsedy Ústavního soudu, a člověka, který je přisluhovačem nějakého politika. „To vytváří nebezpečné prostředí, které přispívá k porušování dělby moci,“ kritizuje profesorka Vladimíra Dvořáková.

Společnost musí reagovat na každé porušení pravidel

Politoložce vadí současná vypjatá atmosféra kolem prezidentské volby, která vypadá, jako když jde o život. Nesouhlasí s představou, že musíme „najít krále Miroslava, který nás zachrání a zabrání tomu, aby prezident nezneužíval pravomoci“. „To není normální situace v zemi, která má vysokou míru vzdělanosti,“ odmítá hysterii ve druhém kole přímé volby i obavy, že budoucí prezident bude překračovat Ústavou dané pravomoci. „Společnost musí důsledně reagovat na každé porušení pravidel a trvat na tom, aby tady byl stabilní, právní systém,“ uvádí Dvořáková. Dnes podle ní překročení pravomocí prezidenta nekritizuje ten, kdo z toho zrovna v tu chvíli profituje, což narušuje vztah k právu a dodržování jakýchkoli pravidel. Pokud budou dodržována pravidla, pak podle ní nebude tolik záležet na tom, jaká osobnost usedne na Pražském hradě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…