„Babiš za nás lobboval? Co to říkáte za nesmysly?“ Testy pro školáky jen tak nebudou… Usaďte se a čtěte

20.02.2021 21:16

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz druhým dnem informují o zakázce na dodávku několika milionů antigenních testů určených pro testování žáků v našich školách. Vítěznou se v tomto souboji stala prakticky neznámá společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. Proti té se opakovaně vyjádřila firma CHIRONAX – DIZ. A aby toho nebylo málo, tak ta byla pro změnu nařčena z toho, že ji protlačuje premiér Babiš a že je spojena se stíhaným lobbistou Horáčkem. Zeptali jsme se proto Ekaterini Slukové (CHIRONAX – DIZ), jak se věci mají.

„Babiš za nás lobboval? Co to říkáte za nesmysly?“ Testy pro školáky jen tak nebudou… Usaďte se a čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Testování na covid-19

V médiích proběhlo, že vaše firma byla napojena na stíhaného lobbistu Horáčka; můžete se k tomu vyjádřit?

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí
Tento v pořadí další argument pan Hamáček používá k tomu, aby odpoutal pozornost od skutečnosti, že hodlá utratit o více než 40 milionů korun za stejné testy, dodané v rozporu se zadáním a od neznámé společnosti.

Poté, co Seznam.cz a ParlamentníListy.cz upozornily na podivnosti kolem vítězné firmy, vyšla rovněž informace, že za vaši společnost CHIRONAX – DIZ lobboval sám premiér Babiš, že vás prosazuje. Je toto pravda?

Toto je absolutní a absurdní lež. Ministr Hamáček mlží a odvádí pozornost jinam, aby zakryl své jednání. Je si vědom svého selhání a toho, že se mu nedaří hladce protlačit výrazně dražšího dodavatele. Máme k dispozici řadu jeho dalších argumentů, které postupně nahrazuje novými a novými.

Dobře. Můžete nyní svým pohledem popsat vývoj celé zakázky – vypsání, oslovení, podání vaší nabídky?

V tisku jsme se dozvěděli, že se tato zakázka chystá. Následně jsme telefonicky hovořili se zástupci MV ČR A MZd ČR, kterým jsme rovněž poslali e-mail s žádostí o možnost podání nabídky (redakce e-maily viděla). Tuto komunikaci dáváme k dispozici. Po několika urgencích zařadili Chironax na seznam společností k poptání. Takto se domáhalo několik dalších firem. Bez toho by nemohly podat nabídku.

Podali jsme tu nejlepší nabídku, vše doložili i nad rámec požadavků (například zaplacení kapacity u výrobce atd.), ráno, v den vyhlášení výběru, jsme od čínského výrobce obdrželi dotaz, kdo je firma TARDIGRAD, že prý ona bude objednávat pro Českou republiku. V odpoledních hodinách do datové schránky naší společnosti přišla informace o výhře firmy TARDIGRAD, a to za vyšší cenu, menší množství a delší termín dodání…

Tato firma neměla u výrobce v té době ani objednávku.

Ten nás také informoval, že byl dotázán na autenticitu našich předložených dokumentů ze strany Česko-čínské komory a potvrdil, že naše oprávnění a rezervace kvóty jsou pravdivé.

Je to poměrně složité téma. Jelikož se danou problematikou roky zabýváte, v jaké fázi se vlastně nyní nacházíme? Dá se očekávat, že TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. dodá slíbené množství více než tří milionů testů?

V žádném případě nesplní požadovaný termín první dodávky, tedy 25. 2. 2021.

Je tato firma vaší přímou konkurencí, případně konkurencí v oblasti zdravotnických služeb a materiálu?

Nikdy jsme o této firmě neslyšeli, nechápeme, kdo je vůbec oslovil a na základě jakého parametru.

Jedna z výtek vůči vám se vázala na dopravu z Číny do ČR. Co byste mohli uvést k tomu?

Doprava byla zajištěna stranou čínského výrobce, nyní jsme však zvolili mezinárodního přepravce. Nad rámec požadavků jsme naopak uvedli, že dopravu zajištěnou již máme, což je vidět v naší nabídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…