„Gesto vyslané novodobým elitám a ovčímu davu.“ Frontman kapely Kamelot jde na kandidátku Volného bloku

12.09.2021 15:30 | Rozhovor

„Nikdy jsem neměl ambice dělat politiku, ale hlas mého srdce a rozum mne vedou k tomu, abych se přidal k těm, kteří se dnešní zrůdně zdegenerované liberálně-demokratické mašinérii postaví. Proto podpořím Volný blok,“ říká kandidát tohoto hnutí v Jihomoravském kraji Roman Horký, frontman skupiny Kamelot, oceňovaný umělec, podnikatel, otec čtyř dětí, dále také Osobnost Moravy 2020.

„Gesto vyslané novodobým elitám a ovčímu davu.“ Frontman kapely Kamelot jde na kandidátku Volného bloku
Foto: archiv R. Horký
Popisek: Umělec, podnikatel a kandidát hnutí Volný blok Roman Horký.

Když začala média lidi strašit „čínskou chřipkou“, napadlo vás, jak moc to poslouží k omezování našich svobod?

Tak to by mne ani ve snu nenapadlo. Nejsem jasnovidec. Bohužel, dnes jsme svědky zákazů, mediálních lynčů a cenzury těch, kteří vyslovují jiné názory, než ty oficiální. Samozřejmě k tomu přispěla roztříštěnost společnosti a také všudypřítomná hra se smrtí a strachem, kterou uchopila pevně za opratě korporátní a dokonce i veřejnoprávní média. Jejich zrůdné lži a manipulace zabíjí svobodu.

Umělci by měli být na cenzuru citlivější, jaké s ní máte zkušenosti vy? Jak reagovala komunita umělců, ve které se pohybujete, na vaši kritiku vládních opatření?

Patřím mezi pamětníky starých časů. Pamatuji si velice jasně, jak jsem musel upravovat texty svých písní pro komponované hudební produkce Kamelotu na příkaz kulturně-politického dozoru a tehdejších referentů. Nebylo to příjemné. Dnes je to vlastně totožné, pouze s tím rozdílem, že tehdy šlo o texty. Nyní ale jde o celkový postoj a názor každého jednotlivce zvlášť. Proto většina kumštýřů (zpěváků, skladatelů, herců atd.) nasadila náhubky, nechala se opíchat neprověřenou vakcínou a se svazácky naivním nadšením začala velebit lockdowny, nezákonná vládní nařízení, trasování, očkování. Někteří se postavili naprosto odpudivým způsobem proti nám - kolegům, kteří mají jiný názor a nebojí se jej veřejně projevit. Některým z nich dokonce začaly farmaceutické společnosti platit za jejich spolupráci a propagandu. Většina z nich je závislá na dotacích, grantech ze státních fondů, sponzorech, ale nejvíc na médiích. Mají rodiny, hypotéky, vysněný a naplánovaný umělecký růst, image a jsou zvyklí na svou komfortní zónu, ze které logicky nechtějí vystoupit. Nás, kteří dokáží říci svůj „protiproudní“ názor, je jen pár.

Víme, že se zajímáte o veřejný život a byl jste iniciátorem úspěšné petice za záchranu údolí řeky Oslavy proti výstavbě VD Čučice. Považujete za důležité, aby se lidé zajímali o to, co se kolem nich děje? Mají lidé chodit k volbám a sledovat zvolené politiky?

Z mé zkušenosti vím, že je nesmírně důležité vědět, koho vlastně volím. Ten, koho volím, by měl zastupovat mé názory a v případě velkého protivenství by měl dokázat podat pomocnou ruku. V našem boji za záchranu údolí řeky Oslavy byli i mí kamarádi, volení zastupitelé, a to: Víťa Aldorf (starosta Oslavan), Petr Bendl (poslanec PS), Laco Míko (europoslanec). Také díky nim se ohavné plány betonářských lobbistů a businessmanů neuskutečnily. Největší díl úspěchů v celé této kauze však má takřka 50 tisíc tlukoucích srdcí lidského vzdoru.

Co bylo impulsem k tomu, abyste se rozhodl aktivně podpořit Volný blok svou kandidaturou? Nelitujete toho?

Nikdy jsem neměl ambice být politickou figurou, i když bych si určitě coby politik žil mnohem lépe a pohodlněji. Nebyl bych ale tak svobodný a nezávislý a nemohl bych tak napřímo sdělovat své vlastní postoje. Mám své poslání, své písně, svou kapelu, svou vlastní kytarovou dílnu a své příznivce, kteří jdou již 40 let po mém boku. Volný blok jsem ale kandidaturou podpořil proto, že je lidovým hnutím bez zákulisních hráčů. Hnutím, bojujícím za naši neustále ořezávanou svobodu, naše děti a naši budoucnost. Má kandidatura v současné době přeformátovávání světa je čirým gestem vyslaným novodobým elitám a ovčímu davu.

O Romanu Horkém:

Dětství a mládí prožil v Brně-Černých Polích. Je vyučen potrubářem v brněnské Královopolské strojírně. Ještě před absolvováním základní vojenské služby založil v roce 1982 kapelu Kamelot, jejímž frontmanem je dodnes. Po vojně pracoval 3 roky jako horník v uranových dolech v Dolní Rožínce.

V roce 1987 získal statut profesionálního výkonného umělce. Dosud složil přes 300 písní, z nichž mnohé mezi lidmi zlidověly. S Kamelotem získal řadu uznání a významných prestižních ocenění. Většina jeho hudebních alb získala titul „zlatá deska“ či „platinová deska“. Na statisících prodaných nosičů je výhradním autorem hudby i textů. Jeho jednotlivé písně (Zachraňte koně, Země antilop, Honolulu, Čas rozchodů, Zrození hvězd, atd.) byly poctěny množstvím individuálních cen. S Kamelotem je držitelem českého rekordu (2009) v počtu po sobě jdoucích odehraných koncertů (Česká kniha rekordů).
Na svém kontě má více než 8000 odehraných představení. Hrál (mimo Antarktidy) na všech kontinentech světa a benefičně také našim vojákům ve válkami zmítaném Afghánistánu a Kosovu.

Založil též vlastní edukační kytarový projekt s názvem „Kytarová dílna Romana Horkého“, ve kterém nejmodernějšími metodami vyučuje své žáky z celého světa zcela originální a osobité kytarové hře.

Je držitelem Ceny města Brna za kulturu a přínos městu. V roce 2016 se postavil jako jedna z vůdčích tváří proti výstavbě přehrady na řece Oslavě (VD Čučice) a společně s lidovým hnutím „Zachraňme údolí Oslavy“, které spoluzaložil, zabránil zvrhlým plánům politických špiček a lobbistů.

V roce 2020 jej moravská i česká veřejnost zvolila „Osobností Moravy“. Finančně podpořil výstavbu dětského hřiště, F. O. D. Klokánek a nemocnice. Je ženatý a má čtyři děti.

Na otázku, proč chce vstoupit na politické kolbiště odpověděl:

„Nikdy jsem neměl ambice dělat politiku, ale hlas mého srdce a rozum mne vedou k tomu, abych se přidal k těm, kteří se dnešní zrůdně zdegenerované liberálně-demokratické mašinérii postaví. Proto podpořím Volný blok.“

• Nesouhlasím se stále brutálnějšími praktikami omezování našich svobod.
• Nesouhlasím s cenzurou hodnou nejtvrdších totalitních režimů.
• Nesouhlasím s ohavným testováním našich dětí ve školách.
• Nesouhlasím s vyčleňováním lidských bytostí ze společnosti.
• Odsuzuji odporné mediální lynče, jimiž korporátní média nutí nenávidět jeden druhého.
• Odsuzuji hru se strachem a vydírání těch, co mají jiný názor, než ten oficiální.
• Odmítám povinnou vakcinaci a zavedení COVID pasů.
• Odmítám nehorázné zadlužování naší země.
• Odmítám vědomou likvidaci živnostníků a také kultury a sportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?

21:49 „Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?

Proč je kniha Spiknutí z pera Luboše Procházky a Radima Panenky ignorována? „Říká se, že zametání po…