„Naprosto zásadní. To se nesmí domluvit, je to obrovské riziko!“ Cyril Svoboda varovně promlouvá do povolebního vyjednávání o vládě

15.11.2017 19:02

ROZHOVOR Zamezit referendu o vystoupení z Evropské unie a zdanění církevních restitucí je pro bývalého předsedu KDU-ČSL a exministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu dostatečným důvodem pro vládní spolupráci s Andrejem Babišem. „Jsem zastáncem toho, že má-li se vládnout, a vládnout se má, má dojít k nějaké dohodě s hnutím ANO, jinak míříme k předčasným volbám. Nepřeji si, aby dění v České republice ovlivňovali strana SPD Tomia Okamury a komunisti,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Cyril Svoboda.

„Naprosto zásadní. To se nesmí domluvit, je to obrovské riziko!“ Cyril Svoboda varovně promlouvá do povolebního vyjednávání o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Blíží se výročí 17. listopadu 1989. V jakém stavu je podle vás demokracie u nás? Přiblížili jsme se nebo vzdálili tomu, o čem jsme snili po roce 1989?

Jsme demokratickou zemí, jsme zemí bohatou, fungující. A to, že není teď dobrá atmosféra, je dáno mimo jiné tím, že vlastně u nás o nic nejde. My jsme země, která má vůbec nejnižší, nebo skoro nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, máme hospodářský růst, nejsou tady žádné teroristické útoky, nemáme tady žádnou velkou muslimskou komunitu, nejsme vystaveni silné migraci. Takže u nás se žije v lehkosti. Proto netvrdím, že je tady nějaká krize demokracie, zkrátka lidé nemají pocit, že by šlo o něco závažného, a tudíž se podle toho rozhodují. Myslím, že kdyby šlo o něco vážného, lidé by se rozhodovali naprosto jednoznačně. Takže já současnou situaci nevidím kriticky.

Vy nevnímáte vládu Miloše Zemana a Andreje Babiše jako nějaké ohrožení demokracie, jak se obávají někteří politici, politologové a komentátoři?

Vidím to tak, že o prezidentu republiky rozhodnou voliči. Ale na můj vkus je prezidentských kandidátů moc, Zemanův protikandidát by měl být jen jeden, ale asi nejsou schopni takové dohody. Volba bude demokratická a svobodná, takže je na každém kandidátovi, aby přesvědčil voliče, že má být prezidentem republiky. A pokud jde o vládu Andreje Babiše, musíme vycházet z reality. Já si ale nepřeji, aby dění v České republice ovlivňovali strana SPD Tomia Okamury a komunisti. Ostatní strany jsou přijatelné. A jsem zastáncem toho, že má-li se vládnout, a vládnout se má, má dojít k nějaké dohodě s hnutím ANO, jinak míříme k předčasným volbám. A to může dopadnout tak, že některé státotvorné strany, které dnes blokují dohody, pak nebudou v Poslanecké sněmovně.

Demokratické strany, které se dostaly do parlamentu, veřejně odmítly jít do vládní koalice s Andrejem Babišem, ale některé, například KDU-ČSL, nevyloučily, že by do koalice s hnutím ANO šly, pokud by Andrej Babiš, který je podezřelý z dotačního podvodu, nebyl ve vládě. Nemyslíte si, že současná zablokovaná situace je i vinou Andreje Babiše, protože vůbec nepřipustil jakýkoli ústupek ze strany ANO, nesnažil se vyjednávat o dalších alternativách?

Já si myslím, že Andrej Babiš měl jiný scénář, a to s profesorem Švejnarem jako kandidátem na premiéra, ale něco se stalo. Stalo se to, že hnutí ANO mělo ve volbách podporu téměř třicet procent, což znamená, že téměř každý třetí volič volil hnutí ANO, takže vyhrálo nejen ve všech krajích, ale i ve všech okresech. A za této situace si nedovedu představit, že jakýkoli předseda strany, nejen Andrej Babiš, by řekl: mám nejvíc preferencí, volby jsem vyhrál, ale pustím post premiéra někomu jinému. To by neudělal nikdo, ani jeden předseda strany, který by byl ve stejné situaci. To znamená, že není možné žádat něco, co je nesplnitelné. Ta podmínka je nesplnitelná, protože Andrej Babiš má podporu nejen hnutí ANO, ale i podporu veřejnosti, a proto necouvne. Takže je třeba počítat s touto variantou. Nemá smysl snít o tom, co by bylo dobré, co by bylo ideální, je potřeba vidět, co je reálné. A pořád si myslím, že mnohem větší ohrožení českého vývoje je Okamurovo hnutí SPD, protože to jsou populisté, kteří jsou ochotni hlasovat kdykoli o čemkoli, vůbec se neohlížejí na potřeby země. A také si nepřeji, aby vládli komunisti. Není žádná ideální varianta, beru to, co možné je.

To, o čem mluvíte, by České republice možná krátkodobě prospělo, i když otázka je, jestli by demokratické strany dokázaly Andreje Babiše ve společné vládě korigovat, protože by mohl ve sněmovně prohlasovat, co by chtěl, jednou s komunisty, jindy s SPD. Nakonec vy jste něco podobného zažili ve společné vládě Jiřího Paroubka, kdy jste bezmocně přihlíželi hlasování vašeho koaličního partnera – ČSSD – s opozičními komunisty, protože společně měli 111 hlasů. Ale nemohlo by společné vládnutí s hnutím ANO demokratickým stranám, které by na něj přistoupily, dlouhodobě uškodit, protože by dopadly jako dnes sociální demokracie po vládě s Andrejem Babišem?

Ano, to máte pravdu. Ale já se dívám na to, jakou šanci dnes státotvorné strany mají. Protože budou-li předčasné volby, lze si představit, že nebude žádné druhé kolo vlády, že Andrej Babiš sestaví vládu, kde bude dvanáct ministrů za ANO, čtyři místa obsadí nějakými experty, a pak nabídne ostatním stranám, aby se připojily. A když odmítnou, řekne, není to silná koalice, ale nechci čekat na nějaké druhé, třetí kolo a požádá hnutí SPD, aby mu pomohlo hlasovat o rozpuštění sněmovny. K tomu jim stačí získat ještě jeden hlas a sněmovna bude rozpuštěna, budou předčasné volby. Potom bude kampaň, kterou povedou hnutí ANO a SPD s argumentem, že se sněmovna rozpouští proto, že státotvorné strany odmítají odpovědnost vládnout. A hnutí ANO si řekne o silnější mandát a podle mého názoru ten silnější mandát velmi pravděpodobně získá. Ten scénář může vypadat hodně pragmaticky, ale podle mne dává šanci historickým stranám, aby našly svou cestu. Protože v těch předčasných volbách mohou ze sněmovny vypadnout.

Ale není právě tohle strategie a taktika, ne-li přímo vydírání ze strany Andreje Babiše, jednak pohrozit vládou s Okamurou a komunisty a předčasnými volbami zastrašit ostatní politické strany, které jsou finančně vyčerpané podzimními volbami, a donutit je tak ke spolupráci? Ale prezident Miloš Zeman prohlásil, že za jeho vlády k předčasným volbám nedojde.

Když se ve sněmovně najde sto jeden hlas, tak se Zemana nikdo ptát nebude.

Ale možná že by se do předčasných voleb nehnali příliš ani nedávno zvolení poslanci za hnutí ANO a SPD… Není tedy pro demokratické strany lepší projevit odvahu, vydržet ve svých postojích a nenechat se zastrašit?

Otázka je, co je větší odvaha. Je větší odvaha setrvat na této pozici, nebo zkusit to s Andrejem Babišem a mít odvahu případně z koalice odejít? A demonstrovat na konkrétním případě, proč odcházím, aby to bylo lidem srozumitelné. To chce podle mne větší odvahu, protože přijdete o řadu pozic. Já nejsem ve vedení žádné politické strany, ale kdybych byl, vedl bych jednání tímto směrem. Jedna věc je, co je ideální, a druhá otázka je, jakou šanci máte u voličů. A zkrátka předčasné volby pro některé znamenají, že některé politické strany si mohou na nějaký papundekl nakreslit billboardy a přidělat je kladivem někam na vrata, protože nemají ani peníze na kampaň. A co zmůžou historické strany, kdyby se za dané situace dostaly mimo Poslaneckou sněmovnu? Samozřejmě, že si jsem vědom, že je to mimořádně těžké a komplikované a nezávidím jim to rozhodování. Ale zdá se mi, že můj scénář dává větší šanci na naplnění politiky než riziko předčasných voleb, které je naprosto reálné.

Nevnímáte hrozbu zdanit církevní restituce jako vydírání vaší lidové strany ze strany ANO? Andrej Babiš je ochoten přistoupit na tuto podmínku komunistů, protože jí podmiňují podporu jeho vlády.

Samozřejmě, že to je nátlak. Může to být označeno za vydírání. To, že to říkají komunisté, není nic nového, to říkají celou dobu. A říkali to i někteří sociální demokraté, říkali to i lidé z ANO. Ti, kdo nejsou příznivci restitucí, to budou říkat vždycky. Důležité je, aby se to nestalo. A kdyby došlo k nějaké dohodě s Andrejem Babišem, může být nastoleno několik podmínek. Jedna podmínka by měla být, že nebude žádné referendum o Evropské unii, druhá podmínka, že se církevní restituce nechají na pokoji. Vždyť se dá dohodnout několik věcí, které podmíní vládní spolupráci. A lidé budou rozumět tomu, že se začíná jednat a že se formulují nějaké podmínky. Ale dokud to lidi nevidí, bude velmi snadné označit státotvorné strany za nekooperativní.

Jako zastánce evropské integrace považujete tedy za největší hrozbu příští vlády ANO referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie, po kterém volají Okamurovci i komunisti?

Určitě. To považuji za naprosto zásadní. To se nesmí domluvit, to je obrovské riziko. My jsme zakotveni v Evropské unii a Severoatlantické alianci a o tom se nemá konat žádné referendum.

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí

Je ještě něco, co považujete za takovou hrozbu, kvůli které by mělo význam pro politické strany podvést voliče, kterým demokratické strany už před volbami slíbily, že do vlády s Andrejem Babišem nepůjdou?

Tohle stačí. Říci Evropě ano i v úsilí o její reformu a Severoatlantické alianci potvrdit ano je mimořádně důležité. Protože vidím největší riziko v tom, že Okamura ve vidině získat více hlasů je ochoten otevřít jakoukoli otázku, třeba i členství v Evropské unii, spustí se referendum a může to dopadnout v neprospěch Evropské unie. A já patřím k těm, kteří říkají, že to ohrožuje Českou republiku víc než něco jiného.

Jak se díváte na to, když SPD považujete za velmi populistickou, ne-li extrémistickou stranu, že bude mít místopředsedu sněmovny a podle všeho i předsedu sněmovního bezpečnostního výboru?

Samozřejmě by se mělo vyjednávat a hledat nějaké jiné řešení. Kdyby byla nějaká jiná dohoda, mohlo by být vedení sněmovny bez účasti SPD. Ale pokud jde o vedení výborů, já bych to nepřeceňoval. Ve výboru se hlasuje a předseda má hlas jako všichni ostatní. Dobře, řídí agendu, ale může se hlasovat o změně programu, uděluje slovo, ale to jsou procedurální otázky, ale nemá větší váhu než ostatní členové výboru.

Blíží se prezidentské volby a překvapivě do nich vstoupil i expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Může podle vás ohrozit pozici Miloše Zemana?

Myslím, že pořád platí, co už jsem říkal: čím víc protikandidátů Miloše Zemana, tím víc se zvyšuje jeho šance na zvolení. Mirkovi Topolánkovi nedávám velkou šanci, jeho kandidaturu považuji za snahu být vidět. Protikandidátů současného prezidenta je příliš mnoho. A jen ten, kdo je schopen získat bývalé voliče Miloše Zemana, má šanci na výhru.

Miloš Zeman je stále považován za favorita, ale teď se hodně diskutuje o jeho zdravotním stavu. Když pominu výkon jeho funkce, což je pro mnohé největším důvodem, proč ho nevolit, i jeho někteří příznivci mají obavy mu dát hlas kvůli jeho zmiňovaným zdravotním potížím. Myslíte si, že je Miloš Zeman schopen zvládnout dalších pět let v prezidentském úřadu?

Myslím, že pět let úplně ne. Ale to neznamená, že nebude kandidovat a že nemá vážnou šanci ve volbách uspět. Myslím, že pět let asi vládnout nebude, ale to Miloše Zemana nezastaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…