A proč to samé psali o izraelských radarech? Vojenský analytik vnáší pozoruhodné srovnání s kauzou Huawei

14.02.2019 18:30

ROZHOVOR „Pro Českou republiku není optimální cestou kývnout na všechno, co se vymyslí v rámci Spojených států a Evropské unie. Měli bychom si udržovat vlastní názor na hospodářskou politiku a vlastní názor na politiku zahraniční obecně,“ upozorňuje vojenský analytik Jaroslav Štefec. Podle něj je důležité znovu získat určitou míru samostatnosti v této oblasti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současně zdůraznil, že zrušení smlouvy o likvidaci střel středního a krátkého doletu mezi Ruskem a Spojenými státy bylo logické, protože ostatní země je mezitím dále vyvíjely. Od obou mocností však očekává zdrženlivost a vyjednávání o dohodě jiné.

A proč to samé psali o izraelských radarech? Vojenský analytik vnáší pozoruhodné srovnání s kauzou Huawei
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Firma Huawei hrozí žalobou na Českou republiku o 40 miliard, pokud Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nestáhne, či nezmění svou zprávu, která varuje před technologiemi firmy. Má NÚKIB změnit svůj postoj?

Naprosto narovinu. Já nejsem odborník na tyto informační technologie, ale vím, jak se s nimi dá kouzlit. Vím také velice dobře, že se technologie dají otestovat, zda jsou, nebo nejsou nebezpečné. Skutečně se to dá otestovat a zjistit. Osobně si nemyslím, že by technologie Huawei byly více nebezpečné než technologie iPhonů nebo jiných zařízení, která jsou vyráběna ať ve Spojených státech, či jinde. Z toho důvodu, že každá společnost si nechává otevřená okénka a políčka. A americká vláda musí mít do přístrojů přístup – i když se tvrdí, že nikoliv – samozřejmě předpokládám, že má přístup do kódů, které umožňují otevírat dvířka do příslušných informačních technologií, do softwaru a podobně. Umožňuje odposlechy, umožňuje vytahovat informace z cloudu a podobně.

Proč by to tedy kontrolní úřad psal pouze a právě o Huawei – a ne tedy o ostatních firmách?

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Technický dotaz, proč napsal totéž o izraelských radarech, když já osobně vím – a dokonce jsem sám zjišťoval informace přímo od svých bývalých kolegů v Bruselu – že je to nesmysl. Proč to psali u radaru? Mohu se pouze domnívat, že, ať úmyslně, nebo neúmyslně, se dezinformace a podobné praktiky staly určitým nástrojem konkurenčního boje mezi konkrétními firmami i mimo Severoatlantickou alianci. Ať už se jedná o firmy čínské jako v případě Huawei, nebo izraelské jako v případě oněch radarů. Je to moje domněnka a netvrdím to bezpečně, ale z různých indicií se mohu domnívat, že tomu tak skutečně je.

Jak často může docházet k podobným případům? Je tento ojedinělý, nebo se s podobnými věcmi budeme setkávat častěji?

Myslím, že se s těmi věcmi budeme setkávat častěji, protože konkurenční boj přitvrzuje. Z mého pohledu, upřímně řečeno, my potřebujeme svým způsobem omezit obchod s Čínou, potřebujeme nějak vyrovnávat tlaky, ale tohle není optimální cesta pro malou zemi, jakou je Česká republika. To znamená kývnout na všechno, co se vymyslí v rámci Spojených států a Evropské unie, to není úplně optimální cesta pro Českou republiku. Měli bychom si udržovat vlastní názor na hospodářskou politiku a vlastní názor na politiku zahraniční obecně. Ne tedy jen tu ekonomickou, jak se o ní v poslední době mluví, ale měli bychom i ponechávat, respektive znovu získat určitou míru samostatnosti v této oblasti.

Po Spojených státech odstoupilo od dohody o likvidaci střel středního a krátkého doletu i Rusko. Oznámilo, že obnoví vývoj dříve zakázaných zbraní. Zhorší konec smlouvy bezpečnostní situaci ve světě a vztah mezi těmito mocnostmi?

Je to otázka. Problém je v jedné věci. Ona smlouva začala být nepohodlná pro obě velmoci, protože se vzájemně omezovaly, zatímco ostatní státy si vesele střely s tímto dosahem vyvíjely. Ať už Severní Korea, případně Pákistán, Indie, Írán, Velká Británie, Francie – ti všichni mají střely tohoto dosahu, zatímco Spojené státy a Rusko byly určitým způsobem omezeny touto smlouvou. Myslím, že se řeklo A, ale bude určitým způsobem následovat jisté B, kdy dojde k uzavření další smlouvy. Případně Spojené státy nebo Rusko, každý za svoji stranu, vyzve svoje partnery, aby začali vyjednávat o smlouvě a podobně.

Nemyslím, že to povede k závodům ve zbrojení, nikdo nemá zájem vyvíjet jaderné rakety. V Evropě máme více než dvě stě jaderných pum a na druhé straně Rusko má jaderné zbraně, které dosáhnou do Evropy. Teoreticky jsou Rusové schopni se modifikovat na pozemní zařízení. Předpokládám však, že obě strany budou zachovávat zdrženlivost, protože Evropa nemá zájem na rozmísťování jaderných zbraní, a v tomto smyslu se vyjádřila i Angela Merkelová a Emmanuel Macron.

Existuje podle vás reálná hrozba, že velmoci dospějí k pokračování studené války? Jak snížit napětí?

Anketa

Skončí krize ve Venezuele válkou?

71%
29%
hlasovalo: 2820 lidí
Já si to nemyslím. Spíše bude docházet k polarizaci po linii ekonomické. Rusko je samozřejmě atomová velmoc bez jakékoliv pochybnosti. Samozřejmě ten základní problém se bude týkat Číny a jejích ekonomických ambic a snahy Spojených států Číně zarazit ekonomickou expanzi tak, jak jsme v současné době svědky právě v případě firmy Huawei a dalších čínských firem.

Myslíte, že klíč tkví v tom pokusit se zastavit rozběhnuté Číňany?

Tvrdí se, že Číňané se snaží přizpůsobit svět obrazu svému, ale k tomu nedojde. Jde o jiný kulturní okruh a je velmi malá pravděpodobnost, že by k něčemu podobnému došlo. Dnes se vede boj o sítě 5G a podobně. Podstatné je, že Česká republika, bohužel, kvůli tomu, že se nechová příliš samostatně, dostává trochu na zadek v tom smyslu, že zůstáváme v některých věcech osamoceni, což se mi moc nelíbí.

Tato ekonomická válka probíhá, ale nejde o to, že by se nějak prostor počínšťoval, to znamená, že by Čína získávala navrch a že bychom se začali učit čínsky a podobně, ale spíše jde o to, že se Čína snaží vytvořit podmínky pro obchod. Aby měla možnost expandovat obchodně a výrobně, aby byla v kontaktu s technologicky vyspělými státy, aby byla v kontaktu se silnými ekonomikami, což není zrovna případ Evropské unie, ale aby měla možnost v tomto systému fungovat. Pro Čínu je výhodné, když bude fungovat Světová obchodní organizace. Když tam budou fungovat rovnoprávné podmínky, když tam bude fungovat normální přístup na trhy ostatních zemí, ať už partnerských nebo víceméně přátelských, ale ten obchod bude fungovat, pro Čínu to bude výhodné.

Čínský způsob se mi líbí více než americký, kdy se Američané snaží trh za každou cenu ovládnout a monopolizovat. Čína říká: my nechceme vládnout, my nechceme mít absolutní monopol. Chceme mít možnost rovnoprávného přístupu a chceme mít možnost s vámi soutěžit, což Huawei ukázala jednoznačně, že tu jejich zájem je a že se budou snažit ho prosazovat. Pokud dojde k nějaké v uvozovkách studené válce, tak bude spočívat v tom, že se Spojené státy budou snažit Číně v prosazení této vize bránit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…