Andrej Babiš pro PL: Nechci tu ani jediného uprchlíka. Chci, aby Trump a Putin spolupracovali. Migrace? Začalo to svržením Kaddáfího. Odmítám účast ANO ve volbě prezidenta

19.07.2017 14:24

ROZHOVOR Vprostřed léta ParlamentníListy.cz hovořily s předsedou aktuálně nejsilnější politické formace v zemi převážně o zahraniční politice. Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, tvrdě odmítl přijímání jakýchkoliv uprchlíků na české území a odsoudil submisivitu svých koaličních partnerů vůči EU. Vyjádřil i jiné názory, které mohou vybočovat z běžného politického mainstreamu, nastoleného v západní Evropě.

Andrej Babiš pro PL: Nechci tu ani jediného uprchlíka. Chci, aby Trump a Putin spolupracovali. Migrace? Začalo to svržením Kaddáfího. Odmítám účast ANO ve volbě prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Donald Trump a Vladimir Putin se v rámci summitu G20 dohodli na příměří v jihozápadní Sýrii, prezident USA sdělil, že je třeba „pokročit v konstruktivní spolupráci s Ruskem“. Každopádně i nadále kritizuje ruské akce na Ukrajině. Jaký vývoj vztahů mezi USA a Ruskem čekáte? Platí i nadále, že pro Putina je Trump „terno“ na rozdíl od Hillary Clintonové? Jak se díváte na tvrdý postup Trumpa vůči Evropě, na kterou chce uvalit vysoké celní tarify a kterou poslal „kamsi“ s ochranou klimatu?

Přál bych si, aby spolupracovali. Každopádně co je pozitivní, je to, že se konečně dohodli na společném postupu v jihozápadní Sýrii, který je pro Evropu klíčový. Já to říkám dlouhodobě, že klíč k uprchlické krizi, je mír v Sýrii za účasti Evropy, USA a Ruska a následná rekonstrukce Sýrie obdobou Marshallova plánu, na čemž by se mohly podílet i české firmy. Zároveň mír v Sýrii je jen částečným řešením uprchlické krize. Až kompletní mír v Sýrii a zavření hranic na jihu Libye může vést k velkému omezení proudu uprchlíků. Už v srpnu roku 2015 jsem navrhl, ať se Severoatlantická aliance zapojí do ochrany jižní hranice Evropské unie. Nikdo ale na moje návrhy nereagoval. Koaliční i opoziční politici se mi jen vysmívali označovali mě za populistu a moralizovali o tom, že je nutné uprchlíky přijímat a respektovat rozhodnutí Evropské unie. Čas mi dal nakonec za pravdu a NATO se zapojilo do hlídkování na moři, ale jeho činnost spočívá pouze v monitorování člunů s uprchlíky a bohužel ne v likvidaci pašeráků migrantů.

Anketa

Myslíte, že sněmovní volby dopadnou tak, jak si přejete?

25%
75%
hlasovalo: 2486 lidí

Byli jsme svědky masových násilných protestů proti summitu G20 v Hamburku. Byly to legitimní protesty? Mnozí se pozastavovali nad tím, že mládež sice chce rozbíjet kapitalismus, přitom je však oblečená v drahých bundách a své výtržnosti si fotí na mobil opět vyrobený špičkovými kapitalistickými firmami. A co říci na úvahu, že policie není připravena na guerillovou válku v ulicích? Co by se stalo, pokud by se takto začaly organizovat například nespokojené skupiny migrantů nebo národnostních menšin? Do jaké míry hrozí takový bezpečnostní problém?

Začnu od konce vaší otázky. Nemyslím si, že by naše bezpečnostní složky nebyly na takovou situaci připraveny. Pamatuji si, že podobný summit v Praze, zasedání Mezinárodního měnového fondu, zvládly velmi dobře. Já jsem umožnil navýšit rozpočet ministerstva  vnitra v roce 2016 o 3 miliardy korun a v roce 2017 meziročně o 420 milionů. Peníze šly hlavně na přijímání nových policistů, na platy a do vybavení. Zároveň říkám, že to, co se dělo v Hamburku, je neakceptovatelné a policie měla zasáhnout proti protestujícím daleko tvrději, protože jejím hlavním úkolem je chránit majetek a zdraví občanů své země a to se jí úplně nepodařilo. Naše moderní demokratická společnosti je založena na respektování osobního vlastnictví, a to, co předváděli obhájci extrémní levice v Hamburku, se nemůže opakovat, pokud to Evropa myslí vážně s ochranou hodnot, na kterých vznikla. Podobné protesty, zejména v Německu, nejsou moc opodstatněné. Je to země s jedním z nejlepších sociálních systémů na světě, a když srovnáte průměrný plat v Německu nebo u nás, tak vlastně moc nevím, za co ta extrémní levice protestovala a proč si svůj hněv vylévala na majetku Němců žijících v Hamburku.

Itálie hlásí opět kalamitu kvůli náporu běženců, kteří do ní míří ze severní Afriky i z některých částí Asie. Přitom si pobřežní italské hlídky vozí samy migranty na své území namísto toho, aby je vracely. Nyní už i Řím požádal oficiálně Evropskou unii o pomoc, a dokonce vyzval přímořské státy k otevření přístavů pro nelegální běžence. Co říkáte na tuto výzvu v souvislosti s tím, že jedním z cílů rozprášených radikálů z Islámského státu je také Evropa? Rakušané například poslali k hranicím s Itálií už obrněné transportéry...

Nedávno jsem potkal své přátele z Itálie a vím, jaký mají uprchlíci negativní dopad na jejich každodenní život. Evropa a některé jižní státy jsou v tom nepoučitelné. Celý problém vznikl, když Francie začala s nálety na režim Kaddáfího; jeho pádem otevřela hranice Libye a způsobila obrovský problém, protože díky tomu, že se z Libye stal vlastně rozpadlý stát, ve kterém zuří občanská válka, tak mají pašeráci možnost obchodovat s lidmi a posílat je do Evropy. Jak už jsem několikrát řekl, je jasné, že v České republice nechci ani jediného uprchlíka, a to ani dočasně. Nebo snad někomu přijde normální, že v Evropě neúspěšní žadatelé o azyl a imigranti brutálně zavraždí starého kněze nebo těhotnou ženu? Evropa by se měla zachovat stejně a maximálně si v uprchlických táborech v Tunisku a v Libyi měla vybírat, koho do Evropy pustí, a koho ne. NATO by se mělo zaměřit na potápění prázdných pašeráckých lodí a na moři by mělo vracet lodě uprchlíků zpět k na tuniskému pobřeží.

Pojďme nyní k české politické scéně. Jaký máte dojem z výkonů prezidenta v poslední době? A myslíte si, že bude schopen přijít s energickým a zajímavým finišem volební kampaně, který mu zaručí Hrad na dalších pět let? Jeho poslední vystupování při vládní krizi i při zahraničních návštěvách mu zatím moc popularity nepřineslo... Uvažuje stále hnutí ANO o svém vlastním prezidentském kandidátovi, anebo podpoří Miloše Zemana?

Nevím, z čeho vycházíte, ale já jsem viděl poslední průzkum společnosti CVVM, který tvrdí, že hlavě státu v červnu důvěřovalo 48 procent dotázaných lidí, meziměsíčně o sedm procentních bodů více, a i nedůvěra v něj výrazně klesla, takže si prezident opět polepšil. Nevím, jestli potřebuje nějaký výrazný finiš. Je přece v jiné roli a situaci než při první prezidentské volbě. Lidé vědí, co od něj mohou čekat a jaké má názory, takže si nemyslím, že by potřeboval v kampani nějak překvapovat. Spekulovat o jeho zdravotním stavu nechci. To je otázka pouze na něho. Hnutí ANO bude prezidentského kandidáta řešit, až na to přijde čas. Zatím to pro nás není prioritou. Pravděpodobně rozhodneme formou otevřeného referenda, které ve straně proběhne po sněmovních volbách. Upřímně za sebe říkám, že nevidím důvod, proč by se hnutí ANO mělo účastnit prezidentských voleb. Nikdy to nebyl náš cíl ani důvod, proč jsme šli do politiky; ale rozhodnou naši členové a sympatizanti.

Zatím svými výsledky v předvolebních průzkumech určitě neoslňují tradiční pravicové ani levicové strany. V pásmu 9 až 11 procent se pohybuje ODS. Na chvostu statistik u volitelných stran do Parlamentu se také drží TOP 09. Sociální demokracie se stále zmítá v hlubokých vnitřních rozporech, i když se jí přece jen podařilo v posledních týdnech zastavit propad voličské přízně. Myslíte si, že výměna jejího lídra Bohuslava Sobotky za Luboše Zaorálka přinese ČSSD další body u veřejnosti, anebo si bude muset projít stejným očistným procesem, jaký nedávno podstoupila ODS? A jak byste zhodnotil šance ve volbách ostatních výše zmíněných stran? 

Nejsem tu od toho, abych hodnotil konkurenci. Já si myslím, že průzkumy veřejného mínění jsou hlavně v našem případě přehnané. A je otázkou, jestli vysoké preference v průzkumech nejsou vlastně strategií našich odpůrců, jak lidi odradit od volby hnutí ANO, protože dávají všem ostatním možnost se vymezovat vůči nám a šířit ty nesmysly, bláboly a lži o tom, že Babiš chce zrušit demokracii, omezovat osobní svobodu a podobné žvásty. Po republice někdo vyvěsil billboardy, které mají varovat voliče před naším hnutím. Nejsou moc zdařilé, ale i tak. Člověku by snad připadalo, že jeden demokraticky zvolený politik vede celou zemi do záhuby. No, je to spíš k smíchu, jak mají tradiční politické strany najednou plnou pusu demokracie a snaží se vyvolat v lidech strach, stejně jako se to podařilo třeba Nečasovi a Kalouskovi v roce 2010, když strašili lidi Řeckem. Přitom naše hnutí vzniklo kvůli korupci tradičních politických stran, které podkopávaly základy naší demokracie svým chováním, neakční politikou, neschopností pracovat pro lidi. A teď o mně říkají, že já ohrožuji demokracii. Přitom já ohrožuji jenom jejich koryta a živnost, kterou si z politiky udělali.

Někteří čeští politikové (například Miloš Zeman, Jaroslav Kubera, Jaroslav Doubrava a další) jsou přesvědčeni, že i když současná vláda celkem rezolutně odmítla uprchlické kvóty, po volbách se situace změní a nová politická reprezentace, ať už pravicová, či levicová, Bruselu nakonec stejně ustoupí. Co si o tomto názoru myslíte?

Bohužel, dnes už je na zažalování Evropské unie kvůli kvótám pozdě. Na druhou stranu říkám, že v EU se občas nerespektují rozhodnutí Komise EU ze strany členských států. Česká republika by se tedy měla v tomto případě zachovat obdobně a odmítnout přijímání uprchlíků. Otázkou samozřejmě zůstává, co udělal náš ministr vnitra, aby zabránil tomu, aby naší zemi byly kvóty vnuceny? Svými koaličními partnery jsem byl ale označen za populistu, který pouze využívá celou krizi k vlastnímu zviditelnění před krajskými volbami. To je ale úplný nesmysl. S volbami to nemá nic společného a své názory na uprchlickou krizi neměním. Já tvrdím, že jsem svůj názor nezměnil. A nezměním ho ani v případě, že budu sedět v příští vládě. To mohu vašim čtenářům veřejně slíbit! Uprchlické kvóty odmítám od začátku, ale na rozdíl od pana premiéra Sobotky nebo ministra vnitra nejezdím do Bruselu vyjednávat otázky spojené s migrační krizí. Já se v EU zabýval jen otázkami financí, a to celkem úspěšně. Za dva roky jsem prosadil to, že Evropská komise předloží na základě naší snahy legislativní návrh pilotního projektu reverse charge pro Českou republiku. V případě migrační krize bychom se měli chovat obdobně a předložit své návrhy a ty prosazovat stejně tvrdě jako v případě reverse charge, kdy o mně vycházely články, že svým projektem vydírám Evropu. Pro mě je český zájem prioritní a jsem přesvědčen, že v boji proti daňovým podvodům má rozhodovat členská vláda, protože v každém státě EU je ta problematika jiná. Brusel nezná lokální specifika.

V současné době se vedou rozpravy v souvislosti s takzvaným projektem vícerychlostní Evropy, jestli se má Česká publika přimknout k tvrdému jádru Evropské unie a přijmout i větší integraci včetně nové měny čili eura. To by pak ale znamenalo i některá další omezení a poslouchat více Brusel... Anebo by mělo Česko spíše zůstat na okraji EU? To by prý nám hrozil pomalejší ekonomický růst. Jaký názor na tuto problematiku zastáváte vy sám?

Já si myslím, že Evropa už dávno vícerychlostní je, takže mě tyhle úvahy vlastně moc nepřekvapují. Myslím si, že Evropa ztratila svůj směr a opustila základní myšlenku, na které byla vybudována. Jako projekt volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a lidí. Jasně, díky EU máme v Evropě skvělou věc a tou je mír a ekonomický růst, ale nejde přece neustále předávat kompetence a pravomoci na ten byrokratický moloch v Bruselu, když sami doma vidíme, jak funguje státní správa, jak je pomalá, neefektivní a jak neměří všem stejným metrem. Jak bude asi měřit malé zemi ve sporu s těmi velkými? Já říkám, že máme být součástí EU, ale eurozóna byla původně ekonomický projekt, avšak aktuálně je to spíš projekt politický, který má spoustu problémů.  Bez reformy EU, bez dodržování rozpočtové odpovědnosti a bez návratu k čtyřem základním svobodám si myslím, že pro nás členství v eurozóně není tím správným krokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…